Midnattssol i Tromsø. Foto: Truls Tiller

10 gode grunner til å bli døgnvill i Tromsø

Velkommen til Ishavsbyen Tromsø. Den arktiske hovedstaden ligger på 69° nord, mellom majestetiske fjell, vakre fjorder og sjarmerende øysamfunn – og om sommeren går sola aldri ned. Her er det kort vei fra det urbane bylivet til urørt arktisk natur. Du kan lett kombinere vakre naturopplevelser på dagtid med kultur, restauranter og pulserende uteliv på kvelden. Med mer enn 150 sommeraktiviteter finner du garantert noe som passer for deg. Tromsø byr på det meste!

# 1 Midnattssola

I perioden 20. mai til 22. juli er det midnattssol i Tromsø. De lange lyse sommernettene gjør det lett å bli døgnvill. Det kan fort bli vanskelig å legge seg når det er lyst 24/7. Å gjøre utendørsaktiviteter i dagslys kl. 23 gir dem en helt ny dimensjon. Hva med kajakktur i midnattssol, en fjelltur, eller en romantisk aften ute i det magiske lyset? Bare nyt det! Det er helt greit å være døgnvill. Sove kan du gjøre en annen gang. 
Her finner du en oversikt over midnattssol-opplevelser. 

# 2 Arktisk strandliv 

Det er mange flotte, kritthvite strender rundt Tromsø. I gangavstand fra sentrum finner du Telegrafbukta. Har du bil, er det vel verdt tiden å utforske strendene på Kvaløya og Sommarøy. Det er ikke hverdagskost at temperaturen kryper over 20 grader, men det hindrer deg ikke fra å nyte strendene likevel. Ta forfriskende bad i den kalde havet og bli kjent med begrepet sommerull og sommervotter. Ull er gull – også om sommeren. Ikke glem solbrillene, uansett tid på døgnet.

# 3 Matkultur  

Sentrumsgatene er fulle av restauranter og barer som kombinerer lokale råvarer med internasjonale smaker. Verdens nordligste bryggeri, Mack ølbryggeri, finner du i Tromsø. I tillegg har det vokst frem flere populære mikrobryggeri som Bryggeri 13 og Graff de siste årene.

Prøv lokale delikatesser fra havet, som torsk, kveite, steinbit. Å smake på den nordnorske delikatessen tørrfisk er obligatorisk. Reinsdyr, elg, kje og lam er smaker fra skog og fjell. Jordbær dyrket under midnattssola smaker ekstra søtt og er verdens beste.  
Er været godt, yrer det av liv i sola på byens uterestauranter. Kjøp ferske Lyngenreker og nyt dem i Telegrafbukta. Har du mulighet til å fiske selv,  for eksempel på Hella på Kvaløya, er det en opplevelse å koke småseien i fjæra og nyte fangsten utendørs under midnattssola. 
Her finner du en oversikt over mat og drikke. 

# 4 Fjell og hav

Tromsø har fjell for alle nivåer og mange av dem har enestående utsikt. Det nærmeste er «byfjellet» Fløya som du enkelt når fra sentrum. En halvtimes gange til foten av fjellet fra sentrum eller 10 minutter unna med buss. Her kan du velge flere ruter opp etter nivå, eller du kan nyte utsikten fra Fjellheisen om du heller vil ta den. Har du god tid, er det uendelig med fjellturmuligheter en time eller to unna på Kvaløya, i Lyngen og på Senja – for å nevne noen.

Liker du ikke fjell, er hav et godt alternativ. I Tromsø-regionen har du stort sett hav i nærheten. Det er gode muligheter for fisketurer, båtturer, RIB og kajakk. 

Les mer om vandreturer her. 
Les mer om fjordturer på land og på vann her.  
Les mer om båt-, fiske- og kajakkturer her. 
Les mer om vandreturer her. 

# 5 By og kultur

Dersom du ikke liker fjell og hav, er det mange andre aktiviteter du kan gjøre med beina godt plantet på jorda. Ta en hyggelig gåtur i Botanisk hage, besøk Nordnorsk Vitensenter, lær noe nytt på byens museer som Polarmuseet, Tromsø Museum og Perspektivet museum, hils på selene på Polaria, og sjekk ut glasshytta Blåst. Det er også hyggelig å vandre rundt i den gamle trehusbegynnelsen langs kaia og rundt Skansen. 
Her finner du en oversikt over severdigheter. 

# 6 Uteliv og festivaler 

Tromsø er kjent for sitt pulserende uteliv. Her finner du barer og utesteder for enhver smak. Det er ofte konserter på flere av byens utesteder, og sommeren byr på flere spennende festivaler.
Festivaloversikt finner du her. 

# 7 Shopping

I Tromsø sentrum finner du mange koselige butikker – alt fra nisjebutikker til delikatesseforretninger. Når du blir sliten er det fint å ta en pause på en av de mange koselige kaffebarene og lunsjstedene. Av kjøpesenter finner du Nerstranda senter og Veita-senteret i sentrum, samt Amfi Pyramiden i Tromsdalen og Jekta Storsenter på Langnes. 
Her finner du en oversikt over spennende butikker. 

# 8 Tromsøregionen

Har du god tid er det verdt å sette av litt tid til å besøke regionen rundt Tromsø. Innenfor en 2-timers radius finner du vakre øyperler som Sommarøy, Senja og Karlsøy. Her kan du oppleve kystkulturen og besøke små fiskesamfunn. I Målselv kan du besøke Polarbadet, se laksefiske på nært hold og i Bardu kan du få et ekte ulvekyss i Polar Park. 
Reise rundt i Tromsøregionen.
Overnatting i Tromsøregionen. 

# 9 Lett tilgjengelig

Flyplassen ligger sentralt i Tromsø, mindre enn 10 minutter unna sentrum i bil. Byen er lett tilgjengelig med fly, både via Oslo og direkte med SAS fra Stockholm til Tromsø.

# 10 Gode overnattingsmuligheter 

Du finner også et bredt utvalg av innkvartering som passer for de fleste budsjetter og behov. Velg mellom et av de 2600 hotellrommene sentralt i Tromsø, bo i egen leilighet, lei et rom i et hjem eller tilbring noen dager i et feriehus, hytte eller rorbu utenfor byen.
Reise rundt. 
Overnatting i Tromsø. 

Midnattssol i Tromsø. Foto: Truls Tiller