“Jeg tør ikke tenke på hva Tromsø og Nord-Norge ville ha vært om vi ikke hadde hatt Tvibit. Ungdomshuset har ikke bare hatt en massiv innflytelse på kulturlivet, men også for byen vår."
“Tvibit går langt tilbake, og alt startet i et gammelt lokale kalt Brygga," forteller Sif Vik. Hun har jobbet hos Tvibit de siste 21 årene og var også en del av det første ungdomshuset. I dag er hun assisterende leder med arbeidsoppgaver som prosjektorganisering, støtteordninger, politisk påvirkning, utgående kontakt og organisering av aktiviteter ved ungdomshuset. Sif fortsetter å fortelle oss om hvordan det på 80-tallet var store opptøyer og demonstrasjoner i Tromsø. Dette resulterte i et ungdomshus som ungdommen selv kunne styre. Daværende kulturminister Ellen Horn assisterte ungdomshuset fra Rådhuset, mens ungdommen selv sto for styringen ved Brygga. Denne organiseringen fungerte i 10 år, men resulterte etter hvert i en periode med mye dop og alkohol, noe som førte til et dårlig rykte. Til slutt var ungdomshuset tvunget til å stenge dørene.
"Det skal sies at det også var mye bra som skjedde i løpet av disse 10 årene," fortsetter Sif. "Det oppsto flere uavhengige ungdomsprosjekter som Electronica Scene, filmer, en radiostasjon og andre kulturprosjekter. I 1994 ønsket ungdommen igjen et ungdomshus i byen". Sif forteller oss om hvordan de positive tingene og organiseringen ved Brygga ble tatt med inn i oppbyggingen og gjenåpningen av det nye ungdomshuset – kalt Tvibit. "Det skal være morsomt å være ung. Når du er ung har du ressursene og kreativiteten som skal til for å skape, og det er vår oppgave å gi ungdommen et trygt miljø hvor de kan eksperimentere. De er den sentrale styrken for gjenåpningen og utviklingen av ungdomshuset."
I tillegg til musikkstudioer, scener, muligheter for lån av utstyr til film og musikk, media lab og andre tilbud, har Tvibit også en egen helsestasjon for ungdom. Sif forteller oss at dette har vært en del av ungdomshuset fra starten av, men hovedfokus har vært på tilrettelegging for kreativitet og kultur. Helsestasjonen er av de få i Norge som faktisk er lokalisert der hvor ungdommen oppholder seg. Dette bidrar til at ungdommen enkelt kan oppsøke og få mer kunnskap om seksualitet og mental helse, uten å måtte gå til lege.