Friends enjoying themselves around a bonfire
©Vegard Stien

Vi velger høsten!

Høsten i Tromsø er kort, men overveldende vakker. Høydepunktene står i kø på denne tiden av året: fjellturer i fargerikt høstlandskap, nærmest uvirkelige kontraster i lyset, skarp frisk luft og en god porsjon innekos. Helst med kortreiste råvarer på tallerkenen.

I Tromsø varer høsten fra slutten av august til slutten av oktober. Etter en lang grønn sommer under midnattssolens stråler farges omgivelsene nå i gule, oransje og røde toner. Allerede fra slutten av august kan vi se et «melisdryss» av snø på de høyeste fjellene. Et vakkert skue, mildt sagt.

Overgangen fra den lyse sommeren til den mørke vinteren byr på flust av høydepunkter. Her er noen av dem: 

 

Forfriskende høstvær og komfortable temperaturer

Høstluften er crisp og frisk, men temperaturene er fortsatt komfortable. Som alltid kan været i Tromsø være uforutsigbart, og du vil oppleve at det skifter fort. Men det er også en del av sjarmen! Ingenting er så fascinerende som vær. 

Med temperaturer på alt fra minusgrader til over 20˚C grader, er det store variasjoner på denne tiden av året. Jo senere på høsten vi kommer, jo kaldere blir det, og vi opplever gjennomsnittstemperaturer fra 3 til 11˚C i løpet av høstens måneder. 

Ingen vet når frosten kommer, men det er sannsynligvis i oktober. Da er det bare å surre skjerfet godt rundt halsen, putte hendene i lomma og puste inn i den friske kjølige lufta.

 

Aktiviteter som hundekjøring og bærtur

Høstaktivitetene i Tromsø er mange og varierte. Tromsø er omringet av topper og tinder av ulik vanskelighetsgrad, hvor du kan dra spektakulære fjellturer i gylne farger. Bli med på båttur eller fisking i en av Tromsø storslåtte fjorder, eller hva med en avslappende kajakktur?

I fjellene kan du sykle, det kan du også i byen. Livlige huskyer venter på deg på en av regionens mange hundegårder, og tar deg gjerne med på tur. Hundekjøring er en aktivitet som kan oppleves hele året, men som er ekstra vakker på høsten. Da foregår turen med vogn og hjul i stedet for slede, siden det er usikkert når snøen melder sin ankomst. 

Høsten byr dessuten på fascinerende dyreliv. Fra båt kan du oppleve et rikt fugleliv, reinsdyr som gresser i strandkanten, og nise og sel som hilser oss ved siden av båten. Er du heldig melder den majestetiske havørnen sin ankomst.  

Du kan dessuten sanke sopp og bær til det uendelige på høsten. Den norske allemannsretten sier at alle har lov til å sanke av naturens spiskammer. Og det bugner av godsaker som blåbær, multer og kantarell i Tromsøregionens skog- og fjellandskap. Bærene blir ekstra søte når de modnes langsomt under midnattssolens stråler. Pakk sekken, spenn på deg støvlene og gjør deg klar for en tur med mening! Les mer om sopp- og bærplukking her.

 

Nordlys over høstskog

Visste du at man kan se det myteomspunnede nordlyset i Tromsø-regionen allerede fra slutten av august? Man tenker ofte på det grønne lyset dansende over snødekt landskap. Men høsten i Tromsø byr på noe helt unikt. Nemlig nordlys dansende over rødoransje høstskog. Det blir ikke vakrere! 

Dessuten byr høsten på lyse dager, og mørke netter. Denne kombinasjonen høres kanskje ikke så eksotisk ut, men for oss her i nord er den det. Vi opplever dette kun i månedene august, september, oktober, mars og april. Måneder med store variasjoner i lyset, og knallrøde solnedganger som tar pusten fra de fleste.

 

Tromsø er et mecca for foodies

I takt med kortere og kaldere dager trekkes vi automatisk mot Tromsøs mange gode spisesteder. Hva er vel bedre enn å sette seg ned, slappe av og nyte en kaffe på en lun kafe? Med stearinlys på bordet, i gode venners lag, anbefaler vi at du tester byens gode kaffe gjerne akkompagnert av deilig hjemmelaget bakverk. Ekstra godt er det å trekke innendørs på regnværsdager. Været utenfor blir fort irrelevant. 

På mange av byens restauranter serveres lokale eksklusive delikatesser. Tromsø har en sterk matkultur, og du finner alt fra norsk mat tilberedt på lokale råvarer til internasjonale smaker. Fisk og sjømat hentes opp fra havet rundt Tromsø, og laks fiskes i nærliggende elver. Fra fjellet kommer reinsdyrkjøtt, lammekjøtt, rype og elg. Det samme gjør forskjellige typer sopp og bær. Det er svært kort vei fra jord til bord!

 

Shopping, attraksjoner og historiske nabolag 

På høsten er det ekstra fint å vandre gatelangs. Tromsø har et lite sentrumsområde og er derfor flott å oppleve til fots. Byen har mange spennende fargerike nabolag. Underveis kan du besøke museer, gallerier og attraksjoner, som Norges Arktiske Universitetsmuseum, Nordnorsk Vitensenter, Nordnorsk Kunstmuseum og Galleri Nord.

Tromsøbadet byr på lek for hele familien, det samme gjør Polaria hvor du kan hilse på artige seler. På Klatresenteret kan du utfordre høydeskrekken, og på Tromsø Bybowling får du testet konkurranseinstinktet.

Om du er glad i shopping er det flere muligheter i sentrum, i tillegg til kjøpesentre i og rundt byen. Her kan du gjøre kupp på både klær, suvenirer eller lokale delikatesser. Flere butikker i Tromsø selger deilig lokalt produsert strikk. Det er gøy å ta med hjem! 

På høsten er det dessuten flere populære festivaler og kulturarrangementer, eksempelvis Tromsø Jazzfestival, Rakettnatt, Insomnia og SMAK matfestival.  

Kom innom Visit Tromsøs turistinformasjon for flere tips.

 

Velkommen nordover i høst!

 

Som et bærekraftig reisemål jobber reiselivsnæringen i Tromsø kontinuerlig med å redusere den negative effekten turismen har på omgivelsene. Vi oppfordrer alle som besøker oss til å sette seg inn i retningslinjene «Tromsø cares». 

Hjelp oss å ta vare på Tromsø slik at de som kommer etter deg vil få en like fin opplevelse som deg!