Tromsø Arctic Reindeer

Samiske opplevelser rundt Tromsø

Text: Linn Blekkerud

Samene er urfolket i nord. Og selv om samene i dag er en del av det moderne samfunnsliv, holdes eldgamle tradisjoner som joik, håndverk og reindrift fortsatt i hevd. Besøker du Tromsø kan du komme tett på deres fargerike kultur og historie. 

Samenes tradisjonelle levevis har alltid vært tilpasset naturen rundt dem. I århundrer har samene levd av jakt, fiske, jordbruk og reindrift. Mange spør oss om det er mulig å besøke samiske bosetninger. Men dette finnes ikke i Norge i dag. Samene er en del av vårt moderne samfunnsliv, bor i by og bygd, og finnes i alle yrker.  

Likevel står de samiske tradisjonene sterkt, slik de har gjort i mange hundre år. Noen samer, såkalte reindriftssamer, er halv-nomader og flytter etter reinen på sommerbeite. Det er derfor de fleste aktivitetene rundt Tromsø tilbys i perioden oktober til mars, altså utenfor sommersesongen.   

Reinsdyret, samenes kulturbærer 

Reindriften er en viktig del av den samiske identiteten. Reinsdyret brukes som trekkdyr, og til matproduksjon. Før i tida pleide man også å melke reinen. Skinnet kan brukes til de lekreste produkter. I klær, sko og som liggeunderlag. 

Mating av reinsdyr, nærkontakt med dyrene og ikke minst sledekjøring, er populære aktiviteter som gjester kan være med på. Gjerne kombinert med en nær stund rundt bålet i en lavvo. Er vi heldige danser nordlyset over himmelen utenfor - lyset som ifølge samisk tradisjon har en overnaturlig kraft. Ofte serveres reinsdyrretten bidos, og kanskje også en joik, samenes tradisjonelle sang.    

Det mest sentrale i de samiske opplevelsene er historiefortellingen. Det er lett å la seg fascinere av samenes stolte historie og mytologi, men også av samtidens kulturuttrykk med moderne rap og klesdesign.  

SÁPMI 

Sápmi (nordsamisk) er den tradisjonelle betegnelsen på samenes historiske bosetningsområde. På lulesamisk heter området Sámeednam eller Sábme, og på sørsamisk Saemie. 

Sápmi har ingen formelle grenser, men det er vanlig å ta med Nord-Norge, Trøndelag og noen områder direkte sør for Trøndelag (især Trollheimen og Femundsmarka-traktene). Utenfor Norge regnes Kolahalvøya i Russland, Lappland i Finland og Norrland i Sverige som innenfor Sápmi. Innenfor disse områdene er samene en minoritet. 

Kilde: snl.no 

Book din samiske opplevelse her

Derfor kan du trygt bestille ditt neste eventyr via Visit Tromsø:
  • Du kan fritt kansellere bookingen inntil tre dager før turen finner sted. 
  • Vi har prisgaranti. Det er ikke er dyrere å booke gjennom oss enn via våre samarbeidspartnere direkte.
  • Vi er den eneste offisielle Turistinformasjonen i Tromsø-regionen, og våre samarbeidspartnere er seriøse aktører som leverer opplevelser av høy kvalitet.  
  • Et eventuelt overskudd utbetales ikke til eierne av selskapet, men går tilbake til vårt arbeid med destinasjonsutvikling i Tromsø-regionen. Vi jobber kontinuerlig med å utvikle reisemålet i en bærekraftig retning, som spiller på lag med naturen og lokalsamfunnet.  Vi streber alltid etter å være et godt vertskap for våre gjester.

 

Selected filters:
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>