Going for a walk in Telegrafbukta

Sesongene i Tromsø

«Hvilken årstid er den beste å besøke Tromsø?» blir vi i reiselivet ofte spurt.

«Hvilke interesser har du, og hva ønsker du å oppleve når du besøker oss?» spør vi deg gjerne tilbake. 

Et godt svar på «best time to visit» er nærmest umulig å gi. Alle årstidene har sine fascinerende særtrekk, og det tilbys rikt med aktiviteter året rundt. Du kan lett kombinere vakre villmarksopplevelser på dagtid, med kultur, restauranter og pulserende uteliv på kvelden - sommer som vinter.
Men det er store variasjoner i vær, temperatur og lys her oppe i Arktis. Alt dette er med på styre hvilke tilbud og muligheter som finnes til enhver tid. Noen er helårlige, men ikke alle. 

I denne artikkelen vil vi gi deg en kort innføring i sesongene, hvordan du bør kle deg, og ikke minst hva du kan oppleve. For enkelhetsskyld deler vi inn to hovedsesonger: vår og sommer, og høst og vinter. 

Vår og sommer i Tromsø-regionen

Våren og sommeren strekker seg fra mai til august. Våren er kort, noe udefinerbar, og varer gjerne bare noen uker. Mens sommeren er lang, lys og mild. Den gjør noe med både menneskers og dyrs indre klokke. Vi våkner til liv etter en lang vinter, og det er lett å bli døgnvill. Særlig når midnattssolens lave gylne stråler fyller oss med ekstra energi, fra midten av mai til slutten av juli.

Sommeren byr på flust av aktiviteter, både i sentrum av byen og rundt om i den naturskjønne Tromsø-regionen. Fra enkle fotturer, til utfordrende toppturer i en av Tromsøs mange nærliggende fjell. Fra kajakkpadling til golf, eller hva med hundekjøring, fisketur eller et friskt bad på en av øyenes kritthvite strender? 
Det er mange unnskyldninger for å være oppe hele natta. 

Gatene i Tromsø yrer dessuten av liv gjennom den arktiske sommeren. Her vandrer du i historie og kultur, og alle byens museer, gallerier og attraksjoner holder åpent. Fra toppen av fjellheisen får du umiddelbar flott utsikt over byen. Velg og vrak i kaffebarer, restauranter og natteliv. I den lange sommernatta kan man gå fra sted til sted å smake på lokale godsaker. Visste du at Tromsø har hele 3 mikrobryggerier? 

Festivaler som Riddu Riđđu, Arctic Race og Tromsø Jazzfestival frister besøkende fra hele verden og fyller Storgata med liv. De lokale nyter enhver soldag i Tromsøs parker, drikker utepils i byen eller langs havet, og de tøffeste våger seg til et bad i Telegrafbukta.

Men husk, det kan komme snø selv på sommeren. Vi befinner oss tross alt på 69 grader nord. Noen dager vil man ønske å trekke lua ekstra godt nedover ørene.  
Mer om det under! 

Hvordan kle seg på sommer og vår? 

Se også: 10 grunner til å besøke Tromsø om sommeren

Høst og vinter i Tromsø-regionen

Høsten og vinteren strekker seg fra september til april. Høsten farger omgivelsene i gule, oransje og røde toner, og allerede fra august ser vi et «melisdryss» av snø på de høyeste fjellene. Luften er kald og frisk, og årstiden er perfekt for utendørsaktiviteter. På de mørke kveldene frister et besøk på en av byens mange restauranter – gjerne med lokal fisk på tallerkenen.  
Se også: 6 grunner til å besøke Tromsø om høsten

Gjennom deler av vinteren, fra slutten av november og til midten av januar, er solen under horisonten hele døgnet. Denne perioden kalles mørketid. Men det er slett ikke bekmørkt hele tiden, som mange kanskje tror. Midt på dagen lysner himmelen en liten stund, og vi får en magisk blanding av skumring og daggry. Det blå og rosa fargespillet oppstår også før, og rett etter selve mørketiden. 

Men tromsøvinteren er aller mest kjent for sitt nordlys. Med tykk ull og varme sko, kan du kjøre din egen slede med reinsdyr eller husky, sove i samiske lavvoer, dra på snøscootersafari eller jakte på nordlyset i minibuss. Du kan også være heldig å se nordlyset midt i Tromsø sentrum. Ikke glem å kikke opp! 

Selv om Tromsø er et av verdens beste steder å oppleve Aurora Borealis, er nordlyset både uforutsigbart og overraskende. Det kan ha timelange show eller korte opptredener. Med en dose tålmodighet og planlegging er det gode muligheter for å se det, men det er aldri noen garanti.

Hvalsafari er enda et eventyr vinteren har å by på. Fra november til januar kan du møte havets kjemper på jakt etter sild i øyriket utenfor Skjervøy. I de iskalde fjordene frekventerer både spekkhoggere, knølhval og vågehval. 

Samiske kulturopplevelser tilbys hovedsakelig perioden oktober til mars. Grunnen til dette er at noen samer, såkalte reindriftssamer, er vekke hjemmefra hele sommeren. De er halv-nomader og flytter etter reinflokken på sommerbeite. 

Tromsø-regionen er dessuten et topptureldorado, og sesongen er på sitt beste i perioden februar til mai. Dagslyset er tilbake, det er masse snø og fine temperaturer. Men, de ivrigste skikjørerne starter sesongen allerede i november. 

Og sist, men ikke minst: I den kalde tiden er det ekstra hyggelig å være innendørs. Tromsøværingene er på sitt mest sosiale, og kultur- og festivallivet blomstrer. I Storgata avløser den ene festivalen den andre. Fra filmfestival via nordlysfestival til reinkappkjøring. 
I Tromsø er «vinterstengt» et helt ukjent begrep. 

Hvordan kle seg på høst og vinter? 

Hvilken sesong passer for deg?

Forhåpentligvis har denne gjennomgangen hjulpet deg å litt på vei. Eller er du fortsatt usikker? Husk, det er lov å besøke oss flere ganger. Mange av våre gjester gjør nettopp det, da kontrastene mellom sesongene er store. Og det er noe av det absolutt fineste med Tromsø! 

 

Sesongene i Tromsø