Fyrverkeri på Fjellheisen
©Yngve Olsen Sæbbe

Jul og nyttår i Tromsø

Drømmer du om hvit jul? Du er garantert vinter om du besøker Tromsø rundt juletider. Kombiner julestemningen i gatene med nordlys, hunde- eller reinsdyrslede og tradisjonell julemat og snacks som pepperkaker og gløgg.

Lyset i mørketiden

Solen går ned sent i november og kommer tilbake i slutten av januar, noe som gir julelysene i Tromsøs gater en ekstra grunn til å skinne. Men hva betyr egentlig «mørketid»? Det betyr selvfølgelig at det er mørkt, men været kan fortsatt være bra og på dager uten tunge skyer er det et fantastisk blått lys i skumrings-timene. I stedet for soloppgang er himmelen ofte lyst opp i rosa, gult eller oransje lys om morgenen og ettermiddagen i perioden før mørketiden setter inn for fullt. I tillegg lyses byen opp av gatelys og skinn fra snøen. Juletreet på Stortorget sørger også for at byen lyses opp i den mørke tiden. Julegranen tennes den første lørdagen i desember. Ta del i folkehavet, musikken og, hvis du er heldig, et dansende nordlys på himmelen. 

Julemarked og shopping

I hele desember er det flere julemarked rundt om i byen. Hver lørdag i desember er det Bondens Marked på Stortorget, og her kan du handle hjemmelaget mat og andre spennende produkter – alt produsert av lokale aktører. Foruten om markedene vil det være mulig å handle med seg unike gaver og gjenstander fra Nord-Norge i flere av butikkene i byen. Alt fra ekte norsk ull, drikke fra det 143 år gamle Mack-bryggeriet og tradisjonelle same-produkter. Det er til og med mulig å blåse sitt eget glass i verdens nordligste glassblåser-studio «Blåst». Det må bemerkes at ikke alle butikker og restauranter er åpen fra 24. desember til 1. januar, og offentlig transport har begrensede ruter gjennom romjulen. Se alle åpningstider for julen 2019 her og rutetider her.

Juletradisjoner

Jul er for mange i Norge en kjærkommen tid med flere tradisjoner knyttet til seg. Den 23. desember er det vanlig å pynte juletre med familien og spise tradisjonsmat. Den 24. desember er julaften og familier rundt om i hele landet samles for å feire sammen. Ofte inntas måltid som pinnekjøtt eller ribbe, man går rundt juletreet, synger julesanger og åpner gaver sammen. Mange familier drar også i kirken på dagtid på julaften. Den 25. og 26. desember er ofte familie-tid og de fleste butikker og restauranter er stengt. Byen våkner til liv igjen på kvelden den 26. desember og mange av Tromsøs innbyggere drar ut for å tilbringe tid med venner. 

På nyttårsaften samles man igjen med venner og/eller familie. De beste stedene å se fyrverkeri i Tromsø er på toppen av øya som Charlottenlund, Alfheim eller Tromsøs Maritime skole, fra brua eller på toppen av Fjellheisen.

God jul og godt nytt år!