Girl enjoying the Christmas street in Tromsø
©Vegard Stien

Tromsø - hele Norges juleby

Gjør deg klar til å oppleve verdens beste juleby! #julebyentromsø

Julebyen Tromsø - Hele Norges Juleby

Tromsø er den perfekte plassen for å finne julestemningen! Fra midten av november tennes julelysene, noe som markerer starten for mye kos i førjulstiden. Det naturlige lyset i mørketiden skaper en helt spesiell atmosfære i hele byen. Snøkledde fjell er å se i alle retninger, og er det klar himmel skal du ikke se bort fra at det blir lysshow på himmelen om kvelden også. De koselige julegatene fylles med liv og aktiviteter, og markedene i byen er et yndet sted for å finne julegaver til deg og dine. Sentrum er full av hyggelige kafeer, mange med sine egne julevarianter av varme drikker. Med herlig utsikt til fastlandet og Ishavskatedralen kan du teste ut skøytebanen vår som ligger fint til i havneområdet i sentrum. Vi mener Tromsø er definisjonene på jul, og inviterer deg til å ta del i førjulskosen sammen med oss.

Julemarked og shopping

I november og desember vil det være flere julemarked rundt om i byen.  Foruten om markeder vil det være mulig å handle med seg unike gaver og gjenstander fra Nord-Norge i flere av butikkene i byen. Kjøp med deg alt fra lokalproduserte skinnvesker, strikk og kunst hos butikker som Husfliden, Wabi Sabi eller Galleri Nord. På byens kjøpesentre Jekta, Nerstranda og Veita finner du alt du trenger til jul på et sted. Hos Polaria Shop og i Turistinformasjonen kan du kjøpe julegaver som spesialdesignede turkopper illustrert av lokale kunstnere, smykker, luer og sitteunderlag i deilig ull og lokalprodusert sjokolade og krydder. Om du ønsker å dele julegaven med gode venner og familie kan du også kjøpe gavekort på opplevelser hos Visit Tromsø. I verdens nordligste glassblåser studio, Blåst, produseres håndlaget glass og om du er heldig kan du også se glassblåserne i action. 

Julemat og tradisjoner

Jul er for mange i Norge en kjærkommen tid for tradisjonsmat. Flere restauranter i Tromsø har fokus på kortreist mat og nordnorske ingredienser, servert i sesong. Julemenyen er derfor heller ikke annerledes. Nyt et deilig måltid av lutefisk fra Halvors eller nordnorsk ribbe hos Mathallen, havets delikatesser hos Fiskekompaniet, eller lokalbrygget øl hos Tromsø Mikrobryggeri. Om du trenger en pause mellom julegavehandlingen er det flere kaféer og restauranter som ønsker deg velkommen til en liten pause i stemningsfulle omgivelser! 

I Tromsø er romjulstradisjonene lik flere steder i Norge. Flere butikker vil være stengt på røde dager, men åpner igjen den 27. desember. Byen våkner til liv 2. juledag, som er den tradisjonelle festdagen i Tromsø. Om du besøker Tromsø på nyttårsaften kan du oppleve fyrverkeriet fra Fjellheisen. Den beste utsikten får du flere steder på toppen av øya, som Charlottenlund, Alfheim og ved Tromsø Maritime skole, eller på Stortorget i byen. 

Se åpningstidene til restaurantene under jul og nyttår 2022 her.

Lyset i mørketiden

I Tromsø har vi mørketid fra sent i november til midten av januar. For mange oppfattes dette som en tid med konstant mørke, men hva gir vel ikke julelysene i Tromsøs gater en ekstra grunn til å skinne?

Mørketid betyr at solens bane går under horisonten, og det er bekmørkt nesten hele dagen. Allikevel er det deler av dagen tussmørke (før soloppgang) og skumring (etter solnedgang). I løpet av disse timene kan man ofte oppleve fantastiske lys på himmelen som rosa, gult og oransje ved soloppgang, og blå-timen ved solnedgang. I tillegg lyses byen opp av julelys og skinn fra snøen. Den første søndagen i desember tennes julegranen på Stortorget midt i byen. Vi anbefaler deg å ta del i stemningen fra folkehavet, musikken og, hvis du er heldig, et dansende nordlys på himmelen. 

Vinteraktiviteter 

I Tromsø er det enkelt å kombinere mat, drikke og shopping med tradisjonelle nord-norske vinteraktiviteter. Ta med deg familie og venner på reinsledetur i snødekte landskap, eller kombiner nordlys- og hundesledetur. Spenn på dere truger og bli med på guidede turer i fjellene rundt Tromsø. Båtene langs havna tar dere mer enn gjerne med på tur rundt Tromsøya i blåtimen, eller dere kan bli med på middagscruise under nordlyset! Midt i byen kan man varme seg i badstue med utsikt over Fjellheisen og Ishavskatedralen, eller besøke byens museum og opplevelsessentre for å bli bedre kjent med historien vår.

Vi gleder oss til å se dere i Tromsø i førjulstiden!
 

 

Utforsk og book aktiviteter her

Derfor kan du trygt bestille ditt neste eventyr via Visit Tromsø:
  • Du kan fritt kansellere bookingen inntil tre dager før turen finner sted. 
  • Vi har prisgaranti. Det er ikke er dyrere å booke gjennom oss enn via våre samarbeidspartnere direkte.
  • Vi er den eneste offisielle Turistinformasjonen i Tromsø-regionen, og våre samarbeidspartnere er seriøse aktører som leverer opplevelser av høy kvalitet.  
  • Et eventuelt overskudd utbetales ikke til eierne av selskapet, men går tilbake til vårt arbeid med destinasjonsutvikling i Tromsø-regionen. Vi jobber kontinuerlig med å utvikle reisemålet i en bærekraftig retning, som spiller på lag med naturen og lokalsamfunnet.  Vi streber alltid etter å være et godt vertskap for våre gjester.
Selected filters:
<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>