Vi er her for å hjelpe deg og har samlet våre mest stilte spørsmål nedenfor. Om du fortsatt har problemer med å finne ut av det du lurer på kan du kontakte oss på [email protected].

Hvordan kommer jeg meg til Tromsø?

Den enkleste måten å komme seg til Tromsø på er å fly. Det er også mulig å reise med båt eller bil. Les mer om reise-mulighetene her

Hvordan kommer jeg meg fra flyplassen til sentrum og motsatt?

Det tar ca 10-15 minutter å komme seg til/fra flyplassen og sentrum. Les mer om mulighetene for taxi, flybuss og by-busser her.

Hvordan kommer jeg meg rundt i Tromsø?

Nyt bylivet og Tromsøs gater, eller opplev vill natur bare en rask buss-, bil- eller båttur unna. Les mer om mulighetene her.

Hvor kan jeg oppbevare bagasje?

Bagasje oppbevaring er dessverre noe begrenset, men følgende muligheter er tilgjengelig - Nerstranda kjøpesenter, Tromsø Prostneset havneterminal og Jekta kjøpesenter. Beskrivelse og åpningstider finner du her.

Er det normalt å gi tips i Norge?

Det er ikke uvanlig å gi tips i Norge, men heller ikke forventet. Om du er fornøyd med servicen i en restaurant eller en bar, vil tips settes stor pris på. Normalt tipsnivå er 10% til eksisterende regning.

Det er ikke ofte man gir tips til taxisjåfører, bussjåfører etc., men det er opp til kunden å bedømme om man ønsker å belønne god service med tips.

Er det mulig å drikke springvann i Norge?

Springvannet i Norge er veldig rent og er ofte bedre enn vann på flaske. Det er trygt å drikke norsk springvann, med andre ord. Vannet inneholder ikke ekstra fluor, men små mengder kan forekomme naturlig. Fluor kan kjøpes på apoteket.

Hva er reglene for fotografering og droneflyging i Tromsø?

Det viktigste å tenke på når det gjelder fotografering er å ha respekt for andre mennesker og naturen. Se våre tips og guide til fotografering og droneflyging her.

Hva er åpningstidene for butikker og kjøpesentre i Tromsø?

Åpningstidene varierer og vi bemerker at de fleste butikkene er stengt på søndager.

Mindre butikker er normalt åpen fra 09.00 – 18.00, mandag til fredag og fra 10.00 – 18.00 på lørdager.

Kjøpesentrene har lengre åpningstider og vil normalt være åpen fra 10.00 – 20.00, mandag til fredag og 10.00 – 18.00 på lørdager.

Matvarebutikker åpner tidligere, normalt 07.00 – 11.00, mandag til fredag og 08.00 – 10.00 på lørdager. Utvalgte matvarebutikker har søndagsåpent.

Er butikker, restauranter, matvarebutikker etc. åpne på helligdager og i ferier?

Enkelte butikker, restauranter og matvarebutikker er åpne på helligdager og i ferier. Joker matvarebutikk er åpen hver søndag, også i ferier. Suvenir butikker er vanligvis også åpne. For å være helt sikker på åpningstidene anbefaler vi å oppsøke den enkelte butikk, restaurant etc.

Hva kan vi gjøre i Tromsø?

Tromsø har flere aktiviteter å by på, sommer som vinter. Hovedattraksjonene er Ishavskatedralen, fjellheisen, M/S Polstjerna (15. juni til 15. august), Nordnorsk Kunstmuseum, Perspektivet museum, Polaria, Polarmuseet, Tromsø museum, Tromsø arktisk-alpine botanisk hage, Tromsø domkirke, Nordnorsk vitensenter, Macks ølbryggeri, Magic Ice og Tromsø Forsvarsmuseum (juni til september). Se flere tips og aktiviteter her.  

Finnes det en kombinasjonsbillett for severdigheter og transport i Tromsø?

Ja, du kan kjøpe kombinasjonsbillett for MS Polstjerna (i sommermånedene), Tromsø Museum and Polarmuseet. Billettene kjøpes ved det første museet du besøker.

Det finnes også kombinerte billetter for busser og attraksjoner. Tromsøpasset tilbyr 48 timers tilgang til 7 attraksjoner og bybuss. Priser og informasjon finnes her.

Finnes det sightseeing busser eller hop-on, hop-off busser?

Ja, i vintermånedene desember til mars er den en hop-on, hop-off buss som organiseres av Tromsø Safari/Bussring.

Om sommeren kan du ta Ishavstoget fra sentrum og lokale byubusser kan benyttes til sightseeing året rundt.

Er noen av attraksjonene og severdighetene gratis?

Ja, følgende attraksjoner er gratis: Perspektivet Museum, Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø Kunstforening, Tromsø arktisk-alpine botanisk hage og Folkeparken.  

Hva er åpningstidene til Ishavskatedralen?

Kirken har varierte åpningstider basert på årstid og begivenheter som bryllup, begravelser etc. Gudstjeneste hver søndag kl. 11.00. Se mer info for åpningstider og hendelser.

Kan vi gå over Tromsøbrua?

Ja, det finnes et gangfelt på høyre side av brua når du går fra sentrum. Brua er 1 km lang og det tar ca. 20 minutter å gå.

Er Domkirken åpen for turister?

Ja, Domkirken er vanligvis åpen fra 11.30-16.00. Gudstjeneste hver søndag kl. 11.00. Det er også åpent for «International Church» en gang i måneden. 

Hva er åpningstidene i Tromsø arktisk-alpine botanisk hage?

Botanisk hage er åpen 24 timer i døgnet og det er gratis inngang. Sesong for blomstring skjer fra vår til høst, og kan dessverre ikke nytes i vintermånedene. Hagen er uansett alltid åpen.

Finnes det fiskemarked i Tromsø?

Det er dessverre ikke noen fiskemarkeder i Tromsø, men det er mulig å kjøpe fersk fisk i større matvarebutikker. Det finnes noen små fiske handlere og fra tid til annen vil det være fiskebil på Stortorget.

Er det julemarked i Tromsø?

Nei, det er dessverre ikke noe tradisjonelt julemarked i byen, men det vil være små markeder arrangert av lokale organisasjoner eller skoler. De tre første lørdagene i desember arrangers det Bondens Marked på Stortorget hvor man vil få kjøpt lokale matvarer og produkter.

Hva er forskjellen på Polaria og Polarmuseet?

Polaria er et arktisk opplevelsessenter med panorafilmer om Svalbard og nordlyset, akvarium med arktiske fisker, seler, kunnnskapsbaserte utstillinger og kafé.

Polarmuseet inneholder historiske gjenstander og fortellinger om seljakt, polar ekspedisjoner og vinterfangst.  

Er det noen fine fjellturer i nærheten av Tromsø?

Absolutt! I og rundt Tromsø er det flere gåturer/fjellturer som byr på flotte naturopplevelser både for store og små.

Om sommeren er det veldig populært å gå opp til Fløya, hvor også Fjellheisen går (vi gjør oppmerksom på at turen er bratt). Om du er ute etter andre gåturer, kan vi anbefale turen gjennom skogen rundt toppen av Tromsøya.

Om du er eventyrlysten og ønsker å utforske fjell rundt Tromsø har vi flere guider som kan ta deg med. Du finner mer info på våre nettsider.

Vinterstid er det vanligvis mye snø og vanskeligere forhold for gåturer. I stedet kan vi anbefale våre ski-turer (også for nybegynnere), eller gåturer i terreng med guide. Husk at forholdene om vinteren er vanskeligere, også på grunn av skredfare, så om du ikke er vant med dette vil vi råde deg til å bli med på guidede turer.   

Er det turer og attraksjoner som passer seg for mennesker med nedsatt funksjonsevne?

Ja, det er det. De fleste restauranter og hoteller tilbyr løsninger for rullestolbrukere og mennesker med nedsatt funksjonsevne. Om dere ønsker å booke turer er det fint å gi beskjed om dette til oss på turistkontoret eller til andre aktører slik at det best mulig kan veiledes.

Hvor kan vi se reinsdyr?

Fra november til midten av april er det mulig å dra på guidede turer for å se reinsdyr og oppleve samisk kultur. Reinsdyr går også fritt ute i naturen og i fjellene, og kan ofte ses langs veien. Kvaløya er spesielt kjent for mye reinsdyr.

Kan vi besøke samiske landsbyer?

Samene bor ikke i egne landsbyer, men det tilbys guidede turer hvor du kan lære mer om samisk kultur og bo i lavvo. Om vinteren kan du også være med på reinsledetur, lasso kasting og reinsdyrmating. 

Er det mulig å se hval fra Tromsø og hvor er det best å dra for å se de?

Hvalene forflytter seg fra år til år, da de følger sildestrømmen i fjorden. De ses ofte ved kysten av Kvaløya og Skjervøy, men det anbefales å dra på en guided hvalsafari for å være enda sikrere på å få se de. Sesongen for hvalsafari i Tromsø er vanligvis fra november til slutten av januar, og noen ganger utover februar. 

Når kan vi se nordlyset og hvor er det best å se det?

Nordlys-sesongen varer fra september til slutten av mars. I løpet av denne perioden er det like mye garanti for å se det, som å ikke se det. Nordlyset er en naturfenomen og oppstår når det er nok sol aktivitet. I Tromsø er det flere steder man kan dra for å finne åpne områder og klar himmel. Les mer om hvor og når du kan se nordlyset her.

Nordlys-turer kan også bookes her.

Hvordan velger vi riktig type nordlys-tur?

Det er viktig å booke nordlys-tur basert på dine behover og ønsker. Visit Tromsø tilbyr forskjellige type turer hvor du kan velge mellom Nordlysjakt og Northern Lights Experience. På en Nordlysjakt vil du bli med en erfaren og kunnskapsrik guide som vil ta deg med til et område med klar himmel og større mulighet for å se nordlys. På Northern Lights Experience vil du dra til et mørkt, naturskjønt og fint sted hvor det er gode sjanser for å se nordlyset, samtidig som du deltar på spennende aktiviteter eller opplever nordnorsk kultur.

Hva er midnattsol og når kan vi se den?

Midnattsol er et naturlig fenomen som innebærer at solen ikke går under horisonten og dermed er synlig 24 timer i døgnet i perioden 20. mai til 22 juli. Perioden før og etter disse datoene vil solen såvidt bevege seg under horisonten, noe som bidrar til et fantastisk lys og som også vil være verdt å få med seg. 

Hvor er det best å se midnattssolen?

Mtp. at solen er lav rundt midnatt, anbefales det å komme seg opp i høyden for en finest mulig opplevelse. I Tromsø har du god utsikt fra Storsteinen hvor du enten kan gå eller ta Fjellheisen opp. Ellers er det et godt tips å dra til steder hvor du har god utsikt mot nordvest, som for eksempel en kjøretur til Kvaløyvågen, Sommarøy eller bare langs kystveien.

Hvordan kommer jeg meg til Fjellheisen?

Du kan gå over Tromsøbrua til inngangen til Fjellheisen på ca. 45 minutter. Det er også mulig å ta buss 26 fra Havnegata H1 i nærheten av Stortorget. Vi anbefaler å kjøpe to enkeltbilletter per person for å dekke turen frem og tilbake. Se bussruter og priser her.

Hvor ofte går Fjellheisen?

Fjellheisen går hvert 30. minutt, på timen og halv. Se  www.fjellheisen.no for åpningstider og priser.

Kan man kjøpe billetter til Fjellheisen på turistkontoret?

Ja, det kan du. Billetter kan også kjøpes ved Fjellheisen. Man kan betale med NOK, Euro og kredittkort.

Kan jeg ta Fjellheisen bare en vei?

Ja, du kan gå både opp og ned Storsteinen, så det er opp til deg selv om du velger å benytte deg av heisen frem eller tilbake.

Kan jeg ta med sykler, ski, barnevogner eller hunder i Fjellheisen?

Ja, vi bemerker at det påbeløper ekstra kostnad for å ta med sykler på Fjellheisen.

Kan man kjøpe kombinerte billetter til buss og Fjellheisen?

I Turist informasjonen selger vi Tromsøpass som inneholder kombinerte buss og Fjellheisen-billetter. Les mer om våre alternativer her. Billetten er gyldig i 24 timer eller 7 dager, avhenging av hvilken type pass du kjøper.

Hvilke bookbare aktiviteter anbefales for familier med barn?

Når det kommer til bookbare turer har vi to sesonger – vinter og sommer. Noen av turene er også tilgjengelig alle årstider.

Eksempler på vinterturer for familier: Samisk opplevelse med reinslede og reinsdyrmating, hundekjøring, enkelte nordlys-turer, nordlystur på båt, Polar Zoo inkludert transport, hvalsafari, isfiske og turer til isdomen.

Eksempler på sommerturer for familier: Husky-turer, valpetrening og arktisk familietur.  

Eksempler på familieturer året rundt: Fjord-turer, fisking, båtturer, Polar Zoo, Magic Ice.

Vi bemerker at turene spesifiserer nedre aldersgrense, og gjester vil i enkelte tilfeller bli bedt om å spesifisere barnas vekt og høyde.

Er det bedre å booke turer før ankomst?

Ja, forhåndsbooking av turer garanterer at turen du ønsker er tilgjengelig og ikke fullbooket i høysesong. Om det derimot skulle være mer beleilig å avvente booking for å se an været og andre planer du måtte ha, er du velkommen til å besøke oss på turistinformasjonen slik at vi kan hjelpe deg å booke en passende tur.

Er det billigere å booke turer gjennom en agent eller direkte med samarbeidspartnere?

Nei, prisene på våre nettsider er de samme som hos våre samarbeidspartnere.

Hvordan kan jeg enklest mulig velge en aktivitet når det finnes så mange av de?

Når du søker på turer på våre nettsider kan man først og fremst velge dato for din tur. Her kan man sammenligne priser, varighet, gruppestørrelse, transport-muligheter etc. Ved å snevre inn ditt søk vil det også bli enklere å velge den aktivitet som passer best for dine behov.

Hvordan kan jeg få mer info om snøskredfare i Tromsø og omegn?

Troms er den regionen med høyest snøskredfare i landet. Les mer om hvordan du kan være trygg og finn frem til snøskredvarsel for områdene du ønsker å besøke i vår artikkel om snøskredsikkerhet