bonde Mats Hegg Jacobsen med gris

Den urbane bonden

Mats Hegg Jacobsen (32) er en ung og urban bonde som driver gården «Jacobsen på Berg» i Tromsø. Han har ambisjoner om å øke folks bevissthet rundt kvalitet i matproduksjonen og har et stort hjerte for dyrevelferd.

Tekst: Berit Høisen. Foto: Marius Fiskum

Det er fire år siden Mats Jacobsen sa opp en godt betalt jobb i Oslo og pakket sammen livet på Grünerløkka i Oslo for å flytte hjem til Berg i Tromsdalen for å leve ut barndomsdrømmen om å drive gård. Familiegården med den fine utsikten hadde ikke vært i drift siden besteforeldrene drev den for 30 år siden. Nå sto den tom. Jordene ble driftet av naboene, men mye hadde grodd igjen.

– Å bli bonde var en barndomsdrøm, men det var egentlig ingen som hadde forventet at jeg skulle starte med gårdsdrift. Jeg hadde karriere i et firma i Oslo og spilte håndball profesjonelt ved siden av. Jeg var ikke på det stadiet i det hele tatt, men så kom jeg hjem en dag og sa til samboeren at jeg ville bli bonde. Hun lurte på om det bare var fordi jeg ville kjøre traktor, men nei da. Jeg vil bli bonde og måke møkk og alt som hører med. Så da gjorde jeg egentlig bare det, sier Jacobsen.

Mats satte i gang ryddingen av familiegården, og fikk god hjelp fra nabogården som drev med produksjon av geiter. Der ble det mange kje til over som Mats kunne overta. Etter hvert ble det også høns, gris og villsau på gården på Berg. I dag bor han og kona Lisa på gården sammen med sine to barn. Om sommeren har de over 250 dyr på gården sin.

Urban gårdsdrift

- Hvordan er det å drive gårdsdrift på langt nord?

- Jeg er opptatt av at man må jobbe ut i fra de ressursene man har. Jeg har kanskje ikke det beste utgangspunktet, men samtidig var det tydelig for meg at jeg skulle drive økologisk da jeg startet opp. Ikke for å få det merket, men fordi det føles riktig. Det at man skal sprøyte grønnsakene før man spiser de skurrer helt for meg. Å drive økologisk krever mer jobb, det blir mindre avlinger og man må luke mer. Men det føles så riktig når man skal levere maten til butikken, sier Mats og forklarer at vær og frost også har mye å si for avlingene hans:  

- Men man får til det meste når man har lyst!

I dag samarbeider Mats med flere butikker og restauranter i Tromsø sentrum. Clarion Hotel the Edge, SMAK, Helmersens Delikatesser og Eide handel har alle fokus på lokal og økologisk mat, og er ivrige etter å få leveranser fra gården på Berg.

- De har forståelse for at ulik typer mat og kjøtt er sesongvare, og noe som ikke kommer i en jevn strøm hele året.

Lokalbefolkningen i Tromsø har også mulighet til å kontakte Jacobsen direkte om de er interesserte i å kjøpe noe. Om sommeren har han en ubemannet bod sammen med nabogården hvor man kan komme og hente grønnsaker når man vil.

- Hva er viktig for deg som bonde?

- Å drive økologisk! Men det er også bare begynnelsen for min del. Jeg vil øke standarden. Det er viktig å bry seg om dyrene sine. Om kjøttet blir bedre er jeg usikker på … Jeg mener at svaret er ja, men det er individuelt. Det handler om at de som kjøper kjøttet skal kunne si at dyret har hatt det bra. Man skal kunne spise det med god samvittighet. Det aspektet er viktig. Det handler om å ha en så naturtro atferd som mulig. Dyrene må ikke stå inne i et mørkt fjøs, de skal få lov til å gå ut når de ønsker det. Grisene skal får være ute og grave og rulle seg i gjørma. Og dyrene skal få være i flokk – som de liker best.

Tromsø, mat og besøk

Mats mener at mat er en viktig del av vår kultur, og noe som er viktig å vise de som kommer hit på besøk.

Mat forteller en historie om folket gjennom lang, lang tid.

- Mat forteller en historie om folket gjennom lang, lang tid. Hva er det de har levd av? Lam og kje er gode eksempler på dette. Tromsø var lenge det største geitefylket i Norge. Her er det hav og bratte fjell. Geita og lammet er perfekte, for de kan beite i disse bakkene. Det er en kultur her som jeg synes gjestene våre burde få oppleve, forklarer Mats.

- Hva gjør du når du har folk på besøk?

- Jeg viser de gården min så klart. Vi drar til fjellheisen, polarmuseet og Ishavskatedralen. Jeg pleier også å ta de med for å spise tacopizza på Yonas. Tacopizzaen er ikke akkurat lokal mat, men det er noe artig som gjør Tromsø til Tromsø.

Om sommeren liker Mats å gå i fjellet, og han tar gjerne familien md til Sommarøy og Brensholmen for å gå til Ørnfløya.
- Å gå på fjellet er jo en del av jobben. Jeg må på fjellet og sanke sauene. Når familien skal på tur er Ørnfløya perfekt. Den er ikke så lang, så det går fint for barna å gå. Og på toppen er det fantastisk utsikt!

Mats forteller ivrig at det egentlig bare er å finne en liten høyde i Tromsø og vipps så har du en eventyrlig utsikt. Du har havet og fjellene i bakgården hvor enn du bor. Etter litt ettertanke kommer Mats på noe viktig han har glemt å si:

- Lyset! Det blåe fine lyste vi har i mørketida. Det er noe av det jeg virkelig savnet da jeg bodde i Oslo.

Nå legger han ikke merke til det i hverdagen lenger, men når besøkende kommenterer det så blir han bevisst på hvor fint han har det. Da smiler han lurt og sier:

- Ikke bare bor jeg her, men jeg jobber her også!

 

Korrektur: Denne artikkelen ble skrevet til Tromsøguiden 2018/2019. 

FAKTA

Hvem: Mats Jacobsen (32)
Hva: Bonde
Hvor: Berg i Tromsdalen
Favorittmat: Sadel av kje  
Favorittdrikke: Vann – vannet i nord er fantastisk og vi har også en egen brønn på gården.
Instagram: @jacobsenpaberg

 

TROMSØFAVORITTER

Fjelltur: Ørnfløya på Brensholmen
Sted: Gården min på Berg, om jeg får lov til å si det!
Aktivitet: Kjøre traktor
Favorittsted i sentrum: Helmersen og Smak – de er lokale og jeg føler også det er viktig å fortelle historien bak maten de serverer.
Pakketips for Tromsø:  Om sommeren trenger du gode fjellsko og gode klær. Om vinteren trenger du gode, varme klær.
Top 3 mat å spise i Tromsø: Kje/geit, fisk og reinsdyr