Family enjoying the view of Tromsø and Kvaløya

Ta vare på Tromsø

Velkommen til Tromsø og til vakre natur- og byopplevelser. Det er viktig for oss å ta vare på byen og naturen rundt oss, og vi håper derfor at du vil følge retningslinjene under når du besøker oss.

1. Ikke etterlat deg unødige spor i naturen

Alltid bruk merkede stier og unngå å etterlate merker i naturen fra f.eks. telt på sårbar jord. Benytt deg av eksisterende bålplasser og pass på at det ikke er noen brannfare i området. Ta med deg egen ved slik at du slipper å ødelegge trær og planter i naturen rundt deg. Båltenning er ikke tillatt i, eller nær skoger og andre naturområder fra 15. april til 15. september.

2. Respekter dyr og planter

Vis hensyn til dyrelivet, og da spesielt på våren under kalving og parring. Alltid ha god avstand til ville dyr og unngå å påføre de unødig stress. Husk at det er ulovlig å fjerne egg fra reder, og ha alltid hunden din i bånd. Ikke plukk ville blomster, da mange av de er sjeldne og kan være utrydningstruet. Alle har lov til å plukke blåbær, multe og tyttebær i de fleste områder, men pass på å forhøre deg om området skulle være lukket.

3. Ta med søppel og bruk toalettfasiliteter

Ikke legg igjen søppel etter deg. Unngå å bruke våtservietter i naturen da disse tar lang tid for naturen å bryte ned. Om det ikke er søppelbokser i nærheten, ber vi deg være vennlig å ta med deg søppelet hjem. Om det ikke er toalettfasiliteter der du er ber vi deg også om å ta med brukt toalettpapir i en pose slik at du slipper å etterlate deg dette i naturen.

4. Benytt deg av campingplasser

Sett opp telt på allerede eksisterende campingplasser hvor det også er toaletter og søppelcontainere.

5. Respekter privat eiendom

Ikke kjør eller parker på private veier eller skogsveier uten å spørre om lov først. Om du åpner porter, må disse også lukkes slik at du ikke slipper løs dyr som kyr, sauer eller reinsdyr.

6. Bruk lokale guider på ski og turer

Naturen er vakker, men den kan også være uforutsigbar. For din egen sikkerhet anbefaler vi deg å bruke lokale guider både sommer og vinter. Ta kontakt med oss på Turistkontoret for flere tips. Været i Nord-Norge skifter raskt, så det er viktig å være oppmerksom på lengden av turen din. Alltid sjekk værmeldingen på www.yr.no før du drar og ta med ekstra klær og mat, også på korte turer. Les mer om hvordan du kan kle deg her.

7. Vis hensyn

Vis hensyn til de lokale, samt andre turgåere. Husk at stillheten i naturen er en del av opplevelsen. I Norge er det også vanlig å hilse de vi møter langs turstiene.

8. Skredsikkerhet

Troms er en av regionene med høyest skredfare. Alltid sjekk været og føret før du drar ut på ski- eller fotturer. God planlegging kreves. Sjekk www.varsom.no for skredfare i ditt område og råd om hvordan du best mulig kan planlegge din tur. Sjekk også været på www.yr.no. Husk at været kan skifte raskt, og vær også oppmerksom på at skred i regionen kan blokkere veier. Ta derfor alltid med det ekstra klær og mat, selv om du bare skal ut på kjøretur.

9. Vei og trafikksikkerhet

Veiene i Nord-Norge er ofte smale, så pass på at du holder din side mens du kjører. Om du skal gå langs veiene skal du alltid gå på venstre side. Hold god avstand når du passerer syklister. Om du er ute i mørket, enten i byen eller på landet, må du huske å ha refleksvest eller refleks.

10. Fotografering og droner

Husk alltid å spørre mennesker rundt deg om det greit at du fotografer de. Bruk av droner er ulovlig på hele Tromsøya, samt deler av Kvaløya og fastlandet. Les mer om dronereglene her.

 

Vi bryr oss! Vis oss at du også bryr deg. Del dine opplevelser med oss og bruk #tromsocares og tag @visittromso 
Du finner oss på Facebook og Instagram

Kos deg i Tromsø og velkommen tilbake!