Drone over Tromsø
©Avinor/Luftfartstilsynet

Droner og fotografering

Nedenfor har vi samlet informasjon om hvordan man ansvarlig og lovlig bruker droner og fotograferer i og rundt Tromsø.

 
Droneguide av Luftfartstilsynet

Luftfartstilsynet har satt opp en guide om bruk av droner til lek og hobby. Drone-bruk som går utenfor retningslinjene til denne guiden vil bøtelegges da det går ut over sikkerhet. Kortfattete guider i flere språk, ligger også tilgjengelig på Luftfartstilsynets sider:

Droneguide 
玩空拍机 
Vuelos recreativos con drones 
Hobbydrohnen 

Hovedregler:
1. Du skal alltid kunne se dronen og fly den på en hensynsfull måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder.
2. Ikke fly nærmere enn 5 km fra lufthavner medmindre annet er avtalt.
3. Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken. 
4. Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter.
5. Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.
 
Viktig å bemerke:
Hele byområdet i Tromsø ligger mindre enn 5 kilometer fra Tromsø Lufthavn, og droneflyging er derfor ikke tillatt på Tromsøya. 
Bilder og video som taes med drone må også følge personvernreglene. Se mer informasjon på Datatilsynet.no
Egne regler gjelder for droner som benyttes til nytte eller kommersielle formål. Mer informasjon og detaljer finner du på Luftfartstilsynet sine hjemmesider.  

 
Fotografering

Det er mange besøkende til Tromsø hvert år, og svært mange av disse er veldig glade i å ta bilder. Det er helt ok å ta bilder de fleste steder, også ved besøk av attraksjoner. Noen steder, hovedsakelig i kunstgallerier og enkelte utstillinger i museer, vil det være skilt som sier at fotografering ikke er tillatt. Det er vanligvis også greit å fotografere når det er en samling av mennesker, men dersom du vil ta bilder som inkluderer fremmede enkeltpersoner, er det alltid greit å spørre om tillatelse først.

Fotografering av barn i skoler og barnehager er vanligvis ikke tillatt, med mindre du har en egen avtale for dette. For fotografering og filming til kommersiell bruk, anbefaler vi å innhente tillatelse på forhånd. Primært gjelder dette innendørs filming og fotografering.