Tilgjengelighetsguide

©
Vegard Stien
Utsikt fra Fjellheisen

Velkommen! Her er din guide til tilgjengelige Tromsø. Sommer eller vinter – du vil raskt finne ut at Tromsø er mye mer tilgjengelig enn du kanskje forventer. I hovedgatene i sentrum er det mye å se og oppleve, og det er relativt enkelt å komme seg rundt uansett årstid. Om vinteren brøytes veier og gangfelt, og i gågata er det varmekabler. Det er også varmekabler i mange fortau i sentrumsgatene som holder de fri for snø og is.

Mange hotell, kafeer og restauranter er imøtekommende ovenfor besøkende med tilgjengelighetsutfordringer. Flere av museene, galleriene, samt opplevelsessentre som POlaria, Nordnorsk Vitensenter og den botaniske hage (om sommeren) er også fullt tilgjengelig. 
For aktiviteter og turer rundt regionen, er det mange aktivitetsleverandører som gladelig tilrettelegger for gjester med forskjellige bevegelseshemminger. Dette gjelder også for nordlysturer.

For å få en best mulig opplevelse anbefaler vi at du kontakter ønsket aktivitetsleverandør direkte og booker en privat tur istedenfor tur i en større gruppe. Hvis du kontakter oss i Visit Tromsø kan vi hjelpe deg med å finne riktig leverandører til ditt behov. 

Tilgjengelighet i Tromsø sentrum

Tromsø sentrum er stort sett flatt og det er kort vei mellom attraksjoner og severdigheter. De er enten i gangavstand eller en kort busstur unna. Dersom du sitter i rullestol, er det stort sett greit å bevege seg rundt i gågatene i sentrum også om vinteren. De fleste veier og gangfelt brøytes, samt at gågaten og enkelte fortau har varmekabler som gjør dem fri for snø og is. 

De fleste museer, gallerier og opplevelsessentrene rundt om i sentrum, som for eksempel Polaria, er rullestolvennlige med ramper eller heiser. Polaria har også en heis til selakvariet og kafeen. Polarmuseet  er dessverre kun rullestolvennlig i 1 etasje da museet ikke har heis.

Aurora Kino har en heis tilpasset rullestolbrukere hvis du ønsker å gå på kino mens du er i byen, eller delta på Tromsø Internasjonale Film Festival (TIFF).

Kafeer, barer og restauranter i sentrum er har korte avstander til byens attraksjoner. Mange av spise- og utestedene har ramper, plass til rullestoler og handicaptoaletter. Det kan være smart å kontakte spisestedene i forkant dersom du har særskilte behov og trenger spesifikk informasjon om hva spisestedet har av fasiliteter. Her finner du oversikten over byens spisesteder.

Mange av byens hoteller har handikaprom, ramper, toaletter, heiser og parkering for rullestolbrukere. Enter St. Elisabeth Hotel har tidligere være et sykehus og har rom designet for gjester med særskilte behov. Hotellet har også et rehabiliteringsbasseng. De store hotellkjedene , som Clarion Hotel The EdgeRadisson Blu Hotel, Clarion Collection Hotel Aurora, Quality Hotel Saga, Scandic Ishavshotel, Thon Hotel Polar, Smart Hotel Tromsø, Thon Hotel Tromsø, Clarion Collection Hotel With, Comfort Hotel Xpress Tromsø har alle fasiliteter tilpassede gjester med forskjellige bevegelseshemminger.

I tillegg har Sommarøy Arctic Hotel og Malangen Resort fasiliteter for handikappede. Disse hotellene er lokalisert i Tromsø-regionen.

Når du ser etter hotellalternativer på våre nettsider finner du informasjon om tilgjengelighet listet opp i detaljene om hvert enkelt av dem. Les nærmere på hotellets informasjonssider for å se hvilket som passer best til ditt behov.

Attraksjoner og opplevelser 

Fjellheisen et fint alternativ for å se Tromsø hele året. Utkikkspunktet og Fjellstua er rullestolvennlig, men det er anbefalt at du tar med en ledsager. Rullestolinngangen er på nordsiden av grunnstasjonen. Busstoppet er relativt nært Fjellheisen og bybussene er rullestolvennlige.

Om vinteren er det ofte snø og is på veien og parkeringsplassen, som kan gjøre det utfordrende å komme seg opp bakken til handikapinngangen fra parkeringen. Vi anbefaler å parkere så nært inngangen som mulig og vi anbefaler at du har med deg ledsager.

Et besøk i Ishavskatedralen er en vel verdt turen. Å oppleve en midnattskonsert, sommer eller vinter, i Ishavskatedralen er en fantastisk opplevelse. Om sommeren er et besøk i Ishavskatedralen enkelt å gjennomføre. På vinterføre kan det være vanskelig å komme opp rampen fra parkeringsplassen til inngangen uten assistanse, og særlig dersom det er snø og is på bakken. Inne i kirken er det en heis og handikaptoalett. 

Mange turer og opplevelser rundt om i Tromsø-regionen er tilgjengelig for rullestolbrukere, men de krever at gjesten kan sitte i et vanlig bil- eller bussete og at rullestolen kan slås sammen. Det er alltid lurt å kontakte aktivitetsleverandøren i forkant.

Dersom du ønsker å delta på hunde- og/eller reinsledeturer kan deltakelse være avhengig av hvor stor mobilitet du har. For eksempel må du kunne bruke føttene noe for å sitte komfortabelt i en hundeslede. Det samme gjelder for å sitte i en reinslede. 

Du kan også kontakte oss i forkant, eller komme innom oss i turistinformasjonen når du er på plass i Tromsø slik at vi kan hjeple deg med å legge en plan for Tromsø-oppholdet ditt. Mange leverandører kan tilrettelegge opplevelsen etter ditt behov. Se gjennom aktivitetene vi tilbyr. Er du usikker, ta kontakt med aktivitetsleverandøren direkte.

Ja, du kan dra på en nordlystur i rullestol! Det er likevel lurt å kontakte oss i Tromsøs Offisielle Turistinformasjon slik at vi kan hjelpe deg med å finne en leverandør som kan imøtekomme dine behov. Mange leverandører har begrensninger som for eksempel at rullestolen kan slås sammen og at du kan sitte i et vanlig bil- eller busssete. 

Nordlysturer eller -jakter kan ta mange timer. Selv om handicaptoalett er tilgjengelig på ruten som kjøres, er det slett ikke alltid det er tilfellet. Det er også mange aktivitetsleverandører som liker å ta med gjestene sine på en liten gåtur vekk fra lysene for å få optimale forhold for å se nordlyset. Det kan være vanskelig eller utilgjengelig for personer med bevegelsesvansker. Ofte er det best å bestille en privat tur slik at turen kan tilpasses helt etter ditt behov. 

Det er flere aktivitetsleverandører som spesialiserer seg på aktiviteter for gjester med bevegelsesutfordringer og kan love deg en flott opplevelse. Kontakt oss direkte for mer informasjon om mulighetene.

Små båter som RIB-båter vil ikke kunne ta med rullestoler, men det er mange muligheter for å nyte naturen eller dra på hvalsafari i de større båtene. Det er greit å huske at enkelte av de større båtene også krever at rullestolen kan legges i et lasterom. Det er heller ikke alle båter som har tilgang på handikaptoalett. Kontakt aktivitetsleverandørene direkte for mer detaljer om mulighetene.  

Transport og parkering

Tromsø havneterminal på Prostneset har en rampe på utsiden, samt heiser inne i terminalbygget. Her finner du Tromsøs offisielle turistinformasjon, Hurtigrutes terminalen, hurtigbåtene samt ekspressbusser til regionen. 

Hvis du ønsker hjelp til å planlegge en reiserute, ikke nøl med å kontakte oss i Visit Tromsø for hjelp. 

De fleste bybussene har lavt inngangsparti eller ramper til rullestolbrukere. Blinde/rullestolbrukere og honnør (over 67 år) med et bevis fra NAV reiser til halv pris. Førerhunder og ledsager kan reise gratis.

For mer informasjon om billettkjøp og bussruter, se våre sider om transport

Det fins en flere regionbusser og private bussselskap, men selv om flere har tilbud og er imøtekommende til bevegelseshemmede, kan det være lurt å ta kontakt og dobbeltsjekke i forkant. Selv om bybussene er rullestolvennlige, er det litt annerledes på regionbussene. De kan ofte være fulle og krever gjerne litt mer planlegging.

For mer informasjon om kjøp av billetter og bussruter, se informasjon om hvordan du kan reise rundt i regionen

I Tromsø er det to lokale taxiselskaper som kan frakte rullestolbrukere på forespørsel. Tromsø taxi kan ta opptil tre rullestoler for de som reiser i gruppe. Ring de direkte for å bestille. Det andre selskapet er Din Taxi
 

 

Det er et begrenset antall biler hos bilutleiefirmaene i Tromsø og det er ikke garantert at du vil få en bil som møter dine behov dersom du sitter i rullestol. Vi anbefaler derfor at du kontakter bilutleiefirmaene direkte god tid i forkant ankomst. 

Dersom du ikke klarer å finne en leiebil til ditt behov, kan du fortsatt komme deg rundt og nyte tiden din i Tromsø, men det krever litt planlegging. Offentlig transport i Tromsø rullestolvennlig. Det er også flere aktivitetsleverandører som har kjøretøy som tar rullestolbrukere, særlig hvis du booker en privat tur. Ta kontakt med oss dersom du trenger informasjon om hvilke selskaper du bør kontakte. 

I Tromsø sentrum, ved fjellheisen og ishavskatedralen er det parkering for bevegelseshemmede. 

Tromsø Parkering har et kart over alle parkeringsplasser for handikappede på deres nettside. Hvis du velger trykker på knappen "Forflytningshemmede" med rullestol-ikonet får du full oversikt over byens parkeringsmuligheter.

Regionale ferger har mulighet for å ta frakte rullestolbrukere, men vi anbefaler at du sjekker med fergen du planlegger å reise med. Her finner du informasjon om regionale ferger

Hvis du vil reise med Hurtigruten har alle skip, unntatt MS Lofoten, minimum 1 lugar for rullestolbrukere.