Opera: NORA - too late

Beliggenhet: Tromsø
Arrangementssted:
Kategori: Arrangementer, Konserter, Musikk

Var mitt valg om å forlate mine barn og min mann, for å realisere meg selv som menneske, riktig å gjøre? Ble livet slik jeg planla og ønsket at det skulle bli?

Et dukkehjem var et lynnedslag ved urfremførelsen i 1879, og er det fortsatt over hele verden i dag. Operaen NORA belyser den ikoniske rollen i Henrik Ibsens skuespill fra en ny vinkel. I Kina blir ofte begrepet "Noraisme" brukt som synonym på "feminisme", og illustrerer stykkets enorme innvirkning internasjonalt. Fosses libretto fokuserer på den eldre kvinnen (Nora) som ser tilbake på sitt liv med en rekke spørsmål: Var mitt valg å forlate mine barn og min mann for å realisere meg selv som menneske riktig? Ble livet mitt slik jeg planla og ønsket? Nora er i konstant dialog med seg selv som yngre kvinne, og også med sin tidligere ektemann, mannen (Torvald Helmer). I hennes tilbakeblikk samhandler mannen også med sin nye, unge kone ....
Librettoen har alle ingrediensene til et godt drama.


Du Wei er en ung kinesisk kvinnelig komponist. Hun er en student av Guo Wenjing, en av Kinas mest anerkjente samtidskomponister. Du Wei er en talentfull og lovende komponist med en interessant innflytelse fra både kinesisk og vestlig klassisk musikktradisjoner i sine komposisjoner. Som ung kvinne i dagens Kina, har Du Wei et spesielt sterkt forhold til karakteren Nora.

Jon Fosse er anerkjent som arvtaker etter Henrik Ibsen. Han er i dag den mest spilte, nålevende dramatiker på scener verden over. Fosses libretto Too late har Ibsens Et dukkehjem som bakgrunn.
Jon Fosses skuespill ble introdusert i Kina gjennom LULU Zous oversettelser med stor suksess i 2010. Fosse har mottatt diverse priser for sitt virke. Jon Fosse’s plays were successfully introduced to China in 2010 in translations by Lulu Zou. Fosse has received numerous international awards for his plays.

Peter Szilváy (f. 1971) er utdannet bratsjist og dirigent ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Han avsluttet diplomstudiet sitt i 1996 og var dirigentstipendiat hos Stavanger Symfoniorkester i perioden 1998-2000. Han vant den norske dirigentkonkurransen “Årets dirigent” i 1999, og var invitert av Mariss Jansons det samme året til å være assistent for han i Oslo Filharmoniske Orkester, noe han var i tre år.
Peter har arbeidet med en lang rekke orkester og militærkorps: St. Petersburg-filharmonien, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, andre skandinaviske symfoniorkester, samtlige av de større norske orkestra og Sjøforsvarets Musikkorps (tidlegare FMKV). Han har markert seg innenfor samtidsmusikken med flere av de ledende samtidsmusikkensemblene, har gjort flere innspillinger, og vant Spellemannsprisen sammen med Oslo-Filharmonien med CDen “Low Jive” i 2009. Den store musikalske fleksibiliteten hans har også gitt rom for flere typer musikkteater og en rekke forskjellige ballettprosjekt for Den Norske Opera, senest “Robin Hood” våren 2013 på Hovedscenen i Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika. I 2010 fikk han hederstittelen “Årets utøver” av Norsk Komponistforening for innsatsen hans for norsk musikk.

Feng Jiangzhou og Lin Zhang er Kinas mest betydningsfulle videokunstnere. Deres arbeider inkluderer musikk, bilde, installasjon, scenedesign etc. Fremførelsen er grunnleggende for konseptet crossover new media, som kombinerer sceneteknikk og benytter dataprogrammering som kreativ metode.
Utover den enkle visuelle/auditive opplevelsen, så utfordrer de den tradisjonelle opplevelsen av å se sceniske fremførelser, og sjarmerer publikum med et nytt og levende, medialt språk. Feng Jiangzhou og Lin Zhangs kreativitet og høye kvalitative nivå innen samtidig, kinesisk multimedia har hatt en enorm påvirkning på kinesisk multimedial kunst og har pushet det kreative språket innen kinesisk samtidskunst til et helt nytt nivå.

Gao Guangjian, scenograf, er Sjefsscenograf for National Centre of Performing Arts i Beijing (NCPA) og en nasjonal A-klasse scenograf og designer, fremragende ekspert ved Kulturministeriet og vise- president for China Association of Stage Art. Han har designet diverse operaer, teaterforestillinger og utstillinger i Kina og internasjonalt.

Adriana Braga-Peretzki, den brasilianske kostymedesigneren, studerte ved Hochschule für Angewandte Künste i Hamburg.Hun jobber blant annet ved Thalia Theater Hamburg, Volksbühne på Rosa-Luxemburg-Platz i Berlin og på Centraltheater i Leipzig. Siden 2009 har Adriana Braga- Peretzki regelmessig jobbet sammen med den tyske regissøren Frank Castorf. I denne forbindelse designet hun i 2013 kostymene til den mye omtalte nyproduksjonen av «Der Ring des Niebelungen» i anledning 200-års jubileet for Richard Wagner fødsel på Bayreuther Festspiele. Nylig designet hun kostymene til produksjoner La Dame aux kamelia på Théâtre de l'Odéon i Paris (2012), Amerika basert på en roman av Franz Kafka påSchauspielhaus i Zürich (2012) og Das Duell av Anton Tsjekov på Volkbühne i Berlin (2013).

Ellen Ruge er en av Nordens viktigste lysdesignere, med diverse produksjoner ved de viktigste scenene så vel som kammerversjoner av samtidige- og klassiske stykker, opera og danseforestillinger. Ellen Ruge debuterte nylig ved Deutsche Oper, Berlin med den internasjonale suksessen «Lady Macbeth av Mtsensk» av Sjostakovitsj i samarbeid med DNO&B

Produksjonen er bestilt og produsert av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og Ibsen International, i samarbeid med AdOpera!
AdOpera! er det nasjonalt nettverk av operaprodusenter med formål å styrke utviklingen, produksjonskopetanse og formidling av moderne opera og musikkteater.
Operaen er en del av abonnementsseriene Mezzo og Total i KulturHuset, Tromsø

Kontaktinformasjon

Telefon
+47 99 38 78 10
Kontaktperson epost
[email protected]
Web
http://noso.no/

Lenker

Prisinformasjon

Prisinformasjon
Voksen: NOK 450 / Barn: NOK 100 / Honnør: NOK 405 / Student: NOK 100

Kundeservice

Vår lokalkunnskap, dine opplevelser.

Telefon +47 77 61 00 00

 • E-post [email protected]

 • Bestill online

  • Offisiell bookingside for Tromsøregionen
  • Bredt utvalg av aktiviteter
  • Ingen bookinggebyrer
  • Sikker betaling
  • Raskt og enkelt