Vervet neighborhood seen from a drone perspective.
©Vegard Stien

Vervet: Smart og urbant i historiske omgivelser

En gang et travelt skipsverft, nå en splitter ny bydel i umiddelbar nærhet til Tromsø sentrum. Med sjøen som nærmeste nabo, trendy spisesteder og en herlig urban følelse, er Vervet allerede blitt et samlingspunkt for tromsøværinger og tilreisende. 

Vervet er Tromsø på sitt beste. Nyinnflyttede beboere og besøkende nyter utsikt mot havneområdene, Ishavskatedralen og Tromsdalstinden. Og selv om bydelen er flunkende ny, finnes det allerede et godt utvalg spisesteder og servicetilbud.

Vervet harbour promenade 2022

På historisk grunn

Uansett hvor på Vervet du er, er du på historisk grunn. Men selve hjertet i Vervet er Maskinverkstedet fra 1911. Den gamle bygningen står som et monument blant moderne arkitektur og forteller oss historien om det som en gang var. Verksted for skipsverftet i over 100 år. Nå et samlingspunkt med restaurant, kafé og kulturarena. 

Det er ingen tvil om at Vervet tar historien på alvor.

– Vervet bydel var for oss et drømmeprosjekt da vi ønsket å gi nytt liv til området, og samtidig tilby Tromsøs befolkning noe unikt som ikke fantes i byen fra før. Vi er stolte over å ha klart å skape en egen verden med sjelen ivaretatt, sier utbyggeren bak prosjektet.

De forteller at de gjennomgående har hatt fokus på historiefortelling gjennom byggenes utforming, og ved å ivareta historiske elementer. Historien formidles også med utsmykning, design og bilder.  

Og i de historiske omgivelsene er det lett og trives. Her er det redusert bilbruk og store grøntområder. Boligblokkene, som nå er blitt hjem til hundrevis av tromsøværinger, er bygget av solide tidsriktige materialer. Vervet er et utstillingsvindu for samtidsarkitektur og god byplanlegging, levert av LPO-arkitekter. Ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det er smart, og urbant.

Også turistene har oppdaget nye Vervet; 

Kaipromenaden yrer på fine dager av turister og lokale. Turistene markedsfører Tromsø stadig vekk gjennom kameralinsa på Vervet. 

 

 

Flust av tilbud

Det siste året har flere spennende aktører flyttet inn på Vervet. Langs kaipromenaden finnes restauranter som Sumo med sitt «asian fusion»-konsept, Delicatessen med nydelig tapas, den populære vinbaren VinSmak og mikrobryggeriet Brewyard Brewpub. For ikke å snakke om Vervet Bakeri, som får bydelen til å lukte nybrent kaffe og ferskt brød. Maskinverkstedet som bydelens storstue serverer både lunsj og ala carte i sine trendy industrielle omgivelser. Vervet Scandic Hotell vil stå ferdig i 2025 og blir Nord-Norges største hotell.

Med Vervet har Tromsø definitivt fått en ny puls. Og vi gleder oss til fortsettelsen!
 

Vervet © Vegard Stien

Overnatting på Vervet