Fjelltur med hund midnattssol

Fjellturer i solnedgang

Her er 5 lette fjellturer i Tromsøs bakgård som byr på flotte solforhold på lange sommerdager.

Her er 5 lette fjellturer i Tromsøs bakgård som byr på flotte solforhold på lange sommerdager.

Du trenger ikke reise langt fra Tromsø før du er midt i et eldorado av topper og tinder. Tromsøregionen byr på strålende vandremuligheter året rundt. Uforstyrret og i frisk luft, er det helt spesielt å gå på fjelltur med midnattssolen i ansiktet. Panoramautsikt over fjorder, hvite strender og små øyer ytterst i havgapet er belønningen på toppen.

Startpunktet til disse fem toppene i nærheten av Tromsø kan nås med bil, til fots eller med kollektiv transport. Alle er familievennlige, og man trenger ikke å ha mye erfaring med å gå i fjellet for å nyte turene.

Men husk! Ta alltid forhåndsregler. Sjekk været, kle deg godt, spør gjerne de lokale og ta med deg mat og drikke.

1. Hillesøytoppen: Storslått utsikt mot storhavet

På yttersiden av Kvaløya, rett ved vakre Sommerøy, finner du Hillesøytoppen på 210 moh. Dette er en populær og nokså enkel tur, med flott utsikt over blant annet klippeøya Håja, som tjente som inspirasjon da Jan Inge Hovig tegnet Ishavskatedralen i Tromsø. Fra toppen ser du strender, øyer og bygdesamfunn, og det er god utsikt til Senja. På en vakker sommerdag har du midnattssolen i ansiktet hele turen. Turen opp tar cirka til en time.

Adkomst med bil og kollektivt: Til Sommarøy tar det en time med bil, eller du kan hoppe på buss nr. 420 eller 422. (det er ikke mulig å ta buss frem og tilbake på samme dag). Finn ut mer på Ut.no.

2. Brosmetinden: En luftig og vakker kveldstur

Brosmetinden er en lettgått topp på yttersiden av Kvaløya, som passer for både barn og voksne. Tinden rager 525 moh og byr på spektakulær utsikt. Turen er kjent for gode solforhold, og den er særlig vakker i kveldssol og midnattssol. Dersom du ønsker å teste høydeskrekken litt, går du langs ytterkanten oppover fjellet. Her får du noen luftige partier før du når toppen. 

Siden parkeringen ligger på nesten 300 høydemeter, er det ikke lange veien til toppen. Regn cirka en time. 

Adkomst med bil og kollektivt: Til parkeringsplassen er det ca. 1,5 time fra Tromsø med bil. Se Kugo's beskrivelse av turen (beregn litt lengre tid enn beskrevet).

3. Trehørningen: Fjellet som stuper bratt ned mot fjorden 

Med sine 283 moh er turen til Trehørningen en tur som passer for alle. På toppen er det en fin varde og praktfull utsikt mot øyer, fjorder og fjell, og du belønnes av midnattssolen. Det bare å stille seg opp og la seg fotografere! Trehørningen er noe vindutsatt, så kle deg godt. Voksne går i rolig tempo til toppen på en halvtime.

Adkomst med bil og kollektivt: Etter 30 minutters kjøretur fra Tromsø kommer du til Bellvika-Skulsfjord området. Se mer på Ut.no.

4. Nordtinden: En litt lengre tur, med god belønning på toppen

I Skulsfjord kan du velge en litt lengre tur og bestige Nordtinden på 640 moh. Denne turen er noe lengre enn de vi nevner ovenfor, men er relativt ukomplisert med svak stigning og god sti hele veien. Fra toppen er det gode muligheter for flotte utsiktbilder over små øyer i storhavet, små kystsamfunn og kritthvite strender under midnattssolen gylne stråler. Hele turen tar 2-3 timer inkludert pauser.

Adkomst med bil og kollektivt: Det er 30-45 minutter kjøring fra Tromsø til Skulsfjord. Her er det betalt parkering, og du kan betale med Vipps. Se Kugo's beskrivelse av turen (beregn litt lengre tid enn beskrevet).

5. Fjellheisen og Sherpatrappa: Fantastisk utsikt over Tromsø

En tur til Fjellheisen passer for både barn og voksne, og byr på en slående utsikt over Tromsø by og øyene rundt. Du kan enten gå den populære sherpatrappa som starter rett bak Ishavskatedralen, eller gå opp Dalbergstien på sørsiden, som er et lengre alternativ. Eller du kan ta Fjellheisen som tar deg opp til 421 høydemeter, og forbi den bratteste delen. Dette anbefales dersom du har med deg små barn. På toppen av Fjellheisen kan du nyte en vaffel på Fjellstua, før du eventuelt går videre innover fjellet i den lange sommernatta. Husk det obligatoriske bildet av Tromsø som bader i midnattssol!
På Fjellheisens nettside finner du veibeskrivelse og mer informasjon. Les mer om fjelltur til Fløya på Ut.no.
 
Forbered deg på magiske øyeblikk. Trekk pusten, senk skuldrene og nyt den vakre fjellheimen.

  • I Tromsø sier vi gjerne at fottur-sesongen starter i slutten av mai og varer cirka fem måneder frem i tid. Fra slutten av mai til slutten av juli er vi dessuten velsignet med midnattssol og dagslys hele døgnet, noe som gjør fjellturen ekstra unik.
  • Les mer om «Ut på tur i Tromsø-regionen» og spør gjerne de ansatte i Turistinformasjonen om flere gode tips til fjellturer. God tur! 

 

Finn en organisert fjelltur på dag- eller kveldstid

Selected filters: