Tirpitz sank utenfor Håkøya under andre verdenskrig

Krigshistorie

Anbefalte steder og aktiviteter for gruppe som er interessert i krigshistorie
 • Tromsø Forsvarsmuseum (stengt oktober – april): Lær om Tromsøs krigshistorie ved å utforske utstillingene med tema fra 2. verdenskrig.  Museet har også en egen "Tirpitz"-utstilling i en bunker fra 2. verdenskrig.
   
 • Bispegården: Tromsø var i mai og juni 1940 "hovedstad" for den delen av Norge som ennå var fritt. Det ble holdt regjeringsmøter i Bispegården. Kongen, kronprinsen og regjeringen forlot Norge fra Tromsø og dro til England 7.juni 1940.
   
 • Haakon VII-monumentet i Rådhusparken: I 1940 flyktet kongen og regjeringen nordover til Tromsø på grunn av den tyske invasjonen under andre verdenskrig. Kong Haakon og Kronprins Olav oppholdt seg i Tromsø før de reiste med HMS Devonshire til England.
   
 • Jødemonumentet: Et minnesmerke over de jøder fra Tromsø som omkom under andre verdenskrig. Minneplaten bærer navnet til 17 menn, kvinner og barn.
   
 • Skansen og den gamle trehusbebyggelsen langs kaia: Skansen ble sannsynligvis bygd en gang mellom år 1000 og 1200. Festningsvollen er den best bevarte av denne typen i Norge. Det eldste huset på Skansen er bygd 1789 -1793, og er det eldste dokumenterte i sentrum. Det var tollkontor og bolig for tolleren før Tromsø ble by i 1794. Tromsø er den nordligste byen som overlevde bombingen og brenningen under andre verdenskrig. Byen har derfor fortsatt en god samling med eldre trehus i sentrum fra 1789.
   
 • Tirpitz minnestein på Håkøya: Det tyske slagskipet Tirpitz ble senket av britiske bombefly ved Håkøya utenfor Tromsø i 1944. Det ligger fremdeles betydelige vrakrester ved Håkøya der skipet sank, og det er også en minnestein der som ble reist av Tromsø kommune i 1984.
   
 • Tromsø gravlund: Tromsø er den nordligste gravplassen i verden for britiske krigsgraver fra andre verdenskrig, og de er lokalisert på den gamle kirkegården. De fleste som er gravlagt her i Tromsø deltok i den allierte konvoitrafikken til Murmansk.  
   
 • Bli med på en historisk byvandring med Tromsø Budget Tours og lær om ishavsportens hemmeligheter og byens århundrelange historie.