cbis:882320

MS Polstjerna - Ishavsskute

Norges best bevarte selskute!

Om oss

MS Polstjerna ble bygget på Moens båtbyggeri ved Risør og sjøsatt våren 1949. Den er i særklasse det best bevarte fartøyet som har deltatt i selfangsten. Hele innredningen over og under dekk er original. Fartøyet fremstår svært autentisk med original seilrigg og seil samt fangstbåter og en mengde løsøre. Riksantikvaren har gitt skipet status som verneverdig.

Skuta hadde 33 fangstturer, hovedsakelig i Vestisen. Polstjernas siste fangstur fant sted i 1981. Samme år ble skipet overtatt av Arktisk Forening.

I 2005 åpnet dørene til den overbygde tørrdokken der Polstjerna nå ligger. Herfra har besøkende mulighet til å entre skuta og lytte til en audioguide som formidler historier om selfangst med utgangspunkt i MS Polstjerna.

I dokken under båten viser vi utstillinga "SNOWHOW". Polarheltenes læremestre: inuitter, samer og ishavsfolk.» Den viser forutsetninger for de polare prestasjonene til Nansen og Amundsen og åpner for refleksjoner om hvordan mye av den norske polare knowhow (snowhow) hviler på kunnskapen til arktisk urfolk og til nordnorsk ishavsmiljø.

Vær oppmerksom på at leiderne (trappene) ombord i MS Polstjerna er svært bratte. Vi anbefaler deg som er dårlig til beins om å bli på hoveddekket. Inne i skipet er det høge dørterskler og noen steder svak belysning. Besøkende med synsvansker bør ha følge. Dessverre er det ikke mulig å komme om bord med rullestol.

Åpent fra 1.juni til 15.august.

Kontakt

E-post: [email protected]
Web: http://uit.no/om/enhet/tmu/polstjerna
Hjalmar Johansens gate 12, 9007 Tromsø