Utsikten over brua til Sommarøy
©Gøran Mikkelsen

Magiske Kvaløya og Sommarøy

Kvaløya og Sommarøy ligger bare 10 minutter til 1 times kjøring unna Tromsø og her kjører du mellom alt fra majestetiske fjell til krystallklart vann og hvite sandstrender. Kvaløya’s høye fjell og ekstreme topper beskytter Tromsø mot Atlanterhavet. En kjøretur, eller kanskje til og med sykkeltur rundt øya, tar deg med til alt fra gamle helleristninger til flotte strender og spisse fjellandskap. Ytterst i havgapet finner du Sommarøy, et lite, men aktivt øysamfunn som holder gamle tradisjoner i live. Øyas innbyggere er alltid med på morsomme aktiviteter, sommer som vinter.

 
Vann aktiviteter

Dra på kajakk-turer langs kysten eller bli med på RIB-turer enten sommerstid under midnattssol eller om vinteren for å se på nordlyset. Både Sommarøy Arctic Hotel og Yggdrasiltunet gårdshotell tilbyr f.eks. dykke-aktiviteter og båtturer om sommeren eller hval-safari på vinterstid.

Avslapning

Om sommeren finnes det ikke noe bedre enn å ta med deg badedrakten og slappe av på en av de mange hvite strendene på Sommarøy og Kvaløya. Strendene i Grøtfjord, Sandvika og Otervika er spesielt fine, for å nevne noen. Om været er kjøligere, er det muligheter for å leie badstue eller boblebad (med utsikt) på Sommarøy. På Yggdrasiltunet gårdshotell på Kvaløya kan du besøke et mangfold av husdyr som islandshester, gammelnorsk sau, geit, høner og kaniner. Her er det også kafé og restaurant med hjemmelaget lokal mat. Landskapet rundt hotellet byr på flere gode turmuligheter, samt en velvære avdeling med blant annet vedfyrt badstue og vedfyrt badestamp med sjøvann. Kjæledyr gir ro, og også på Villmarkssenterets Husky Café kan du komme å leke med hundene over en kopp kaffe og vafler. 

Kultur

Kvaløya og Sommarøy har et rikt kulturliv også fra gammelt av. Et av de eldste fyrtårnene i Nord-Norge, Hekkingen Fyr, kan besøkes fra Sommarøy, bare en 15 minutters båttur unna. Utforsk et rikt fugleliv og eksotisk nord-norsk natur. Ved Håkøya ble krigskipet Tirpitz senket i 1944, og på Skavberg kan du se helleristninger fra 2500-5000 år tilbake. Av nyere tid har Bryggejentene etablert seg i Ersfjorden. Nyt en kanelbolle og kaffe med utsikt over fjorden og spisse fjell. Også verdt et besøk er Profil glassdesign som holder til i en gammel skole som er totalrenovert. Her er det eget verksted og atelier, i tillegg til kafé.

 

  • Kvaløya er den 5. største øya i Norge og ligger rett over brua fra Tromsø Lufthavn 
  • Rundt 10 000 mennesker bor på øya (tall fra 2015) 
  • Kvaløya er et populært område å bosette seg på for Tromsø-boere. Her er det mange fjell og nær tilgang til utendørsaktiviteter, samtidig som du er i nærheten av byen. 
  • Sommarøy hadde 319 innbyggere per januar 2018 
  • Navnet kommer fra gamle dager da øya ble brukt kun i sommersesongen 
  • Øyas hovednæring er fiske, med eksport av sild og torsk 
Utforsk aktiviteter og overnattingssteder på Kvaløya og Sommarøy
Selected filters:
<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>