Going ski touring near Tromsø
©Vegard Stien

Topptur på ski? Sjekk våre tips til hvordan pakke sekken!

For alle skientusiaster er pakking av sekk en viktig del av toppturen. Og til tross for at sekken bør være så lett som mulig, skal den inneholde noen absolutte «musts». Her er tingene du aldri går på topptur uten! 

La oss begynne med det viktigste først. Skredsøker og kart. Men merk at dette skal bæres på kroppen, og ikke legges i sekken.

Deretter er det smart at du velger en smart og slitesterk sekk med mange rom. Riktig utstyr er generelt viktig for både sikkerhet og turglede.

Så over til selve innholdet i sekken, hvor vi har tatt utgangspunkt i pakking til dagstur: 

 1. Søkestang og spade skal alltid ligge i topptursekken, gjerne i en egen lomme som gjør de lett tilgjengelige dersom du skulle være uheldig å bli utsatt for snøskred.    
 2. Vindsekk som beskytter deg mot vær og vind, er essensielt når du ferdes ute.
 3. Et godt førstehjelpsskrin som inneholder både smertestillende og sportstape.
 4. Skarejern bør være med i topptursekken. På noen turer vil du kunne støte på isete bakker hvor fellene ikke gir nok feste, og da er skarejernene viktig å bruke. 
 5. Ekstra jakke (gjerne vindtett) og ekstra votter, dersom man skulle være uheldig å miste en vott underveis. 
 6. Matpakke og vannflaske. Pakk gjerne flaska inn i den ekstra jakken du har med seg, så fryser den ikke så lett. Noen ønsker heller å ha flaska godt tilgjengelig, for eksempel foran på sekken.   
 7. Kompass, hvis du er på et ukjent sted og været er dårlig.
 8. Hodelykt, uansett om du forventer gå i mørket eller ikke. En stor trygghet dersom noe skulle skje og turen drøyer utover kvelden.
 9. Ekstra batterier til både skredsøkeren og hodelykten 
 10. Et lite reparasjons-kit med verktøy for å reparere bindinger og annet utstyr.
 11. Kikkert for å følge med på forholdene. Den gir deg også bedre sjanse for å treffe god snø.
 12. Kamera. Selvfølgelig skal toppturen dokumenteres!
 13. Skibriller bør stort sett alltid være med, særlig hvis været er ruskete. Solbriller bør også pakkes, spesielt på vårparten. Og ikke minst solkrem, hvis solen står på.
 • Skal man ut i et litt mer krevende terreng er det viktig å ha med seg både isøks og stegjern. Breutstyr som sele og tau skal alltid være med hvis du beveger deg på isbre. 
 • Disse type turer er dog ikke hensyntatt i denne artikkelen, og det bør det gjøres helt egne forberedelser i forkant av mer krevende turer. 

Husk at fjellene i Norge er lunefulle og at ulykker skjer hvert år. Været er uforutsigbart og skifter fort. Det er generelt stor snøskredfare i Nord Norge, og man må ta mange forhåndsregler. Troms- og Finnmark er det fylket i landet med høyest snøskredfare. Legg derfor aldri ut på tur uten gode forberedelser, og sjekk vær og varsom.no før du starter. Det er viktig å ikke overvurdere egne evner, og husk: Det er ingen skam å snu underveis. 

Les mer om toppturer på ski her.

Tromsø Outdoor tilbyr utstyrsleie.