Midnight Sun at Sommarøy Island

Veiforhold

Veiforholdene i Nord-Norge kan være veldig annerledes enn resten av Norge. I nord er det lange avstander mellom byer og tettsteder, og det er mange smale veier som ofte følger fjordene i kystområdene.

Oppdatert informasjon om veier og kjøreforhold finnes på www.vegvesen.no.

Du kan også få opplysninger om veiforhold ved å ringe 177 (fra norsk telefon) eller +47 815 48 991 (fra utenlandsk registrert telefon).

 

Vinter

Kjøring på egen hånd om vinteren har blitt en stadig mer populær måte å jakte på Nordlyset. Se til at bilen er utstyrt med vinterdekk, og kjør etter forholdene. Vær og føre kan skifte fort.

Winter streets

Tips 

- Hold god avstand til kjøretøy foran deg.
- Senk farten i svinger og kryss.
- Ha med ekstra vinterklær i bilen i tilfelle du blir stående fast.
- Ha med en liten spade i tilfelle du blir stående fast i en snøfonn.

 

Sommer

Sommeren er ei utmerket tid for kjøring på egen hånd. Forsommeren (mai og begynnelsen av juni) er det imidlertid fortsatt mulig å få noen snøbyger på fjellovergangene. Denne snøen vil vanligvis smelte i løpet av få timer, men vær forberedt på å måtte vente før du kan passerer slike steder.

I noen områder kan det også være en god del sommertrafikk i form av bobiler og campingvogner, så beregn god tid og vær tålmodig! Veiene i nord er som regel smale og svingete, så sørg for å gjøre eventuelle forbikjøringer på oversiktlige strekninger.

Reindeer in tunnel - Photo: Trym-Ivar Bergsmo/www.nordnorge.com

Tips:  

- Vær forsiktig ved kjøring i tunneler på varme, solfylte dager. Reinsdyr og sauer vil ofte gå inn i tunnelåpningene for å finne et kjølig sted å slappe av.
- Det er sol og lyst hele døgnet fra slutten av mai til slutten av juli, og det er ofte fristende å kjøre langt og lenge. Sørg for at du tar nok hvile. Stopp opp for å sove dersom du blir sliten.
- Når du kjører utenfor hovedveiene, vær oppmerksom på at det særlig om våren kan være skader i veidekket som følge av smelting.

 

Bruk bilbelte

Bruk av sikkerhetsbelte i bil og buss er påbudt for både sjåfør og passasjer. Det er store bøter for ikke å bruke bilbelte.

 

Promillekjøring

Grensen for promillekjøring er veldig lav i Norge, så la bilen stå dersom du har drukket alkohol. Det er store bøter dersom man blir stanset for promillekjøring.

 

Fartsgrenser

Fartsgrenser på norske veier er 80km/t hvis ikke annet er oppgitt. I og rundt byer og tettbygde strøk varierer hastigheten fra 20 km/t til 70 km/t. Følg skilting.