skitur i Tromsø

Våre 8 favorittsteder å utforske til fots, på langrennsski og truger

Tromsø er omgitt av vakre steder du bør utforske når du besøker byen. Heldigvis er fantastiske utsiktspunkt og eventyr like i nærheten, lett tilgjengelig fra sentrum. Her er våre beste tips til hvordan du kan utforske noen perler til fots, langrennsski og truger.

Til fots:

1. Telegrafbukta

Vanskelighetsgrad: lett

Telegrafbukta er et lokalt frilufts- og strandområde hvor folk tar seg et bad året rundt. Til og med om vinteren har vi en isbadeklubb som nyter en forfriskenede svømmetur i det kalde havet. Utsikten mot Kvaløya, Malangen og Tromsdalen er virkelig noe for seg selv. Fra bysentrum kan du følge havnen sørover hele veien til Telegrafbukta (ca. 3 kilometer) eller ta buss nummer 33 fra “Bankgata”. I Telegrafbukta finner du stier langs sjøsiden, lekestativer, og Folkeparken friluftsmuseum med gamle bygninger fra Tromsø og regionen. Parken er også et populært sted å speide etter nordlys fra siden det ikke er så mye lys der. 

2. Prestvannet 

Vanskelighetsgrad: lett

Dette er et ferskvann på toppen av Tromsøya som kan nås på en 30 minutters gåtur fra bysentrum. Du kan følge stiene som går rundt vannet og nyte ulike utsikter avhengig av hvor du befinner deg. Her kan du se fjelltoppene på Kvaløya, Ringvassøya, Malangen, og naturligvis landemerkene Tromsdalstinden og Fjellheisen. Gåturen fra sentrum er så å si bare oppoverbakker, og det er mulig å droppe bakkene ved å ta buss nummer 28 eller 40 fra sentrum til Prestvannet. Rundt vannet finner du stier og det er en fin tur på 1,7 kilometer å gå rundt vannet. Om vinteren fryser vannet til og dekkes med snø, det er da trygt å krysse på tvers – skilt settes opp i starten og slutten av vinteren når det ikke er trygt å gå på vannet. Selv om lysløypa (skiløypa som strekker seg over hele Tromsøya) passerer Prestvannet, er dette et yndet sted for å observere nordlys fra byen.

På langrennski:

I Tromsø er det gode forhold for å gå på ski omtrent halve året og du finner lyslagte langrennsløyper I alle retninger. På www.skisporet.no kan du enkelt sjekke hvordan forholdene er i de ulike løypene i og rundt byen. Har du ikke med utstyr selv er det også mulig å leie hos Tromsø Outdoor i sentrum. Her er våre forslag til lysløypene nærmest byen. 

1. Lysløypa Tromsøya

Vanskelighetsgrad: lett/middels

På toppen av Tromsøya finner du lysløypa som krysser fra sør til nord og strekker seg over 10 kilometer. Du kan nå lysløypa fra uansett startsted på toppen av øya, men et forslag kan være å starte ved Prestvannet, Charlottenlund eller Skistadion rett ved Tromsøbadet. De nevnte stedene har parkeringsplasser og gode bussforbindelser. Er du ikke vant til å gå på ski er området rundt Prestvannet og Charlottenlund de flateste partiene av løypa, og hvis du vil ha litt mer utfordring er det en flott tur å gå til “Skihytta” lengre nord der du har nok av bakker å gå opp og kjøre ned.

2. Lysløypa Tromsdalen

Vanskelighetsgrad: lett/middels 

På fastlandet finner du lysløypa som strekker seg innover Tromsdalen. Terrenget er ikke det vanskeligste, og et fint stoppested på turen er “Gutta på Skauen”, 2 kilometer inn i dalen. Der finner du grillhytter og lavvoer som egner seg godt til å nyte maten du har med deg. Det er ved tilgjengelig der, og mulighet for å lage et koselig bål.

3. Lysløypa Kvaløya

Vanskelighetsgrad: middels/vanskelig

Lysløypa på Kvaløya er litt mer utfordrende enn de andre lysløypene. Det er flere lange og bratte bakker i løypa, noe som også betyr flotte utkikkspunkter underveis mot Tromsøya og området rundt. Når solen kommer tilbake i midten/slutten av januar, er dette et av de første stedene man kan se sola runde fjellene på fastlandssiden. Et fint startsted er Storelva skistadion, og du kan ta buss nummer 42 fra “Bankgata” til “Storelv”.

Med truger:

Trugeturer har blitt veldig populært med årene. De gjør det mulig å utforske steder uten å måtte grynne I dyp snø. Her er noen alternativer med ulik vanskelighetsgrad.

1. Nattmålsfjellet, Ersfjordbotn

Vanskelighetsgrad: middels

Ersfjordbotn, en liten fjord på Kvaløya, kan nås med buss mellom mandag og lørdag. Du kan ta buss nummer 42 fra sentrum til siste holdeplass “Eidkjosen” og bytte til buss nummer 425 som tar deg til “Ersfjordbotn”. I Ersfjordboten er det en liten topp på 297moh som heter Nattmålsfjellet, en veldig poplulær trugetur på grunn av tilgjengeligheten og utsikten. På toppen har du flott utsikt over både Ersfjord og Kaldfjord. Det tar omtrent 2 timer å gå opp og ned fra Nattmålsfjellet.

2. Fløya fra Fjellheisen

Vanskelighetsgrad: middels

Ta med trugene når du besøker Fjellheisen. Ta Fjellheisen opp til 421 moh, og gå videre opp til fjelltoppen Fløya 671 moh. Utsikten i dette området er noe av det beste Tromsø har å by på, og Fjellheisen gjør dette til super tur hvis du vil litt opp I høyden. Turen fra Fjellheisen til Fløya og tilbake tar omtrent 1-3 timer.

3. Rødtinden

Vanskelighetsgrad: vanskelig

Dette er kanskje det mest populære fjellet for toppturer i Tromsø på grunn av nærheten til byen og at det er tilgjengelig for alle. Ta buss nummer 42 fra sentrum til holdeplassen “Storelv”. Turen starter rett på oversiden av Storelva Skistadion, der du også finner skilt som beskriver turen. Utsikten mot Tromsø og området rundt byen er fantastisk underveis og på toppen. Turen tar omtrent 3-5 timer opp og ned. 

Book guidede turer til fots, på langrennsski eller truger

Selected filters: