Museumsbygning i Muségata fra 1894

Lær om Tromsøs historie

Det finnes mange alternativ for dere som vil utforske Tromsø's historie

Elverhøy kirke ble opprinnelig bygd i Tromsø sentrum i 1803 og senere restaurert og flyttet til sin nåværende beliggenhet på toppen av Tromsøya.

Hella og Helleristningene på Skavberget: Hella ligger ca. 30 kilometer fra Tromsø sentrum, og beskrives som et unikt friområde med vakre svaberg ut mot Rystraumen. Hella er en kulturhistorisk perle og et viktig rekreasjonsområde for Tromsøs befolkning. Flere rivningstruede bygninger fra gamle Tromsø ble flyttet til stedet, og de gamle husene ble plassert i gata med navnet ”Tromsøgata”. 

I kort avstand fra Hella finner dere helleristningene på Skavberg. Helleristningene ble først oppdaget i 1950, men noen av figurene kan ha blitt laget så tidlig som 7000 f.kr.

Katolsk kirke i Tromsø ble oppført i 1861, samme år som Tromsø Domkirke. Kirken overlevde bybrannen i 1969 tross vannskader, og i den katolske bispegården, som ligger ut mot Stortorget, overnattet Pave Johannes Paul II under sitt besøk i Tromsø i juni 1989. 

Mack Bryggeriet ble grunnlagt av Ludwig Mack i 1877. I 1928 åpnet Ølhallen sin dør, og der hadde mannfolkene sitt fristed. Det var et yrende liv med både fiskere, fangstfolk, bønder og byfolk. I dag er Ølhallen Tromsøs eldste pub, og det tilbys en innholdsrik omvisning i Macks historiske lokaler.

Norges arktiske universitetsmuseum (Tromsø Museum) byr på en rekke utstillinger som gir deg god innsikt i nordnorsk historie og natur: Her kan dere lære om alt fra naturens spennende dyreliv og jordas egen historie, til fortellingene om den samiske kulturen og om steinalderfolk samt vikinger i nord. Museet har også en rik samling kunst fra nordnorske kirker, og du kan lære mer om nordlyset. 

Perspektivet Museum, Folkeparken og Straumen gård: Utfordrende utstillinger over historiske og samtidsaktuelle tema og bidrag til alternative perspektiver på kultur og samfunn. Museet holder til i et fredet patrisierhus fra 1838. Perspektivet eier også to friluftsanlegg. Folkeparken ligger på sørspissen av Tromsøya, mens Straumen gård ligger i Straumsbukta på Kvaløya, ca. 35 kilometer fra Tromsø sentrum. Straumen gård består av ti bygninger, de fleste ført opp rundt midten av 1800-tallet.

Polarmuseet i Tromsø formidler historier knyttet til den delen av Tromsø bys og Arktis' historie som handler om selfangst, historiene om fangstfolk som Henry Rudi og Wanny Woldstad, Roald Amundsens, Fridtjof Nansens ekspedisjoner og Svalbards kulturhistorie.

Skansen og den gamle trehusbebyggelsen langs kaia: Skansen ble sannsynligvis bygd en gang mellom år 1000 og 1200. Festningsvollen er den best bevarte av denne typen i Norge. Det eldste huset på Skansen er bygd 1789 -1793, og er det eldste dokumenterte i sentrum. Det var tollkontor og bolig for tolleren før Tromsø ble by i 1794.Tromsø er den nordligste byen som overlevde bombingen og brenningen under andre verdenskrig. Byen har derfor fortsatt en god samling med eldre trehus i sentrum fra 1789.

Tromsø Domkirke ligger midt i hjertet av Tromsø sentrum. Kirken ble reist i 1861, og dette er Norges eneste protestantiske domkirke bygget i tre.

Verdensteatret er Nord-Europas eldste kino som fortsatt er i drift. Kinosalen ble opprinnelig bygd for stumfilmvisninger, og kinoen ble åpnet 4. juni 1916.

Dra på båttur med Hermes II - en vakkert restaurert trebåt fra 1917. Opplev flotte omgivelser, ro og fred på sjøen og lær samtidig den unike trebåtens spennende historie.

Bli med på en historisk byvandring med Tromsø Budget Tours med fokus på byens århundrelange historie.