Sommarøy Island

Lokal adferd

I Norge så vel som i andre land vil det av og til oppstå situasjoner der man blir usikker på hvordan man skal opptre. Et av de vanligste spørsmålene er om man skal gi tips til servicepersonell. Det kan også være greit å vite hvilke uskrevne regler som gjelder ved fotografering i det offentlige rom, særlig der man får med mennesker man ikke kjenner.

Tips

Det er ikke uvanlig å gi tips i Norge, men det er heller ikke forventet. Om du er fornøyd med besøket i restaurant eller bar, vil det bli satt stor pris på om du tipser. Inntil 10 % ekstra i tips er det mest vanlige. Tips til taxi eller annen kollektiv transport er ikke vanlig, men det er opp til kunden å vurdere om god service skal belønnes med tips.

 

Fotografering

Det er mange besøkende til Tromsø hvert år, og svært mange av disse er veldig glade i å ta bilder. Det er helt ok å ta bilder de fleste steder, også ved besøk av attraksjoner. Noen steder, hovedsakelig i kunstgallerier og enkelte utstillinger i museer, vil det være skilt som sier at fotografering ikke er tillat.

Det er vanligvis også greit å fotografere når det er en samling av mennesker, men dersom du vil ta bilder som inkluderer fremmede enkeltpersoner, er det alltid greit å spørre om tillatelse først.

Fotografering av barn i skoler og barnehager er vanligvis ikke tillatt, med mindre du har en egen avtale for dette.

For fotografering og filming til kommersiell bruk, anbefaler vi å innhente tillatelse på forhånd. Primært gjelder dette innendørs filming og fotografering.