Disse to hverdagsheltene jobber for Tromsø ASVO

Hverdagshelter

Sommer som vinter, i solskinn og regnvær, går Rasmus (22) og Egon (51) på jobb i all slags vær. De holder Tromsø sentrum rent, ryddig og trivelig. 

Tekst: Malin Mathisen. Foto: Mats Gangvik

Rasmus og Egon jobber i Tromsø ASVO. Bedriften har i tre tiår arbeidet for at mennesker som, av ulike årsaker, har falt utenfor det ordinære arbeidslivet skal få ta del i meningsfylt arbeid. I tillegg bidrar de til stor verdiskapning i Tromsø.

- Jeg elsker jobben min. Det beste med jobben er kollegaene mine og at vi gjør så mye forskjellig, sier Egon som har 25 års fartstid i bedriften.

Høy arbeidsmoral

- Det er imponerende å komme inn på jobb hver dag og oppleve en stolthet, glede og arbeidsmoral jeg sjeldent har sett maken til, sier daglig leder i Tromsø ASVO, Trude Ørpetvedt. 

- Det tror jeg er noe alle kunne ha lært av!

Bedriften har rundt 120 ansatte som kommer fra forskjellige bakgrunner. Noen har en psykisk utviklingshemming, andre kommer fra rusrelatert bakgrunn og andre kommer fra ordinært arbeidsliv. Hos Tromsø ASVO er de alle kollegaer. Arbeidsoppgavene er varierte og har mennesket i fokus.  

- Vi håndterer avfall både på sykehjem og i gatene. Hos gårdeierne i sentrum rydder vi og utfører vaktmestertjenester. I tillegg pakker og leverer vi 600 fruktkurver til lokale bedrifter, tilbyr cateringtjenester og driver kafé på et av byens sykehjem. Hver enkelt ansatt får en plan for sine arbeidsoppgaver etter kartlegging. For å skape mestringsfølelse er det viktig at alle utfordres i forskjellige oppgaver, forteller Trude. Et av målene til bedriften og de ansatte, er å være synlig i det arbeidet vi gjør ute i sentrum og i det lokale næringslivet. Ved å være inkluderende og synlig viser man at alle mennesker har en verdi. Jobb er viktig for alle mennesker og de er vår verdiskapning! 

Kaker og jobbfrukt

Vi ble med Egon og Rasmus på jobb en tirsdag i februar. Det er en grå og kjølig vinterdag i Tromsø, men duoen er i godt humør. Tromsø sentrum er lite nok til at veien til jobb kan varieres og det er ikke sjeldent man møter på både andre kollegaer eller kjente.

- Det morsomste i jobben er når det har vært mye stress og det roer seg slik at vi får tid til å snakke med hverandre. Det er et godt fellesskap her, sier Rasmus. 

Det yrer av liv i lokalene til Tromsø ASVO. Frukten er ferdigpakket og klar til levering til byens bedrifter. For Rasmus og Egon består dagens arbeidsoppgaver i å rydde i gatene, samt levere en hjemmelaget gulrotkake til en av byens kafeer. Rasmus tar fatt på trallen hvor gulrotkaken er trygt plassert, og Egon følger etter utstyrt for rydding. Guttene er klare for dagens gjøremål. 
- Min favoritt arbeidsoppgave akkurat nå er å rydde i Mack-bakgården i Storgata, sier Egon. 

Rasmus har jobbet 2 år i Tromsø ASVO og trives aller best med strukturert arbeid. Sammen med tre andre har han hovedansvar for å systematisere jobbfruktlistene. 

- Til høsten skal jeg begynne på folkehøyskole, men jeg kommer gjerne tilbake til Tromsø og jobben min her igjen om noen år, sier Rasmus som er klar for nye eventyr.

Kaken er levert, Egon ferdigstiller oppryddingen, og de er begge klare for å ta fatt på nye arbeidsoppgaver. En ting er sikkert; den daglige innsatsen fra hverdagsheltene i Tromsø ASVO gjør Tromsø til en bedre by å være i.

FAKTA

Hvem: Tromsø ASVO
Når: Etablert i 1989
Hva: Tilbyr bla. rengjøring av gatene i Tromsø, catering og møterom utleie