7 ting å gjøre i Tromsø på et budsjett

7 ting å gjøre på budsjett i Tromsø

Hvis du ønsker å oppleve så mye som mulig når du besøker Tromsø, kan det være greit å vite om noen aktiviteter som passer for en reise på budsjett. Vi har laget en liste med attraksjoner og aktiviteter som er vennlige mot lommeboka.  

1. Fjellturer

Tromsø er omgitt av fin natur og fjell. Det nærmeste, og kanskje også den mest populære turen, går til Fjellheisen. Du kan velge mellom å ta gondolen opp eller gå Sherpatrappa opp til Fløya. Trappene er gratis å gå, og du får både god trim, samtidig som du kan nyte utsikten til Tromsøya på vei opp. Gåturen tar omtrent 30 minutter til 1 time. Når du kommer opp til Fjellstua kan du gå ut på platået med utsikt over byen. Her er det blant annet perfekt å nyte midnattssolen om sommeren eller nordlyset om høsten eller vinteren. Videre opp fra Fjellstua kan du gå til Fløya. 

Varden som ligger et lite stykke opp fra UNN er også perfekt om du vil ha liten tur med god utsikt. Hit kan du komme deg fra både Hamna og Stakkevollan ved Trykkbassenget. Noen meter nord for trykkbassenget kan du følge stien til høyre før du tar til venstre og følger stien som går langs skrenten til myra. På toppen av Varden har du utsikt over Ishavskatedralen og brua, samt Kvaløya og Ringvassøy. 

2. Museum

Perspektivet Museum ligger i et historisk bygg fra 1838 i enden av Storgata. Her er det skiftende utstillinger med historiske og samtidsaktuelle temaer. Bli kjent med hvordan Tromsø var før i tiden og hvordan de levde deres hverdagsliv så langt nord i utstillingen Gatelangs. Cora Sandel har også sin egen utstilling i museet der de viser hennes liv som forfatter og maler i Paris og hennes oppvekst i Tromsø. 

På Tromsø Museum kan du dypdykke i samisk kultur, steinalderen, vikingtiden, kirkekunst, arktisk dyreliv og nordlyset. Her blir du bedre kjent med Nord-Norges kultur og historie. Om sommeren kan du besøke den samiske gammen på utsiden av museet. 

Om du ønsker å besøke Polarmuseet, i tillegg til Tromsø Museum, kan du kjøpe en kombinasjonsbillett og få billigere inngang til begge museene. Utforsk historien om vinterfangst, selfangst og polarekspedisjonene som var med på å forme Tromsø til den byen den er i dag. 

3. Botanisk hage

Besøk verdens nordligste Botaniske hage og en av verdens 10 vakreste hager med blomster og planter fra Arktisk, Himalaya, sørlige Sør-Amerika og nord-norske hager. Her finnes en av Europas sjeldneste planter som kun vokser vilt på en øy på Svalbard. Tromsø Arktisk-Alpine Botaniske Hage er åpent hele året, hele dagen, så du kan dra dit når som helst og beundre plantene helt gratis. Dra dit med en god venn, familie eller med din kjære for en romantisk spasertur etter stien mellom alle plantene og fargene. Ta en pause ute ved kafeen blant planter og drikk varm kaffe eller te.

4. Utendørsaktiviteter 

Prestvannet er et kjært turmål som ligger på toppen av Tromsøya og hvis du vil komme deg litt bort fra støyen og trafikken fra byen er det perfekt å ta turen rundt vannet. Her er det ender og andre fugler som du kan mate på sommeren og det er benker du kan sitte på å spise lunsj eller bare nyte omgivelsene. På grunn av lite lys fra byen det mørkt nok på vinteren og det er derfor et fint sted å se nordlyset på. Om sommeren er det alltid liv i Telegrafbukta på sørsiden av øya. Her er det volleyball-bane, treningspark og store arealer for lek og moro. Også på vinteren er det fint å gå tur langs bukta. 

5. Attraksjoner

Et kjent merke for Tromsø og for mange besøkende er Ishavskatedralen. Arkitekturen på bygget og glasskunsten inne i kirken trekker mange besøkende hvert år og det er mange versjoner av hva som inspirerte kunstneren til å gi kirken dens form. Om du er heldig kan du i vintermånedene se kirken opplyst i blått. Til Arctic Pride-festivalen i november er kirken opplyst i regnbuens farger. Polaria er også et vakkert arkitektonisk bygg. Tegnet av JAF arkitektkontor, er det utformet som isblokker som har blitt skjøvet opp på land.  

6. Byliv

Besøk Biblioteket i Tromsø og ta deg en kaffe mens du nyter utsikten over byen. Med sine store glassvinduer er biblioteket et skue, både innenfra og ute. Det har beholdt det opprinnelige taket fra gamle Fokus Kino som ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen. Taket er tegnet med utgangspunkt i den spanske arkitekten Felix Candelas konstruksjon, som ofte går under betegnelsen «candelaskall». 

I Tromsø er det flere hyggelige kafeer hvor du kan kjøpe kaffe eller andre lokale produkter av høy kvalitet. Helmersen, Risø og Smørtorget er noen av flere. Gå innom og nyt folkelivet rundt deg, eller kjøp med deg en kaffe og ta en spasertur langs bryggen. Her er det flere gamle bygg med mye historie, samt utsikt over til Tromsdalen.   

7. Street Art-jakt

Tromsø er en fargerik by og om du leter litt ekstra, kan du finne gatekunst gjennom hele byen. Ta med deg en venn eller gå deg en tur alene og bli ekstra godt kjent i Tromsø by. Det dukker stadig opp ny gatekunst, og andre verk består. Begynn nede ved havna ved siden av Polaria og se havnebygget dekket av kunst fra Chris Reddy. På hjørnet av Kafé Globus finner du enda et verk og i gaten på motsatt side har Argus pyntet opp en ellers så grå vegg. I smuget ved Presis Tapas har Wane COD og flere dekorert veggene. Martin Whatson’s gatekunst pryder veggen ved parkeringsplassen nedenfor Krane Galleri og Risø, og ved siden av Glasshytta Blåst kan du ta en selfie fra 69 grader nord. Om du går inn i smuget ved Wabi Sabi bak Mack Ølbryggeri finner du gatekunst av @kinekunst. Ved parkeringsplassen bak Polarmuseet har @theshallowtree vært og @wowtromso pryder veggen på en bygning nær Skansen med sitt verk av Wanny Woldstad. Det er flere spennende kunstverk andre steder i byen og kanskje du også finner et vi ikke vet om?

God tur!