Tromsø i rosa lys
©Kari Schibevaag

Topp 10 grunner til at turoperatører velger Tromsø som sin destinasjon

400 km nord for polarsirkelen på 69°N ligger Tromsø, selve inngangsporten til Arktis. Tromsø byr på en unik kombinasjon av vibrerende byliv og en rekke utendørsopplevelser i storslagen nord-norsk natur. Her finnes noe for enhver smak - året rundt. 

Det er mange grunner til at turoperatører velger den arktiske hovedstaden som sin destinasjon. 
Sjekk ut topp 10! 

 

1.    Tromsø er et av Norges bærekraftige reisemål 

Som et bærekraftig reisemål jobber reiselivsnæringen i Tromsø kontinuerlig med å redusere den negative effekten turismen har på omgivelsene. Våre partnere er kvalitetssikret gjennom "Approved by Tromsø"-ordningen og gjør sitt ytterste for å sikre at gjestene får autentiske og trygge opplevelser av høy kvalitet. Partnere følger etiske etningslinjer for å minimere påvirkningen fra menneskelig aktivitet, og for å ta vare på både natur, besøkende og lokalbefolkning. Dessuten er retningslinjene «Tromsø Cares» utviklet for å oppmuntre gjestene til å opptre hensynsfullt under oppholdet i Tromsø. 

 

2.    En vibrerende by full av urbane overraskelser

Tromsø byr på flust av kulturelle arrangementer, museer, shopping og restauranter. Byen er kompakt og det er lett å komme seg rundt til fots. Det er mange fargerike nabolag verdt å utforske. Besøk attraksjoner som Ishavskatedralen, Polarmuseet, eller si «hallo» til selene i Polaria. Om sommeren vrimler det av liv på fortauene når lokalbefolkningen nyter en utepils. For panoramautsikt over byen, ta en tur til toppen av Fjellheisen. Enten til fots eller med taubane.

 

3.    Et eldorado for naturopplevelser

Den naturskjønne Tromsø-regionen byr på rå natur og unikt dyreliv. Uansett tid på året finnes det er hav av utendørsaktiviteter å velge i. Sjekk ut de «karibiske» strendene og storslåtte fjell, praktisk talt rett utenfor bykjernen. Velg mellom hundrevis av topper, fra familievennlige ruter til mer krevende turer. Kajakkpadling, fisketur, hundekjøring, eller hva med hvalsafari i øyriket utenfor Skjervøy? 

 

4.    Sol døgnet rundt i nesten to måneder

Fra midten av mai til slutten av juli skinner midnattssolen, og gjør både besøkende og lokalbefolkningen ekstra blide og energiske. Det kan være vanskelig å legge seg! Heldigvis er Tromsø et paradis for friluftsliv, som fjellturer, fjordturer og kajakkpadling, midt på lyse natta. Gatene i Tromsø sentrum yrer dessuten av liv gjennom den arktiske sommeren. Gå fra sted til sted en lys sommerkveld, og smak på byens lokale herligheter. Livet er godt under midnattssolens gylne stråler.

 

5.    Hyppige besøk av nordlys gjennom vinteren 

I perioden fra midten av september og begynnelsen av april er Tromsø mørkt fra tidlig ettermiddag til sen morgen. Det betyr gode muligheter for å se nordlys! Under den dansende auroraen kan du jakte nordlyset i hundeslede eller med snøscooter, eller gjøre noe så eksotisk som å sove i en samisk lavvo. Ta med deg de varmeste klærne dine og vent på det grønne lyst – uten tvil en transformerende opplevelse. Ikke sjelden ser vi nordlys midt i Tromsø sentrum, men opplevelsen blir aller best vekk fra byens mange lys. 

 

6.    Delta på festivaler hele året

Tromsø-regionen frister med konserter og festivaler året rundt. Om vinteren avløses den ene festivalen etter den andre i Storgata, fra den internasjonale filmfestivalen via Nordlysfestivalen til reinkappløp og Polar Night Maraton. Om sommeren kan du delta på den populære Buktafestivalen med store norske og internasjonale artistnavn, samt Riddu Riđđu, Tromsø Sky Race, Tromsø Jazzfestival og Midnight Sun Marathon.

 

7.    Nyt arktiske herligheter når du trenger påfyll 

Tromsø har en rekke internasjonalt anerkjente restauranter som tilbyr arktiske spesialiteter du ikke finner andre steder. Ingrediensene kommer ofte fra lokale gårder og fiskemottak, og er så kortreiste som det kan få blitt! Prøv lokale godbiter som grillet tørrfisk eller reinbiff. Tromsø har også masse deilig kaffe og lokalt brygget øl.

 

8.    Tromsø er kjent for sitt vibrerende natteliv 

Tromsø er verdens nordligste universitetsby, og befolkningen er over gjennomsnittlig glade i sosialisering. Begrepet «utelivsbyen Tromsø» dukket faktisk opp allerede på 1970-tallet.  Lokalbefolkningen nyter utepils så snart solen er tilbake, og går gjerne fra bar til bar i hovedgaten Storgata. Visste du at Tromsø har flere puber per innbygger enn noen annen norsk by? Det er mulig å danse hele natta, takket være byens mange nattklubber.

 

9.    Kom tett på samenes fargerike kultur og historie 

Tromsøregionen er et fantastisk sted å oppleve den samiske kulturen, med gamle tradisjoner som joik, håndverk og reindrift fortsatt i hevd. Nærkontakt med reinsdyr og reinsdyrkjøring er populære aktiviteter som gjestene kan delta i, ofte kombinert historiefortelling rundt bålet i en lavvo. Noen samer, såkalte reindriftssamer, er halv-nomader og flytter etter reinen på sommerbeite. Det er derfor de fleste aktivitetene rundt Tromsø tilbys i perioden oktober til mars, altså utenfor sommersesongen. 

 

10.    Møt fantastiske hvaler i deres naturlige habitat

Havområdene utenfor Skjervøy, nord for Tromsø, er hvalens jaktområder. Fra november til januar migrerer disse gigantiske pattedyrene mot kysten på jakt etter sild. Her frekventerer  spekkhoggere, knølhval, finhval og vågehval. På båttur får man de største naturopplevelsene, da hvalene av og til kommer helt opp til båten. Men husk; det er ingen hvalgaranti. Alt foregår på naturens premisser. Det er vanskelig å si om hvalene returnerer til Skjervøy neste år, da de flytter på seg hvert år, men vi håper sannelig det!