Sarah and Justin Poitras run an accessible travel blog. Last year they visited Tromsø in Summer.
©Sarah Poitras

Sarah og Justin blogger om tilgjengelighet

De ble forelsket i hverandre og verden, og lar ikke en potensielt dødelig sykdom sette en stopper for eventyrene. Nå reiser Sarah og Justin verden rundt, og skriver en blogg for reisende med særskilte behov, Travel Breathe Repeat. Målet er å fremheve informasjonen mange turoperatører og destinasjoner mangler om det å reise med bevegelseshemminger.  

Tekst: Maria Rossi. Foto: Privat

Sarah og Justin Poitras (begge 39) er opprinnelig fra New York, men bor for tiden i Nederland for å være nærmere de store reisemålene i Europa. For ni år siden ble Sarah dianostisert med en progressiv lungesykdom kalt lymfioioleiomyomatose (LAM). Det finnes bare noen få tusen mennesker med diagnosen, og sykdommen er potensielt dødelig. Men i stedet for å la dette begrense henne, reiser hun og mannen verden rundt og fokuserer på å finne informasjon om å reise med en funksjonshemming, og gjøre denne informasjonen tilgjengelig for andre.

- Jeg har cyster i lungene, som gjør det vanskelig å puste. Jeg blir andpusten bare jeg går opp en trapp eller en liten bakke. Jeg bruker en oksygenmaskin på fly, til trening, og når vi går i kupert terreng. Når vi reiser må jeg gjøre spesielle avtaler med flyselskapene. Generelt tar vi ting litt mer med ro, og legger inn hviledager i turplanleggingen vår, forklarer Sarah. 

Sommerbesøk i Tromsø

De besøkte Tromsø i august 2018, og ble imponert av den vakre naturen, men også av selve byen. 

- Vi hadde det veldig bra i Tromsø! Vi tilbrakte tre hele dager der, og utforsket så mye av byen og omgivelsene som vi kunne. Vi var der på sensommeren og var veldig heldige med været.

En av favorittene deres var å ta taubanen opp til Storsteinen, der utsikten er fantastisk.

- Vi så til og med reinsdyr! Det er flott at taubanen og visningsplattformen øverst er tilgjengelige for rullestolbrukere. Vi tok bussen til taubanen og endte opp med å gå tilbake over Tromsøbrua, som også var veldig kult.

- Vi likte også turen rundt Prestvannet. Det var lett å komme til med buss, så jeg trengte ikke gå opp dit selv. Og selve løypa er helt flat. Og vakker! Det er sjelden man finner en så enkel og tilgjengelig tur omgitt av høye fjell, sier hun.

Nordlys på "bucketlista" 

Besøket i Tromsø var parets tredje tur til Norge, og de ble opprinnelig forelsket i landet og den vakre naturen da de reiste fra Bergen til Oslo via fantastiske fjorder og over snødekte fjell.

- Norge konkurrerer i toppsjiktet når det kommer til de vakreste stedene vi har vært. Vi vil gjerne se mer av landet, og kommer gjerne tilbake til Tromsø også. Vi vil gjerne besøke Tromsø vinterstid når alt er dekket av snø. Nordlyset står fremdeles på vår “bucketlist”!

Paret har reist over hele verden, men trekker frem nordmenn og Tromsøværinger som spesielt hyggelige og hjelpsomme.

- Vi snakket med mange mennesker om byen og hvor lett det er å komme seg rundt i byen om man har en funksjonshemming. Alle var rause med tiden sin, og delte mye informasjon med oss. 

Accessible travel 

Det finnes ingen enkel løsning på hvordan turoperatører kan gjøre turene sine mer tilgjengelige for folk med spesielle behov, men en ting paret foreslår å gjør informasjonen som er tilgjengelig om turene enklere å finne.

- Reisende med spesielle behov ønsker å bestille ferier akkurat som alle andre, de trenger bare litt mer informasjon for å kunne gjøre det. Når vi ser på en aktivitet ser vi først og fremst om den involverer mye gåing eller mange trapper uten heis. Ofte er dette ting som ikke står oppført, men det gjør planleggingen enklere for personer med spesielle behov. Ofte må man lete i anmeldelser av aktiviteten for å finne nødvendig informasjon. 

Men Tromsø som by gjør det generelt ikke så verst når det gjelder tilrettelegging for reisende med spesielle behov. 

- Vi synes, og det er selvfølgelig kun basert på vår egen erfaring, at Tromsø er en veldig tilgjengelig by. I tillegg finnes det mange utflukter og dagsturer som tilreisende med spesielle behov kan ta for å nyte den vakre naturen utenfor sentrum. Men da vi gjorde research til turen og vår guide til Tromsø, måtte vi stole på informasjonen vi fikk av Visit Tromsø og spørsmål vi stilte direkte til aktivitetsleverandørene. Det fantes ikke omfattende informasjon samlet på ett sted.

Dette ønsker VisitTromsø å gjøre noe med! Vi jobber med å samle all relevant informasjon for personer som reiser med spesielle behov på hjemmesiden.

©
Sarah Poitras
Sarah Poitras besøkte Ersfjord i fjor sommer
©
Sarah Poitras
Sarah og Justin Poitras besøkte Tromsø for å blogge om tilgjenglighet
©
Sarah Poitras
Justin Poitras hilser på en Husky i Tromsø