Gruvelageret i Svalbard

Reise fra Tromsø til Svalbard

Forleng det arktiske eventyret ved å kombinere Tromsø og Longyearbyen. Nordens Paris er et vakkert og populært reisemål, men når du først har tatt turen helt nord i fastlands-Norge anbefaler vi deg å utforske en ny del av Arktis, og kombinere oppholdet med noen dager i Longyearbyen. Fra Tromsø ligger Svalbard kun en liten flyreise unna!

Dropp microtripping - ta deg tid til å reise

Et besøk i Arktis må ikke forhastes. Her gjelder det å ha god tid til å oppleve den spektakulære naturen, og innholdsrike kulturlivet. Er du nordlysfan er Tromsø det perfekte stedet å starte  jakten på dette fantastiske naturfenomenet. Tromsø ligger midt i nordlysovalen, som er det området med størst sannsynlighet for å oppleve nordlys. I Tromsø kan du oppleve nordlys fra september til april, noe lengre enn i Longyearbyen, der sesongen er over i midten av mars.

I Longyearbyen derimot er det polarnatt fra midten av november til slutten av januar. Det betyr at du kan se nordlys til alle døgnets tider! På vei til frokosten, etter et morgenbesøk i av av byens tax-free-butikker, eller i løpet av en av de mange nordlysaktivitetene som arrangeres. Det som er viktig å huske på er at dette er et naturlig fenomen, ikke en bryter som kan skrus av eller på, så gir du deg selv noen ekstra dager på tur øker du sjansen for å se naturens fyrverkeri! 

Kan døgnet romme mer enn 24 timer? 

Besøker du Arktis skulle du ønske at det kunne det! Tromsø har midnattssol fra 20. mai til 22. juli, Longyearbyen fra 20. april til 23. august. Du kommer ikke nødvendigvis uthvilt hjem hvis du besøker regionen sommerstid - for det er vanskelig å legge seg når sola skinner - men vi lover at du har kofferten stappfull av opplevelser! 

I Tromsø er havkajakk en perfekt måte å utforske den arktiske villmarken på, og en tur under midnattssola vil skrive seg langt inn i minneboka. En vakker destinasjon for den naturglade er Kvaløya, der du kan oppleve “Yttersia” og det rike dyrelivet der; reinsdyr, oter, havørn og annen sjøfugl. Sammen med reisefølget kan du sitte foran et bål på stranda og se sola krype nærmere og nærmere horisonten, for så å ta til fornuft og begynne å stige på nattehimmelen igjen! 

Longyearbyen og sommer betyr båttur! En utrolig spennende, og fartsfylt måte å bevege seg på til destinasjoner som kanskje er utilgjengelige andre deler av året. Ribsafari til Fuglefjella eller Von Postbreen, eller en overnattingstur til Isfjord Radio står høyt på ønskelisten til besøkende. 
 

Longyearbyen

Longyearbyen på Svalbard i mørketiden

Tromsø

Midnattssol ved Fjellheisen i Tromsø

Uten mat og drikke…

Et velkjent ordtak, og desto viktigere når du er på reise! Tromsø er kjent som Nordens Paris, også på grunn av de kulinariske opplevelsene. Mathallen i Tromsø er et tempel for arktiske, nordnorske ingredienser. Som turist er en slakter eller ostedisk kanskje ikke det første du oppsøker, men den førsteklasses restauranten som ligger i samme bygning byr på nyskapende retter av de beste, lokale råvarene. En annen restaurant som har fokus på kortreist mat er Restaurant Smak, med plass til kun 24 gjester. Her skifter menyen annenhver uke, og de tilbyr faste 4, 5 eller 6-retters menyer. Vær tidlig ute med å bestille bord!

I verdens nordligste by, med Nordpolen som nærmeste nabo, kan du velge mellom utsøkt mat fra hele verden! Longyearbyens brede serveringstilbud sørger for at du ikke drar sulten hjem, og du finner faktisk to av Norges beste restauranter i byen; Huset og Funktionærmessen Restaurant. Byens geografiske beliggenhet gjør at mange av restaurantene forsøker å bruke de lokale råvarene som finnes, og Gruvelageret er spesielt flinke til det! Svalbardreinen er vakkert foran kamera, men kanskje enda vakrere på tallerkenen, og urtene kommer fra det lokale gartneriet Polar Permaculture. I august, når torsken kommer til Isfjorden kan du fange din egen fisk, ta den med til Restaurant Nansen og få den servert til middag samme kveld. Det er kortreist mat det! En lokalbrygget Pale Ale fra Svalbard Bryggeri er et godt valg til selvfanget torsk, og håndlaget sjokolade fra Fruene er populært å ta med hjem som souvenir - hvis du klarer å vente så lenge med å spise den!

Gode flyforbindelser 

Det går direktefly mellom Tromsø og Longeyarbyen flere ganger i uken, og det er derfor lett å kombinere de to destinasjonene. Du kan få tips til overnatting og aktiviteter på Visit Svalbard sine nettsider, så hjelper en av de lokale turoperatørene i Tromsø deg med opplegget her i byen. 

Velkommen til en fullkommen Arktisk opplevelse!