Folk i Tromsø sentrum - foto av Therese N. Andersen

Velkommen til Tromsø – her begynner ditt arktiske eventyr

Vi er heldige, vi som kan kalle Tromsø – den arktiske hovedstaden og Nord-Norges største by – for vårt hjem. Det finnes ingen bedre plass å bo. Vi trives godt på nesten 70 grader nord, hvor folk flest rundt om i verden tror det er umulig å leve. Hver dag fylles lungene våre med den rene arktiske luften, og vi er heldige som får oppleve ikke bare ett, men to naturfenomener hvert år – nordlyset og midnattssolen. To fantastiske underverker som lyser opp livene våre med den fantastiske arktiske naturen som bakteppe, bokstavelig talt rett utenfor husdørene våre. Tromsø er virkelig en helårsdestinasjon.

Fra september til april kan du oppleve nordlyset på himmelen over Tromsø. Selv om du innimellom kan se nordlyset fra Tromsø sentrum, er det som regel best å dra ut på «nordlysjakt» for å oppleve den grønne damen danse over himmelen. «Lady Aurora» liker seg best i mørket der hun alene kan lyse opp himmelen. Er du av den eventyrlystne typen, vil du kanskje oppleve nordlyset fra en hundeslede i polarnatten? Eller kanskje vil du oppleve det sammen med en gruppe mennesker som alle ser det for første gang? Alene sammen med kjæresten? Leter du etter din indre oppdager, så er kanskje en snøscootertur over fjellene, eller en femdagers tur med samer som gjeter reinsdyrflokken sin, være opplevelsen for deg. I vårt brede utvalg av nordlysaktiviteter er det noe for enhver smak.   

I mørketiden er byens kafeer og barer fulle av lokale folk som varmer seg på en kopp nybrygget kaffe, eller nyter en lokalbrygget øl – mens de planlegger sin neste ski- eller hyttetur. Internasjonalt anerkjente restauranter serverer mat med råvarer fra lokale gårder og fiskevær, med en rekke arktiske retter på menyen som er vanskelige å finne andre steder. Unike, kulturelle arrangementer som Tromsø Internasjonale Filmfestival og Nordlysfestivalen fyller byen med folk fra hele verden. Gatene og utestedene er fulle lystige festivalgjengere som deler og gjenopplever sine siste erfaringer. Byens natteliv er mangfoldig og har noe for enhver smak. Den spesielle og varme stemningen i vinterkulden må du nesten oppleve selv for å kunne forstå. 

Når vinteren er på hell, ligger snøen lenge i fjellene som omkranser Tromsø. Toppturer på ski i sola er noe mange lokale spent ser frem til gjennom hele ski sesongen – og når du har prøvd det vil du skjønne hvorfor. Hvis du ser bort fra de franske alpene, så reiser de med virkelige ambisjoner til Lyngsalpene. Her kan du kjøre ski fra «himmel til hav». Med utsikt til fantastiske fjorder med arktisk hav, er det ganske enkelt helt enestående.

Når snøen smelter og sommeren kommer, drar mange inn i fjordene for å fiske etter middag. Du kan gjøre det samme ved å bli med ut på fjordsafari. Fisk din egen torsk, og så tilbered den til middag.

Fjellturer er også ekstremt populært, og du kan prøve deg på noen av de rundt 600 tilgjengelige fjelltoppene i Tromsøregionen. Den lettest tilgjengelige fra sentrum er Fjellheisen hvor du enten kan ta heisen opp eller ta i bruk føttene opp de rundt 1000 trinnene i Skjerpa-trappen. 

Sommeren løpes inn med det populære og internasjonalt anerkjente maratonløpet Midnight Sun maraton som finner sted i juni. Både lokale og tilreisende fra hele verden ser frem til å løpe maraton under midnattssolen. Etter endt løp, kan du velge å avslutte kvelden på en av byens mange restauranter eller barer med en kald, lokalbrygget øl og god lokal mat. 

Tromsø har en rik kulturtradisjon og mennesker fra mange ulike bakgrunner bor her. Blant disse er samene, urfolket fra nordlige deler av Norge, Finland, Sverige og Russland. Besøkende kan oppleve hvordan samene trives i nord med reindrift og rik tilgang på regionens naturressurser.

Arktiske oppdagere er historisk sett sterkt knyttet til Tromsø. Det var herfra Roald Amundsen tok sin siste, skjebnefylte flygning mot Svalbard i juni 1928 for å redde sin venn og kompanjong, Umberto Nobile. Tromsø var også utgangspunkt for andre modige oppdagere, på tur mot det ukjente Svalbard og Nordpolen. Det ligger fortsatt noe av disse oppdagelsesreisenes spenning i luften. I Tromsøs eldste bydel, Skansen, finner du Polarmuseet hvor du kan lære mer om Tromsøs historie.

Natur, kultur, byliv, lokal mat og drikke; vi har virkelig alt i den arktiske hovedstaden.

Velkommen til Tromsø – nå kan du slippe din indre eventyrer løs! 

 

Chris Hudson, reiselivssjef Tromsø-regionen