Woman enjoying the midnight sun and view from Kvaløya

Hvordan kan du være en mer ansvarlig gjest til Tromsø-regionen?

Tromsø-regionen er skjør og vakker, og må behandles med stor respekt. 
For å minimere de negative konsekvensene turisme kan ha på natur, dyreliv, kulturminner og folk er det flere ting du som gjest kan gjøre. Å ta riktige valg er faktisk lettere enn mange tror. 

Her er våre enkle tips til hvordan du kan ta ansvarlige og grønne valg her hos oss! 

Bli lengre når du først besøker oss

Når vi reiser er det særlig transportdelen som bidrar til klimagassutslipp. Vi anbefaler derfor at du som gjest blir lengre, og at du heller tar færre reiser i året. Slik vil klimabelastningen din bli lavere. Vi anbefaler deg også å besøke andre steder her i nord, når du først er på tur. 

 

Reis utenfor høysesong

I Tromsø-regionen er det høysesong fra oktober til mars, men regionen har mye fint å by på hele året. Ved å reise utenfor den travleste tiden sparer du penger, og du bidrar til å forlenge sesongen. Dette bidrar igjen til trygge og lønnsomme arbeidsplasser. Ikke minst vil du oppleve stedene du besøker enda mer stille og uberørte, med mindre folk og mer plass. Kanskje vil du også komme tettere på lokalbefolkningen. 

 

Velg lokale matretter, lokale produkter og book aktiviteter med lokal guide

Tromsø er et kulinarisk mekka, og byr på herlige kortreiste godsaker på tallerkenen og i glasset. Hver eneste rett forteller en historie. Her har du som gjest alle muligheter til å nyte lokal mat og drikke. Velg riktig! Vi anbefaler også at du kjøper lokallagde suvenirer og gaver, og at du booker organiserte aktiviteter med lokal guide. Da er både sikkerhet og god historiefortelling ivaretatt.

Dessuten vet du at pengene dine går tilbake til lokalsamfunnet, og til menneskene som er vertskap for deg.

 

Utforsk perler utenfor allfarvei

Tromsø-regionen er full av skjulte perler. Streb etter å besøke områdene som ikke er opplagte å besøke. Stedene du aldri har sett på instagram! Her vil du finne ekte møter med mennesker, naturlig skjønnhet og urørt natur. Du kan ha en strand for deg selv, velge og vrake i vakre fjelltopper, eller du sitte musestille og beundre dyreliv på nært hold, sammen med en du er glad. Opplevelsene i vårt villmarksparadis står i kø, også utenfor allfarvei. Spør turistinformasjonen om tips og råd, eller forhør deg med en lokal! 

 

Vær en midlertidig lokal 

Ta hensyn til lokalbefolkningen og ha respekt for folkene som bor på stedet du besøker. Alltid. Men hva med å i tillegg lære seg noe enkle ord og uttrykk i språket vårt? Det er ofte en døråpner til en god samtale. Folkene her i nord er varme, i imøtekommende og nysgjerrige. Spør gjerne om råd og tips til kafeer, shopping eller vandreturer. Kanskje vil oppleve Tromsø på en annen måte enn forventet. Vær spontan, bruk alle sanser og ikke lås deg helt fast til planene dine. Vi anbefaler at du tar deg tid til å gå deg vill i våre sjarmerende gater! 

 

Minimer transport og velg kollektivt. I Tromsø er vi gode på kollektivt! 

Til Tromsø kommer man bare med fly eller båt. Dette får vi dessverre ikke gjort så mye med det akkurat nå. Men, du kan fint gjøre grønne valg mens du er her. 72 % av turismens CO2-utslipp skyldes transport. Vi anbefaler derfor at du utforsker Tromsøs fargerike gater til fots eller med sykkel, eller benytter byens gode kollektivtilbud. Enkelt, billig, effektivt og hyggelig! Vi anbefaler også at du skaffer deg et bykart, og spør vår turistinformasjon om tips og råd. 

 

Ta vare på vår kulturarv

Ved å ta vare på kulturminner får vi kunnskap om våre forfedres liv, tradisjoner og levemåter. Kulturminnene er på mange måter vår felles hukommelse. De gir oss et innblikk i fortiden, men kan også hjelpe oss å forme egen framtid. I Tromsø-regionen finnes kulturminner og natur i skjønn forening, noe som utgjør en stor del av gjesteopplevelsen. Her finnes bevaringsverdige bygårder, krigsminner, helleristninger fra steinalderen, gamle kirker og nye kirker, som Ishavskatedralen. Og ikke minst Raketten, en gammel telefonkiosk fra 1930-tallet som i dag serverer byens beste pølser. 

 

Velg umotoriserte aktiviteter 

For å bidra til minst mulig klimagassutslipp anbefaler vi våre gjester å velge umotoriserte aktiviteter på besøk hos oss. Mulighetene er mange; hva med hundesledetur, fottur, ski, trugetur eller kajakkpadling? Det er noe helt spesielt med det å gli over snødekt vinterlandskap bak vaggende hundehaler, med den friske luften piskende i ansiktet. Men alle disse aktivitetene byr på arktisk stillhet av den sjeldne, og frihetsfølelsen sniker seg på. De er av ulike vanskelighetsgrader, og du trenger ikke være topptrent for å bli med. 

 

Velg miljømerkede attraksjoner, overnattingssteder og aktivitetsleverandører

Vi anbefaler at du alltid sjekker at aktøren du bestiller hos tar miljøet på alvor. Etterspør gjerne hvordan de jobber med bærekraft, sjekk om de er miljømerket og forsikre deg om at aktøren er lokal forankret, bruker lokalarbeidskraft og legger igjen penger i lokalsamfunnet.  Under kan du se listen over miljømerkede medlemmer av Visit Tromsø-Region.

 

Ja, ditt lille bidrag kan hjelpe! Du kan bli en mer ansvarlig turist – vi kan alle gjøre litt – samlet gjør vi mye.

Velkommen til Tromsø-regionen! 
 

Finn miljøsertifiserte overnattingssteder og opplevelser

Selected filters: