Tromsø arktisk-alpine botanisk hage 

Tromsø arktisk-alpine botanisk hage

Velkommen til vår unike og fargerike botaniske hage. Kombinasjonen av sjeldne planter fra Arktis og fra fjell i verden gir den et særpreg som ikke finnes i andre botaniske hager. Internasjonale media og eksperter anerkjenner hagen som en av verdens fineste.

Om oss

I hagen finner du tusenvis av fargerike planter fra polare strøk og fjell i hele verden – fra verdens tak til de nordligste landområdene mot Nordpolen. Plantene dyrkes i steinsprekker og steinblokker som har et naturlig dekke av lav og mose. Hagen består av 25 temasamlinger.

Besøkende internasjonale eksperter er spesielt imponert over hagens samlinger av sildreplanter, søterotplanter og primula (nøkleblom).

De geografiske utstillingene om Arktis, Himalaya, og det sørligste Sør-Amerika vekker også stor anerkjennelse. Lokale og internasjonale gjester utrykker stor glede og forundring over at det finnes en slik vakker og kontrastfylt floraprakt i arktiske og alpine strøk. I tillegg har hagen ei spesialsamling av planter fra gamle nordnorske hager. Mange av artene du ser i hagen, finnes ikke i andre botaniske eller private hager. 

Et landskap av steinrygger og hauger er bygd opp for å gi hagen preg av fjell og Arktis. De sørvendte skråningene får mye solvarme, og her trives planter fra Tyrkia, Libanon, Sør-Afrika og Chile. I de nordvendte skråningene vokser bl.a. snøleieplanter fra Svalbard - på noen få skritt kan man gå fra Chile til Svalbard!

I Svalbard-samlinga kan du blant annet finne en av Europas sjeldneste arter, polarnyresoleie (Ranunculus wilanderi), som bare finnes viltvoksende et eneste sted i verden: Kapp Thordsen på Svalbard.

Hagen har også en av de mest imponerende samlingene av de storblomstrede artene av valmuesøster, der de dypt blåblomstrede artene er et spesielt yndet fotoobjekt. 

Blomstersesongen starter vanligvis de første dagene i mai og varer til snøen kommer i oktober. Hagen har ingen porter og kan besøkes gratis døgnet rundt. Høydepunkter gjennom sesongen får du gjennom våre blomstringsvarsler som du finner via museets nettside eller ved å følge Tromsø Arktisk-Alpine botaniske hage på Facebook. 

Hagen har en koselig kafé som er åpen i sommermånedene. Der kan du kjøpe kaffe, te, vafler, kaker, is og noe å drikke mens du nyter utsikten over den blomstrende hagen.   

Åpningstider
Hansine Hansens kafé: åpen hver dag fra 1. juni til 15. august, fra 11:30 til 15:30.
Kafeen er på enkelte dager selvbetjent. 

Tromsø arktisk-alpine botanisk hage 
Tromsø arktisk-alpine botanisk hage 
meconopsis Lingholm i Tromsø arktisk-alpine botanisk hage 
Tromsø arktisk-alpine botanisk hage 
Hansine Hansens kafé

Åpningstider

Hansine Hansens kafé: åpen hver dag i perioden 30.06 - 15.08, fra klokken 11:30 til 15:30.