Kari Schibevaag kiter utenfor Tromsø
©Lars Erik Tunby

Eventyrer i eventyrland

Eventyrer og verdensmester i kiting, Kari Schibevaag (39), har reist jorda rundt med kiten sin. Men hvis hun får velge tilbringer hun helst tiden sin på tur i Nord-Norge sammen med hunden Truls.   

Tekst: Lone Helle. Foto: Lars Erik Tunby

Kari Schibevaag er født og oppvokst på Madla i Stavanger. Som profesjonell kiter har hun levd et liv på reise, og fartet frem og tilbake mellom eksotiske destinasjoner som Brasil, Sør-Arfrika, Hawaii, Australia og Italia. Så oppdaget hun Nord-Norge. 

- Jeg er veldig glad i nordlyset og mørketiden. Jeg blir aldri lei av å se på nordlyset. Det er magisk!  Jeg synes at vinteren og mørketiden er mye finere enn sommeren. Nord-Norge er så rått om vinteren og været skifter hele tiden. Det gir flere muligheter til å gjøre morsomme ting, sier Kari som trives godt i Tromsø. 

- Uansett hvor du snur deg i Tromsø, har du utsikt til hav eller fjell. Det er fantastisk rå natur på alle kanter. I tillegg er Tromsø by akkurat passelig stor. Noe av det jeg liker aller best er hvor tilgjengelig naturen er. Fjellheisen er et godt eksempel. Man kan både gå og ta heis opp. På den måten kan alle komme seg opp på et fantastisk fjell og oppleve den vakre utsikten, også personer som er dårlig til beins. 

Ut på tur

Somrene tilbringer Kari i Lofoten. Der bor hun i et lite containerhus og driver sitt eget surfesenter. Når høsten og vinteren kommer, pakker hun hun «surfebilen» full av telt, soveposer, kiteustyr – alt  hun trenger for å gjøre det hun liker aller best: Å dra på tur.  

- Jeg lever et drømmeliv. Jeg bor i bilen eller i telt, og innimellom hos venner. Det er et enkelt liv med få ting, men det gir meg muligheten til å gjøre akkurat det jeg har lyst til. Jeg har det best når jeg og hunden min Truls er ute på tur. 

For tre år siden begynte hun å utforske Tromsø-regionen. Som så mange andre, lot hun seg fascinere av hvalen som holdt til i regionen. Siden har hun kommet tilbake hver vinter i lengre perioder for å kite, padle med hval, gå på toppturer og ta nordlysbilder. Hun farter rundt mellom Tromsø, Kvaløya, Sommarøy, Senja, Lyngen og Skjervøy. 

Ekstreme naturopplevelser

- Jeg har hatt noen uforglemmelige opplevelser her. I fjor kitet jeg på Finnlandsfjellet sammen med en kompis da sola gløttet frem for første gang. Det var rett før soldagen i 2017. På Kvaløya ser man jo sola før resten av Tromsø. Det var veldig kult. I tillegg har jeg kitet i vinterstorm på Sommarøy. Da var jeg helt dekket av is da jeg kom opp. Og så hvalen da. Det har vært noen helt crazy opplevelser her, forteller Kari. 
Det gnistrer i de isblå øynene når hun snakker om forholdet til naturen og alle mulighetene den byr på. Selv om gradestokken kryper ned mot 10 minus og vinden blåser kraftig, nøler hun ikke med å kle på seg våtdrakten og kaste seg i vannet. 

- Har man riktig utstyr, er det null stress. Det er ikke så kaldt når man holder på. Det er først når man slutter å være i aktivitet og kommer opp på land at det blir ille. Da gjelder det å bytte kjapt til tørre, varme klær. Sånn er det med alle idretter. Står du på ski og blir svett, må du også få på varme, tørre klær kjapt. Jeg vil jo ikke gå glipp av en god kiteøkt! sier Kari.
 

Korrektur: Denne artikkelen ble skrevet til Tromsøguiden 2019/2020.