Nordlys i Tromsø

©
Vegard Stien
Nordlys over Tromsø

Opplev nordlyset i Tromsø

I Tromsø er det alltid en god sjanse for å se nordlyset i perioden september til april. Dette er de månedene i året når det er mørkt nok ute til å se fantastiske lyset danse over himmelen.

Tromsø er ligger midt i nordlysovalen, noe som betyr at det er mulig å se nordlys her selv om nordlysaktiviteten er lav. Nordlyset kan være både uforutsigbart og overraskende. Det kan ha timelange show og korte opptredener. Det kan være en stripe over horisonten, eller danse over hele himmelen. Nordlyset er aldri det samme, og det kan få deg til å glemme både tid og sted. 

Muligheten din til å se nordlyset avhenger av fire ting:
  • Nordlysaktivitet (eller solaktivitet): dette måles gjerne i en KP-index. Aktiviteten er målt på en skala fra 0 (lav aktivitet) til 9 (ekstremt høy aktivitet). I Tromsø kan vi se nordlys fra KP 1, og alt fra KP 3 og oppover er en meget god dag. Ved KP 4-5 er nordlyset så sterkt at det kan observeres helt ned til Trondheimsområdet. Nordlysvarselet er et 3-dagers varsel, som er den tiden det tar fra solaktivitet når atmosfæren her hos oss. Aktiviteten har en tendens til å repetere etter 27 dager, så det finnes også et slags langtidsvarsel. Du kan sjekke ut nordlysvarselet på Spaceweatherlive.com. Uforutsigbart som nordlyset er, så er det ikke alltid at KP-nivået reflekterer det vi ser i realiteten. Her kan du lese mer om den vitenskapelige forklaringen av nordlyset. 
  • Vær: siden nordlyset oppstår langt over skydekket, er vi avhengig av værmeldingen. Helt klar himmel er selvfølgelig best, men en liten glippe i skydekket kan også være nok. I Tromsøområdet er det mange mikroklimaer, noe som betyr at sjansen for bedre vær kan være en kjøretur unna. Storm.no og Yr.no kan være greit å sjekke både for Tromsø og området rundt.
  • Lysforurensning: for å se nordlyset er det best med minst mulig lys rundt deg. Vi kan ofte se nordlyset selv fra sentrum av Tromsø, men hvis du drar ut av byen på en tur kan dette både øke sjansen for å se nordlys og du vil se det sterkere enn man kan i byen. 
  • Tålmodighet: når det kommer til nordlyset handler det om å være på rett sted til rett tid. Du kan være heldig å se det danse over himmelen bare ved å se opp, eller det kan kreve litt mer innsats for å få oppleve det. Noen dager kan man ende opp med å tilbringe flere timer ute for å se lyset danse over himmelen.
Visste du at...?

Tromsø er et av de beste stedene i verden for å se nordlys.

Dette er på grunn av plasseringen midt i nordlysovalen – området der det alltid er noe nordlysaktivitet. Et annet pluss med Tromsø er de varme temperaturene her sammenlignet med andre nordlysdestinasjoner. Det er også et område med gode veiforbindelser til å forflytte seg på hvis det er meldt dårlig vær i deler av regionen.

Book nordlysturer her

Derfor kan du trygt bestille ditt neste eventyr via Visit Tromsø:
  • Du kan fritt kansellere bookingen inntil tre dager før turen finner sted. 
  • Vi har prisgaranti. Det er ikke er dyrere å booke gjennom oss enn via våre samarbeidspartnere direkte.
  • Vi er den eneste offisielle Turistinformasjonen i Tromsø-regionen, og våre samarbeidspartnere er seriøse aktører som leverer opplevelser av høy kvalitet.  
  • Et eventuelt overskudd utbetales ikke til eierne av selskapet, men går tilbake til vårt arbeid med destinasjonsutvikling i Tromsø-regionen. Vi jobber kontinuerlig med å utvikle reisemålet i en bærekraftig retning, som spiller på lag med naturen og lokalsamfunnet.  Vi streber alltid etter å være et godt vertskap for våre gjester.  
 
Selected filters:
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>