Bærekraft er ikke lenger en trend, men en livsstil som omfavnes av stadig flere. I bærekraftig reiseliv arbeider man for at reiselivsnæringen skal ivareta miljø og lokal kultur, med mål om å sikre en positiv utvikling for lokal befolkning, reiselivsbedrifter og turister.
Tromsø er omringet av urørt arktisk natur som kan nåes minutter fra byen. Dyrelivet i arktiske strøk er skjørt og sårbart.
Her lever en lokalbefolkning som er stolte av og glade i byen sin, og naturen rundt.
Tilreisende til Tromsø er bevisste på dette, og vil gjerne å oppleve byen med god samvittighet. Stadig flere turister tar ansvar ved å reise grønt, og etterspør ekte lokale opplevelser av høy kvalitet.
Reiselivsbransjen i Tromsø har i flere år jobbet systematisk for å redusere reiselivets negative påvirkning på omgivelsene, og med å finne bærekraftige løsninger i leveransen til gjestene.
Men hva betyr det egentlig i praksis?
Innovasjon Norges nasjonale merke for bærekraftig reisemål
Tromsø mottok i 2019 merket for bærekraftig reisemål av Innovasjon Norge.
Merket er et kvalitetsstempel for riktig jobbing over tid, og en «verktøykasse» som hjelper å styre reisemålet i en mer bærekraftig retning i fremtiden.
Mange assosierer bærekraftig reiseliv med tiltak som skal redusere utslipp til luft og søppel i havet. Å ta vare på natur og miljø står sentralt her. Men det handler om mer. Reiselivet skal også bidra til lokal verdiskapning, trygge helårlige arbeidsplasser og at lokalsamfunnet fortsatt skal være et godt sted å bo, i dag og i fremtiden.
Innovasjon Norges merke bygger på internasjonale standarder og samsvarer med FNs 17 bærekrafts mål. Medlemmene av destinasjonsselskapet Visit Tromsø-Region har i første omgang valgt å strekke seg etter følgende 6 av disse målene: