Personer som beundrer nordlyset over Tromsø

Nordlyset; Hvor, når og hvordan få den mest magiske opplevelsen?

I Tromsø kan man oppleve nordlyset fra sent i august til midten av april. For å se nordlyset må det være mørkt. Ja, jo mørkere jo bedre. Absolutt best er det i tidsrommet mellom kl. 18:00 og 02:00, og helst på en skyfri himmel. 

Visste du at Tromsø-regionen er et av verdens aller beste steder å se nordlys? Kanskje det aller beste? Grunnen til det er vår geografiske beliggenhet rett under nordlysovalen. Her i nord er vi ofte vitner til naturens mest storslåtte lysshow.  

Dog, å se nordlyset er det dessverre aldri noen garanti for. Men, med god planlegging, litt kompetansepåfyll, varme klær og en dose tålmodighet øker dine sjanser for at jakten blir en suksess.  

Det er verdt å beregne god tid og la nordlyset få ta den tiden det trenger. Jo flere døgn du har til rådighet, desto større sjanse for at både nordlysaktivitet og vær spiller på lag.  

Tromsø er definitivt et annerledes sted som setter spor, og nordlyset er absolutt med på å forsterke helhetsopplevelsen på høsten og vinteren. Men ikke glem, det er mange flotte ting å finne på her i nord. I Tromsø møtes de urbane herligheter og en vill arktisk natur. Denne unike kombinasjonen tilfredsstiller mang en utforskertrang, og gir minner for livet.  

Hvor kan vi se nordlyset?  

Først og fremst; Nesa til værs, se opp! 

Vi har allerede nevnt at Tromsø-regionen er «the place» å se nordlyset grunnet sin geografiske beliggenhet. Ja, her er det faktisk mest nordlys i hele verden. Ofte ser vi lyset i Tromsø sentrum, til og med fra vinduet på hotellrommet, men vi anbefaler deg å komme deg vekk fra byens mange lyskilder og ut i periferien hvor det er mindre kunstig lys.  

Hvordan få en best mulig nordlysopplevelse?  

Vårt aller beste stalltips er å bli med på en organisert tur med lokal guide, som byr på sin kompetanse og sine råd. Guidene følger nøye med på været, skydekket og nordlysaktiviteten. Dessuten hører historiefortelling med som en viktig del av nordlysopplevelsen. Det er Tromsøs lokale guider gode på.  

Blant aktivitetene som selges på våre nettsider skiller vi mellom nordlysjakt og nordlysopplevelse. Jakten foregår med bil, minibuss eller buss, og det fokuseres på å finne nordlyset.

Nordlysopplevelser kombinerer jakten med aktiviteter som å sove i samiske lavvoer, dra på kveldsaktiviteter som hundekjøring, kjøre snøscooter med mer. Aktiviteten står her i fokus, med nordlyset som bonus.  

Husk å bestille tidlig, da nordlysaktiviteter ofte blir fullbooket. Det samme gjelder for overnatting. Nordlyssesongen er en populær tid å besøke Tromsø på!  

Vi anbefaler også at du kler deg godt. På vinteren er kaldt, og ofte blir man sittende stille og vente. Høsten byr på ikke fullt så kalde temperaturer, og passer bra for de som ønsker å «mildere» nordlysopplevelse.  

Velger man å bli med på aktiviteter som hundekjøring eller scootertur har ofte aktivitetsleverandører dresser og sko til utlån.  

Når viser nordlyset seg? 

Fra slutten av august til midt april danser den grønne auroraen ofte på himmelen. Men merk at de fleste nordlysaktivitetene ikke er tilgjengelige før i begynnelsen av september.  

Noen mener at nordlysaktiviteten er sterkest når solen har høyest aktivitet, for da er nordlysovalen er utvidet. Men forskning viser at dette faktisk har lite å si på aktiviteten rett under nordlysovalen. Slik som i Tromsø.  

Som sagt er det absolutt best sjanse for å se nordlyset på skyfri himmel. Men, fortvil ikke. Her i nord skifter været fort, og plutselig blir det en åpning i skydekket.  

Det er dessuten verdt å merke seg at nordlyset plutselig dukker opp som eksplosjoner på himmelen, og blir borte igjen før du vet ordet av det. Andre dager holder det times lange danseshow. En ting er sikkert; Du kan ikke stole på nordlyset. Uforutsigbarhet må bare godtas, og tålmodighet er et must.  

Visste du at?

  • Høstens gylne farger lar seg kombinere med nordlyset på en usedvanlig vakker måte? For mange lokale er dette favoritt-årstiden, med fotturer i fargerikt fjellandskap, deilig frisk høstluft og innekos på kvelden.   

  • I mørketiden fra november til januar er det det det arktiske lyset som imponerer. Vi snakker altså om lyset på dagtid. For det er aldri helt mørkt i mørketiden. Himmelen er ofte dekorert av vakre pastellfarger. For mange er dette en sjelsettende opplevelse på lik linje med å oppleve nordlyset.  

    Men heldige som vi er; Ofte får vi begge deler på en og samme dag!