svømme i sjøen om sommeren med utsikt over fjellene

10 grunner til å besøke Tromsø om sommeren

Velkommen til Tromsø og midnattssol. Den arktiske hovedstaden ligger på 69° nord, mellom majestetiske fjell, vakre fjorder og sjarmerende øysamfunn – og om sommeren går sola aldri ned. Her er det kort vei fra det urbane bylivet til urørt arktisk natur. Du kan lett kombinere vakre naturopplevelser på dagtid med kultur, restauranter og pulserende uteliv på kvelden.

1. Midnattssol

I perioden 19. mai til 26. juli er det midnattssol i Tromsø. De lange lyse sommernettene gjør det lett å bli døgnvill, og det blir fort vanskelig å legge seg når det er lyst 24/7. Å gjøre utendørsaktiviteter i dagslys kl. 23 gir dem en helt ny dimensjon. Hva med en kajakktur i midnattssol, en fjelltur, eller en romantisk kveld med piknikkurv ved vannet? Nyt lyset! Sove kan du gjøre en annen gang. 

2. Arktisk strandliv

Det er mange flotte, hvite strender rundt Tromsø og det finnes ikke noe bedre enn å gå en fjelltur etterfulgt av et friskt bad. I gangavstand fra sentrum finner du Telegrafbukta med bademuligheter, i tillegg til store grøntområder. Har du bil, er det vel verdt å utforske strendene på Kvaløya og Sommarøy. Det er ikke hverdagskost at temperaturen kryper over 20 grader, men det hindrer deg ikke fra å nyte strendene likevel. Ta forfriskende bad i den kalde havet og bli kjent med begrepet sommerull og sommervotter. Se gjerne våre tips om hvordan du bør kle deg om sommeren i Tromsø. Og husk å ikke glemme solbrillene, uansett tid på døgnet!  

3. Matkultur

Sentrumsgatene er fulle av restauranter og barer som kombinerer lokale råvarer med internasjonale smaker. Verdens nordligste bryggeri, Mack Ølbryggeri, finner du i Tromsø. I tillegg har det vokst frem flere populære mikrobryggeri som Tromsø Mikrobryggeri og Graff de siste årene.

Prøv lokale delikatesser fra havet, som torsk, kveite, steinbit. Å smake på den nordnorske delikatessen tørrfisk er obligatorisk. Reinsdyr, elg, kje og lam er smaker fra skog og fjell. Jordbær dyrket under midnattssola smaker ekstra søtt og er verdens beste. 

Er været godt, yrer det av liv i sola på byens uterestauranter. Kjøp ferske Lyngenreker og nyt dem i Telegrafbukta. Har du mulighet til å fiske selv, for eksempel på Hella på Kvaløya, er det en opplevelse å koke småseien i fjæra og nyte fangsten utendørs under midnattssola. Her finner du en oversikt over mat og drikke.  

4. Fjell og hav

Tromsø har over 1000 fjelltopper og her finnes noe for alle nivåer. Det nærmeste er «byfjellet» Fløya som du enkelt kan gå til fra sentrum. Her kan du velge flere gåturer opp etter nivå, hvorav Sherpa trappene er enklest for store og små. Du kan også nyte utsikten fra Fjellheisen om du heller vil ta den. Har du god tid, er det uendelig med turmuligheter en time eller to unna på Kvaløya, i Lyngen og på Senja – for å nevne noen. Husk å ta vare på naturen du beveger deg i og les gjerne våre tips for å ta vare på Tromsø her. Liker du ikke fjell, er hav et godt alternativ. I Tromsø-regionen har du stort sett hav i nærheten uansett hvor du er. Det er gode muligheter for fisketurer, båtturer, seiling med katamaran, RIB, kajakk og midnattssol cruise. Se våre aktiviteter her.

5. By og kultur

Dersom du ikke liker fjell og hav, er det mange andre aktiviteter du kan gjøre med beina godt plantet på jorda. Ta en hyggelig gåtur i Botanisk hage, besøk Nordnorsk Vitensenter, lær noe nytt på byens museer som Polarmuseet, Norges arktiske universitetsmuseum (Tromsø Museum) og Perspektivet museum, hils på selene på Polaria, og sjekk ut glass design på Blåst. Det er også hyggelig å vandre rundt i den gamle trehusbebyggelsen langs kaia og Skansen. Hos Tromsø Outdoor kan du leie sykkel og el-sykkel til deg, familien eller vennene dine. En perfekt måte å se øya på. Se flere av våre severdigheter her. 

6. Uteliv og festivaler

Tromsø er kjent for sitt pulserende uteliv, og her finner du barer og utesteder for enhver smak. Det er ofte konserter på flere av byens utesteder, og sommeren byr er det flere spennende festivaler som Bukta festivalen, Rakettnatt og Tromsø musikkfest.

7. Shopping

I Tromsø sentrum finner du mange koselige butikker – alt fra nisjebutikker til delikatesseforretninger. Når du blir sliten er det fint å ta en pause på en av de mange koselige kaffebarene og lunsjstedene, som Koslig Café eller Smørtorget. Av kjøpesenter finner du Nerstranda senter og Veita-senteret i sentrum, samt Amfi Pyramiden i Tromsdalen og Jekta Storsenter på Langnes. Se en utvidet liste over våre butikker her. 

8. Tromsø-regionen

Har du god tid er det verdt å sette av litt tid til å besøke Troms, regionen rundt Tromsø. Innenfor en 2-timers radius finner du vakre øyperler som Sommarøy, Kvaløya og Senja. Opplev kystkultur, fiskesamfunn, hvite strender, Hamn i Senja og vakre turistveier fullpakket med naturperler. I Målselv kan du besøke Polarbadet, se laksefiske på nært hold og i Bardu kan du få et ekte ulvekyss i Polar Zoo. Les mer om regionen her. 

9. Lett tilgjengelig

Flyplassen ligger sentralt i Tromsø, mindre enn 10 minutter unna sentrum i bil. Byen er lett tilgjengelig med fly fra inn- og utland, samt om du velger å kjøre med bil oppover Nord-Norge. Les mer om reiseinformasjon her. 

10. Gode overnattingsmuligheter

Du finner et bredt utvalg av overnatting som passer for de fleste budsjetter og behov. Velg mellom et av de 2600 hotellrommene sentralt i Tromsø, bo i egen leilighet, eller tilbring noen dager i et feriehus, hytte eller rorbu utenfor byen. Les mer om overnatting i Tromsø her. 

Praktisk informasjon:

  • Tromsø lufthavn ligger sentralt til kun 10 minutters kjøring fra sentrum. Det er utmerkede flyforbindelser, både innenlands og utenlands, eller reiser med bil langs Nord-Norge. Les mer om reiseinformasjon her.

  • Tromsø har et bredt utvalg av overnattingssteder som passer for alle budsjetter og alle behov. Velg mellom et av de 2600 hotellrommene i sentrum, bo i leilighet eller bruk noen dager i feriehus, hytte eller rorbu utenfor byen. Finn ditt sted å bo her.

Finn ditt neste sommereventyr her

Selected filters: