Northern light view over the ocean
©Vegard Stien

Når og hvor er det best å se nordlyset

Man kan se nordlyset i Tromsø fra sent i august til midten av april. Arrangerte nordlysturer er som regel bookbare fra tidlig september. Det er nødvendig med et mørkt «bakteppe» for å kunne se nordlyset, akkurat slik det er for å kunne se fyrverkeri og lynnedslag. Så lenge det er tilstrekkelig mørkt i tidsrommet mellom kl. 18:00 og 02:00, har man mulighet til å kunne se nordlys. 

Besøk Tromsø på høsten og vinteren for din nordlysferie. Å se nordlyset kan ikke garanteres, men ved god planlegging og ved å sette deg inn i hvilke faktorer som spiller inn for når og hvor nordlyset danser på himmelen, er det gode sjanser for at jakten på nordlyset vil bli suksessfull. Å se nordlyset krever ofte tålmodighet. Uansett når og hvor du måtte ta fatt på drømmereisen, er det verdt å beregne god tid og la nordlyset få ta den tiden det trenger. Jo flere døgn du har til rådighet, desto større sjanse for at både solaktivitet og vær spiller på lag. Mens du venter på kvelden og nordlyset, så benytt mulighetene til å utforske området der du er. Det er garantert et spennende og annerledes sted, ofte nord for Polarsirkelen. Uansett hvilke nordområder du besøker, vil du bli rikt belønnet for både utforskertrang og tålmodighet.

Søk deg mot nordlysovalen

Om du er på utkikk etter steder der nordlyset ofte viser seg, så søk mot «Nordlysovalen» - det ringformede båndet rundt den magnetiske Nordpolen. Partiklene fra sola ledes via magnetfeltlinjer mot den magnetisk Nordpol og Sørpol og skaper to ovale sirkler rundt jordas geomagnetiske poler. I de områdene som dekkes av ovalene kan man så å si alltid se nordlys og sørlys.

For ovalen på den nordlige halvkule, nordlysovalen, har denne sitt sentrum rundt 65 grader nord og med en bredde på rundt 10 grader. Ovalen utvider seg ved sterk nordlysaktivitet. Nordlysovalen strekker seg gjennom Nord-Norge, de nordlige delene av Sverige og Finland, gjennom Sibir, gjennom Alaska og det nordlige Canada, og så videre til det sørlige Grønland og Island. Det er i disse områdene det er best sjanse for å se nordlys men mange av disse områdene er tynt befolkede eller ubebodde, og vanskelig tilgjengelige for de fleste.

Når solaktiviteten er høy, utvider nordlysovalen seg og nordlyset blir synlig i sentrale og sørlige deler av Skandinavia, samt i Vest-Canada og nordlige Midtvesten. Dette skjer omlag et par ganger om måneden. Ved kraftige stormer på sola, kan nordlyset også sees over det sentrale og sørlige Europa, samt i deler av USA. Dette vil kanskje skje en gang i året, og det derfor at de fleste som bor i disse områdene aldri har sett nordlys.

Sørlys, «Aurora Australis», er den identiske motsatsen til nordlyset og ses i en tilsvarende sone på den sørlige halvkule. Her snakker vi imidlertid om svært utilgjengelige områder i Antarktis og i Sørishavet. Tidvis kan imidlertid sørlyset sees i New Zealand og på Tasmania.

Book nordlysturer her
Selected filters:
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>