Dagny by the harbour in Tromsø city centre
©Mats Gangvik

Fra stjerneskudd til popstjerne

Møt Dagny! Popstjerna fra Tromsø er godt i gang med å legge verden for sine føtter med røff feel good-musikk og glimt i øyet.

Text: Lone Helle. Photo: Mats Gangvik

Dagny Norvoll Sandvik (27) er på besøk i hjembyen for å spille konsert på Studenthuset Driv. Med snøhvitt hår, rocka klesstil og verdens største smil er hun klar for å ta hjembyen med storm.  

Jeg gleder meg alltid til å spille i Tromsø.

- Jeg gleder meg alltid til å spille i Tromsø. Jeg har gledet meg helt siden konserten ble planlagt i fjor høst. Jeg får så mye støtte her og konsertbillettene går alltid raskt unna. Det er kjempegøy og jeg er veldig stolt av det, sier Dagny og smiler.

Hun bobler nesten over av energi – og litt stress. Det er mye som skal i stand. Konserten er utsolgt og 800 Tromsøværinger gleder seg til å se den lokale stjerna, som har rukket å bli stor stjerne, spille på hjemmebane.

- Å spille hjemme er en gjensidig god følelse for meg og publikummet. Vi er nok litt stolte av hverandre og heier på hverandre, Tromsø og jeg. Jeg tror at folk synes at det er stas at jeg kommer hjem for å spille, og det tar jeg ikke for gitt, sier Dagny.

“Backbeat” og Grey's Anatomy 

Dagny var 16 år før hun begynte med musikk. Sent, ifølge henne selv. I 2012 flyttet hun fra trygge, lille Tromsø til London for å satse på musikken. Der ble det mange år med hardt arbeid og utallige konserter, uten at det egentlig løsnet. Til slutt var hun nær ved å gi opp musikken for å bli student, men en telefonsamtale hjem til foreldrene i Tromsø fikk henne til å fortsette. To måneder senere slo hun gjennom.

- Vi lever et helt annet liv i dag, men det tok lang tid før det slapp løs. Før sov vi på sofaer rundt omkring når vi var på turne. Nå er det litt annet opplegg rundt det hele. Jeg synes at det er litt deilig at det tok litt tid også. Alle de årene der vi ikke tjente ei krone. Vi har fått kjenne på den andre siden av suksessen også og tar ikke noe for gitt, forteller Dagny.

Nå er det tre år siden låten «Backbeat» ble sluppet og Dagny ble popstjerne over natten . Bare den første uka hadde debutsingelen mer enn 450.000 avspillinger på Spotify og høyere listeplassering på Spotify enn Sias «Alive» og Ellie Gouldings «On My Mind». I dag har Dagny over 1,2 millioner månedlige lyttere på Spotify. Da en akustisk versjon Backbeat ble spilt i Grey’s Anatomy-episoden «True Colors» i fjor, tenkte Dagny:

- GOAL!!! Det var utrolig stas og ganske surrealistisk å se Meredith Grey ligge i senga i episoden, mens «Backbeat» ble spilt i bakgrunnen. Jeg visste jo at låten skulle være med, men det var likevel. Den følelsen, sier Dagny, som selv har oppdaget mye ny musikk gjennom serien.

Inspirasjonskilde

Dagny surfer på en bølge av suksess for tiden, og det er ser ikke ut til at bølgen skal flate ut med det første. Hun har varmet opp for stjerner som Justin Bieber – foran 14.000 adrenalinfylte mennesker på O2 Arena i London og spilt hundrevis av konserter. Hvis du ikke har fått med deg «Backbeat», «Love You Like That», «Wearing Nothing» eller «Fool’s Gold» ennå, er det nok like før. Hjemme i Norge spiller hun for fulle hus, og i år legger hun ut på sin første headliner-turné i USA.

- Det blir kjempegøy. Jeg elsker å spille i USA! Chicago og Seattle er mine favorittsteder.

Dagny liker å være en inspirasjonskilde for andre. Hun synes det er ekstra stas når hun hører om andre som har vært nær ved å gi opp musikken, men som har fått ny giv etter å ha hørt hennes story.

- Det er utrolig inspirerende. Faktisk er det et av de fineste komplimentene jeg kan få, sier Dagny.

Selv finner hun inspirasjon mange steder. Når hun er hjemme i Tromsø på besøk bruker hun naturen.

- Det er ikke alltid jeg har mulighet til å være ute i naturen så det prøver jeg å få til når jeg er hjemme. Tromsø er på en måte en «utkant» i verden, med frisk luft og fin natur. Det tar bare 10 minutter fra sentrum til du er i villmark. Det er helt fantastisk. Folk her bekymrer seg ikke for terror og sånt på samme måte som man gjør for eksempel i London. Der er man forberedt på at noe kan skje. Tromsø er en liten, fredelig plass. Det er deilig!

Dagny smiler med hele ansiktet og det gløder i blikket hennes når hun snakker om ting hun setter pris på her hjemme; kvalitetstid med familien, utflukter til Grøtfjorden på Kvaløya, sopptur til Ringvassøya, å spise kanelsnurrer på favorittkafeen i byen – eller en tur på Rockepuben Blå Rock, hvor hun selv startet å jobbe på kjøkkenet allerede som 17-åring. 

- Faktisk var det gjennom jobben min på Blå Rock at mye av musikkinteressen min for alvor ble vekket. Det gjorde nok en stor forskjell for meg og musikken. Det var her jeg for alvor ble interessert i musikk. Der er et veldig åpent miljø med mange forskjellige musikksjangere, sier Dagny.

Kulture

- Hvordan er det å være Dagny for tiden?
- Det er veldig bra! Jeg har så mye spennende på gang. Turneer og i 2018 skal vi skal slippe masse ny musikk. Gjennom musikken dukker det opp mange spennende muligheter. Jeg har for eksempel fått oppleve Sør-Korea og OL som digital reporter for Discovery. Det hadde ikke noe med musikk å gjøre, men muligheten kom fordi jeg driver på med musikk. Jeg er glad for at vi får reise masse og møte mange spennende folk og kulturer, sier Dagny.

Tromsøjenta har føttene godt plantet på jorda og er takknemlig for alt hun får oppleve, takket være musikken. Hun håper at folk som reiser til Tromsø husker å oppleve kulturbyen Tromsø, og ikke bare naturbyen

Tromsø er en utrolig kulturell by.

- Tromsø er en utrolig kulturell by. Det sier jeg når jeg blir intervjuet i utlandet også. Kan du se for deg et Tromsø uten musikk og film? Vi har så mange nasjonaliteter her og det gjenspeiler seg i kulturen og musikken. Jazz, salsa, hardrock! Jeg håper folk som kommer hit også kommer seg ut for å oppleve kulturlivet i byen. Når jeg reiser selv, er møtet med den lokale kulturen og møte lokalbefolkningen noe av det jeg setter mest pris på.

Surfer girl

Dagny er glad i å reise og ferien legger hun helst til Portugal.

- Jeg reiser helst til Portugal for å surfe. Jeg elsker å surfe og har kjempelyst til å prøve det her hjemme i Tromsø også, så jeg håper noen snart vil ta meg med ut for å surfe her i Tromsø, sier Dagny og smiler bredt. 

Popstjerna bor ikke lenger i London, men lever et liv på veien med musikken. Det trives hun godt med.

- Det er fint. Det gir meg også muligheten til å svinge innom familien i Tromsø litt oftere når jeg har et par dager fri. Tromsø er jo hjemme! Å reise hjem til mamma og pappa er alltid best, men jeg føler meg også hjemme i Oslo, London, Stockholm og Los Angeles. Jeg finner meg godt til rette stort sett uansett hvor jeg er, sier Dagny som husker første møte med LA ekstra godt.  

- Første gang jeg var i LA, hadde jeg knapt kjørt bil før og jeg hadde i alle fall ikke vært på en motorvei før. Da jeg satte meg bak rattet med automatgir og skulle ut i trafikken, var jeg livredd de første 24 timene, men da jeg så at det gikk bra tenkte jeg: «If I can do this, I can do anything!»

Korrektur: Denne artikkelen ble skrevet til Tromsø Guiden 2018/2019. Dagny er nå 28 år, og suksessen fortsetter. Hun har vært nominert til P3 Gull og Spellemann en rekke ganger, og i år blant annet for beste låt med «Drink About». Hun ga nylig ut singelen "Hit Your Heart" og har linet opp turnésommeren med konserter i Norge og Europa. Musikken hennes er blant annet å høre i den amerikanse suksess-serien «The Bold Type» som vises på NRK.