Coloured houses in Longyearbyen, Svalbard
©Frank Andreassen

Reise fra Tromsø til Finland, Sverige, Lofoten and Svalbard

Tromsø har gode muligheter for videre reise sørover, nordover eller til Sverige og Finland.
 

Reis nordover

Reis nordover fra Tromsø med buss, fly eller langs kysten med Havila Kystruten eller Hurtigruten, og opplev Nordkapp og resten av Nord-Norge.Skipene drar fra Tromsø daglig og er en fantastisk måte å reise nordover til blant annet Hammerfest, Honningsvåg og Kirkenes. Finn mer informasjon og rutetider på www.hurtigruten.no eller www.havilavoyages.com

Alta

Du kan reise fra Tromsø til Alta med buss. Det er en daglig avgang med reisetid på 6,5 timer. Det er ingen direkte busser fra Tromsø til Nordkapp, men et alternativ er å overnatte i Alta og reise videre til Nordkapp neste dag. Det samme gjelder bussruter fra Tromsø til Kautokeino, Karasjok og Kirkenes. Du må reise til Alta, overnatte og fortsette neste dag. Mer informasjon om rutetider finner du her. Det er vanligvis 1-2 daglige avganger, unntatt lørdag, fra Alta til Kautokeino (2,5 timer), 1-2 avganger, unntatt lørdag, fra Tromsø til Karasjok (5 timer), og en avgang mandag, onsdag og fredag til Kirkenes (11 timer).

Et annet alternativ fra 1. desember til slutten av mars er å ta The Arctic Route til Storslett. Fra Storslett går det busser med Troms Fylkestrafikk videre til Alta. 

Nordkapp

Hurtigruten og Havila Kystruten har daglig nordgående seiling fra Tromsø og bruker 17 timer til Honningsvåg. Fra Honningsvåg er det 1-3 busser som går videre til Nordkapp. Se rutetider her. Det er mulig å kjøpe utflukter til Nordkapp organisert av Hurtigruten eller Havila Kystruten. En annen løsning er å fly fra Tromsø til Honningsvåg via Hammerfest og ta buss videre. Les mer om flytider her. 

Svalbard

Den eneste måten å komme seg fra Tromsø til Svalbard på er å fly. Det er daglige flyavganger fra Tromsø til Longyearbyen gjennom hele året. I høysesongen mars - august vil det være flere avganger per dag. For mer informasjon og bestilling av flybilletter, se SAS. Du kan også fly med Norwegian via Oslo. Da Svalbard er utenfor Schengenområdet må alle gjester som ikke har norsk statsborgerskap, forevise pass. For norske statsborgere er det tilstrekkelig med ID-kort i form av sertifikat eller bankkort. Les mer om regler for pass og visum hos Sysselmannen på Svalbard.

Om du ønsker å vite mer om hvordan du kan kombinere Tromsø-turen din med en tur til Svalbard kan du lese her. 

 

Reis sørover

Om du ønsker å reise sørover fra Tromsø kan du ta buss, fly eller dra langs kysten med Hurtigruten eller Havila Kystruten. Begge har daglige avganger fra Tromsø og sørover gjennom Lofoten, til Trondheim og Bergen.

Narvik

Det går buss direkte fra Tromsø til Narvik daglig (reisetid 4,5 timer). Fra Narvik kan du ta buss videre til Bodø. Mer informasjon om buss fra Tromsø til Narvik finner du her. Informasjon om buss fra Narvik til Bodø finner du her. Du kan også reise til Narvik via Polar Park med The Arctic Route i perioden 1. desember til 31. mars. 

Trondheim, Oslo og Bergen

Det er en daglig avgang med buss fra Tromsø til Fauske. Her kan du reise videre med tog til Trondheim, Oslo, Bergen og andre destinasjoner. Fra Fauske kan du ta nattog til Trondheim (9 timer), videre til Oslo (ca. 17 timer fra Fauske) og til Bergen via Oslo (ca. 24 timer fra Fauske). For mer informasjon om tog, les her.

Lofoten

Du kan reise fra Tromsø til Lofoten med buss, fly eller langs kysten med Havila Kystruten eller Hurtigruten. Det går busser daglig fra Tromsø via Bjerkvik til Svolvær. En annen mulighet er å ta en tidlig hurtigbåt fra Tromsø til Harstad (3 timer). Det går vanligvis busser videre til Lofoten fra Harstad i ukedagene. Se rutetider her. Det er flyavganger fra Tromsø til Svolvær via Bodø/Stokmarknes. For mer informasjon, se Widerøe.

I perioden 15. juni til 14. august kan du reise mellom Tromsø og Lofoten med The Arctic Route. Ta buss og ferger via Kvaløya, Senja og Vesterålen fra Tromsø til Svolvær og Kabelvåg. Arctic Route kjører også en sommerrute i samme perioden mellom Narvik og Å (helt ytterst i Lofoten).

Reis til Sverige

Du kan reise fra Tromsø til Sverige med buss og tog. Det er også direkte flyavganger fra Tromsø - Stockholm med SAS et par ganger i uken. Se flytider her. Bussen går fra Tromsø til Narvik, videre til Björkliden, Abisko og Kiruna i Sverige. Bussrutene opereres av Länstrafiken Norrbotten (rute 91) og du finner mer informasjon og rutetider her. En annen mulighet er å ta buss fra Tromsø til Narvik, og reise videre med tog til Boden, Luleå, Haparanda og Stockholm. For mer informasjon og rutetider, les her.

I perioden 1. desember til slutten av mars er det mulig å reise med The Arctic Route fra Tromsø til Sverige. For mer informasjon, besøk www.thearcticroute.com.  

Reis til Finland

Fra juni til september og fra 1. desember til slutten av mars er det daglige bussavganger fra Tromsø til Finland (Kilpisjärvi 3,5 timer, Rovaniemi 10 timer, og Oulu 14 timer). Mer informasjon om busser mellom Tromsø og Finland finner du her og på www.thearcticroute.com. Resten av året er det ingen bussruter mellom Tromsø og Finland.

Et alternativ er å ta buss til Narvik og reise videre med tog til Haparanda. Ta buss fra Haparanda til Rovaniemi, Kemi eller Oulu. Mer informasjon om busser i Finland finner du her eller besøk www.arcticroute.com.