WASC logo med nordlysbakgrunn
©Vegard Stien

Ski-VM for flyselskaper nærmer seg med stormskritt

Søndag 12. mars går startskuddet for World Airlines Ski Championships 2023 (WASC). Cirka 450 påmeldte fra 40 flyselskap kommer til Tromsø for å konkurrere på ski, samt oppleve alt Tromsø-regionen har å by på. Overskuddet av arrangementet går i sin helhet tilbake til idretten. 

– På grunn av det skiftende været har det vært usikkert om vi faktisk kunne arrangere WASC, men Tromsø Alpinpark har jobbet som helter for å bekjempe værgudene og nå er vi klare, sier prosjektleder Rune Kufaas. 

Han forteller at det til tross for en fuktig vinter så langt, er det gode forhold som venter deltagerne om en drøy uke. 

– Nå gleder vi oss stort til å vise frem Tromsø-region på sitt beste, til fly-ansatte fra hele verden, sier han. 

Det er Visit Tromsø-region AS, i samarbeid med Tromsø Alpinpark, som er arrangører av WASC. Non-profit organisasjonen International Airlines Ski Federation (IASF) samarbeider hvert år med populære ski-destinasjoner verden over om gjennomføring av Ski-VMet, som er eksklusivt for ansatte i flyselskaper.

De om lag 450 deltagerne skal konkurrere i grenene alpint, langrenn og snowboard. Teknisk gjennomføring er det Tromsø Alpinklubb og Tromsø Skiklubb Langrenn som står for, noe som vil gi idrettslagene verdifull erfaring og kompetanse på gjennomføring av et stort internasjonalt arrangement. 

Det vil også gi midler til videreutvikling av idretten, forteller reiselivssjef Lone Helle i Visit Tromsø-region. 

– Verken Visit Tromsø eller Tromsø Alpinpark skal sitte igjen med et økonomisk overskudd av WASC. Overskuddet vil i sin helhet overføres tilbake til den lokale idretten. Vi håper det kan bidra til utvikling av eksempelvis ny infrastruktur, anlegg og løypenett, og forhåpentligvis motivere til rekruttering hos barn og unge, samt bidra til å bygge opp en base av frivillige, sier Helle. 
 

Deltagerne er mange, og de blir lenge

WASC vil ha stor økonomisk betydning for næringslivet i Tromsø-regionen. De fleste deltagerne blir i hele syv dager, noe som er lengre enn den gjennomsnittlige besøkende. Det betyr økt aktivitet hos hoteller, restauranter, så vel som transport, kulturtilbud, opplevelser og attraksjoner. 

Mange av deltakerne har dessuten valgt å legge inn besøk i andre deler av Nord-Norge, inkludert til Svalbard, før eller etter WASC. 

– Et arrangement av denne størrelsen vil ha store ringvirkninger, ikke bare for Tromsø, men for hele landsdelen, sier Lone Helle. 

Hun mener WASC vil bidra til å styrke satsningen på arrangementsturisme. VM-et vil være nok et arrangement som setter Tromsø på kartet som en internasjonal arrangementsby. Det er gunstig i kampen om fremtidige arrangement. 

– Arrangements- og konferansemarkedet er meget lukrative segmenter innen reiseliv, og står for betydelig verdiskapning. Dessuten er arrangementssatsning et viktig bidrag inn i vår bærekraftsambisjon om helårsturisme. Det er først den dagen vi er en helårsdestinasjon at vi kan snakke om trygge, lønnsomme og forutsigbare arbeidsplasser i reiselivet, sier hun. 

 

Et innholdsrikt program med lokalt fokus

WASC starter med en heidundrende åpningsseremoni søndag 12. mars i Havneterminalen på Prosneset, etter en fargerik flaggparade fra Stortorget, som starter kl. 19. Varaordfører Marlene Berntsen Bråthen står for åpningen sammen med presidenten i IASF; Stephan Halbe, samt representanter fra Visit Tromsø-region. 

Deretter følger flere dager med ski-konkurranser i Kroken og Alpinparken. I tillegg til idrettslige aktiviteter, står en rekke sosiale happenings på programmet, ikke minst en storslått avslutningsbankett på Clarion Hotel The Edge. 

For mer informasjon om WASC kan Rune Kufaas kontaktes på tlf. 901 73 461 eller reiselivssjef i Visit Tromsø, Lone Helle på tlf. 482 55 788

Det vil være mulig for pressen å være med på både åpningsseremoni og bankett. Til dette vil det bli sendt ut egne presseinvitasjoner.