Troms by på vinter sett ovenfra

Nytt register skal bidra til bedre beslutninger i reisemålsutviklingen

Visit Tromsø-Region er sluttfasen med å utvikle en oversikt over reiselivsaktørene som er aktive i Tromsø kommune. Arbeidet er banebrytende, og vil gi et verdifullt kunnskapsgrunnlag for videre utvikling, mener destinasjonsselskapet.  

– Vi vet at det er omtrent 1200 reiselivsaktører som opererer i Tromsø. Om lag 20% av disse tar del i det organiserte reiselivet, sier Inger-Lise Brones, rådgiver for bærekraft og samfunn i Visit Tromsø-Region AS.

Å være en del av det organiserte vil si å være medlem i NHO Reiseliv, Virke eller et destinasjonsselskap. 

– Det er en stor «underskog» av norske og utenlandske aktører som vi ikke vet hvem er, sier Brones. 

Nå er destinasjonsselskapet i gang med å kartlegge dette noe uoversiktlige landskapet, i tett samarbeid med NordNorsk Reiseliv, NHO Reiseliv og Capia. 

Sistnevnte har brukt det siste året å utvikle et nytt reiselivsregister. Registret gir informasjon om hvilke reiselivsaktører som til enhver tid er aktive i Tromsø kommune. Visit Tromsø-Region bearbeider og analyserer nå listene i registret, for å få en fullstendig oversikt over aktørene som opererer innenfor kommunes grenser. 

Dame som smiler i Tromsø

"En slik oversikt har vært ønsket oss i flere år. Mange av Tromsøs uorganiserte reiselivsaktører er sesongbaserte. De kommer når sesongen starter, og drar når den er over. Særlig innenfor skiturisme, nordlysturisme og hvalturisme."

Inger-Lise Brones, Rådgiver Bærekraft og Samfunn, Visit Tromsø-Region

 

Visit Tromsø-Region understreker at de uorganiserte aktørene kan være vanskelige å kontrollere, utfordrende å kommunisere med, og blir ofte oppfattet som «gratispassasjerer» siden de ikke bidrar en felles utvikling av destinasjonen. Det er dessuten vanskelig å ivareta bærekraftig besøksforvaltning, herunder beredskap og sikkerhet, da vi blant annet har lite oversikt over aktørenes bruk av naturområdene.

NHO Reiseliv på sin side, mener registeret vil gi verdifull innsikt og fakta, som vil bidra til et bedre kunnskapsgrunnlag om reiselivsnæringen i fremtiden. 

–  Et slik register finnes ikke i dag. Dette er etterspurt og nødvendig i næringen, og vil være et viktig tiltak i bærekraftig reisemålsutvikling, sier Merete Habberstad kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv. 

Ambisjonen er dessuten at flere bedrifter på sikt skal ønske å organisere seg. 

 

Henter informasjon fra Enhetsregistret

Det offentlige Enhetsregisteret var inntil nylig den eneste kilden til oversikt over hvilke aktører som opererer i Tromsø. I Enhetsregistret er alle bedrifter pålagt å opplyse om sin virksomhet. Men dette har vist seg å ha mangler, og feilregistreringer skjer.

Det nye reiselivsregistret henter sin informasjon fra Enhetsregistret, for så å «vaske» informasjonen og sammenstille den med medlemslistene til det organiserte reiselivet. Ut i andre enden kommer en troverdig oversikt over aktive reiselivsaktører, som man til enhver tid kan hente ut i en oversiktlig nettportal.  

– Vi har blant annet utviklet et dashbord med opplysninger i sanntid som beskriver næringens omfang og utvikling, sier Margrit Kasper-Eulaers i Tromsøselskapet Capia. 

De er spesialister i innhenting, tilrettelegging og analyser av data. 

Capia har lang erfaring fra en rekke samfunnsområder og næringer, men dette er første gang de skal utvikle en oversikt over en hel bransje. 

 

Woman smiling

"Det er svært spennende å være en del av et prosjekt som har potensial til ikke bare å informere om en næring, men også fungere som et verktøy for å ta bedre beslutninger."

Margit Kasper-Eulaers, Capia 

 

Etterspurt og nødvendig i næringen

Arbeidet med reiselivsregistret er finansiert av Troms og Finnmark fylkeskommune og Visit-Tromsø-Region, og vil være et viktig arbeidsfelt for destinasjonsselskapet i tiden som kommer. 

– Med det nye registrert har vi en bedre oversikt enn vi noen gang har hatt. Vi ser frem til å bruke mulighetene dette arbeidet gir oss for å utvikle Tromsø til et enda bedre reisemål, til det beste for innbyggere, besøkende og for næringsaktørene, sier Inger-Lise Brones.
 

For spørsmål om det nye reiselivsregistret kan Inger-Lise Brones i Visit Tromsø-Region AS kontaktes på telefon 909 48 492 eller epost [email protected].