Ofte stilte spørsmål

©
Vegard Stien
Dame på Havneterminalen

Vi er her for å hjelpe og har samlet våre mest stilte spørsmål under. Hvis du ikke finner svar på det du trenger kan du kontakte oss på [email protected].

Transport

Den vanligste måten å reise til Tromsø er med fly, men du kan også reise med båt og buss. Les mer om hvordan du kommer deg til Tromsø her.

Det tar ca. 10-15 minutter å reise til/fra flyplassen og byen. Se mer informasjon her.

Nyt livet i byen eller utforsk naturen og regionen rundt Tromsø. Les mer om hvordan du kommer deg rundt her.

Generell informasjon

Det er to bagasjeoppbevaringer rundt byen:1. etasje på Havneterminalen og på Jekta Storsenter. Begge bagasjeoppbevaringene har begrenset kapasitet og er en betalt tjeneste.

I Tromsø har vi pengeoverføring og valutaveksling kontor. Ria holder til på Havneterminalen i 2. etasje i Samuel Arnesens gate 5. Det er også mulig å veksle på Oslo Lufthavn ved ankomst Norge. Minibanker er tilgjengelig flere steder i Tromsø sentrum og ved Tromsø Lufthavn. Vær oppmerksom på at det ofte er rimeligere å benytte ditt eget kredittkort for uttak i minibank framfor å veksle kontanter. De vanligste kreditt- og bankkort som f.eks. Visa, MasterCard, American Express og Diners er akseptert de fleste steder i Norge.

I Norge benyttes norske kroner (NOK) som betalingsmiddel. De fleste attraksjoner, lokale busser, turistinformasjonen og drosjeselskaper aksepterer noe utenlandsk valuta, men vil vanligvis beregne et vekslingsgebyr, lavere kurs eller kun gi deg penger tilbake i norske kroner (NOK). 

Det er ikke uvanlig å gi tips i Norge, men heller ikke forventet. Om du er fornøyd med servicen i en restaurant eller en bar, vil tips settes stor pris på. Normalt tipsnivå er 10% til eksisterende regning.

Det er ikke ofte man gir tips til taxisjåfører, bussjåfører etc., men det er opp til kunden å bedømme om man ønsker å belønne god service med tips.

I Norge kan du drikke vann rett fra springen, og ofte smaker det bedre enn flaskevann. Vannet er trygt å drikke, men i de større hotellene anbefaler vi å la vannet renne litt før du drikker det, slik at det blir kaldt og friskt. Norsk vann er ikke tilsatt fluor, og det finnes svært små mengder naturlig fluor i vannet. Dersom du ønsker det, selges fluortabletter i alle apotek.

Strøm i Norge er på 220 volt AC, 50 Hertz vekselstrøm. Elektriske apparater har støpsel med to runde kontaktpinner.

Reiser du fra USA eller andre land med f.eks. 110 volt, anbefales å medbringe en adapter for bruk av elektrisk utstyr. Adaptere kan kjøpes på de fleste flyplasser og bagasjebutikker, eller i elektroforretninger.

Det viktigste å tenke på når du tar bilder i offentligheten er å ha respekt for menneskene og naturen rundt deg. Les mer informasjon om droneregler her

Åpningstidene varierer og de fleste butikker har stengt på søndager. Les en fullstendig oversikt her.

Enkelte butikker, restauranter og kjøpesentre er åpen i høytidene. Joker er åpen hver søndag, også i ferier. Suvenir butikker er vanligvis også åpne. Les en fullstendig oversikt her

Severdigheter og attraksjoner

Vi er en helårsdestinasjon og tilbyr aktiviteter sommer og vinter. Les mer om våre tilbud her

De mest populære attraksjonene i byen er Ishavskatedralen, Fjellheisen, M/S Polstjerna, Nordnorsk Kunstmuseum, Perspektivet Museum, Polaria, Polarmuseet, Domkirken, Tromsø Museum, Botanisk Hage, Vitensenteret og Mack ølbryggeri. Se alle våre attraksjoner her.

Det er flere familie-vennlige tilbud i Tromsø: Polaria, Vitensenteret, Polarmuseet, Tromsø Museum, Fjellheisen, Trollmuseum, Magic Ice, Ishavstoget (om sommeren), Leo’s Lekeland og Tromsø Mini Zoo. Se alle våre attraksjoner her

Vi har også samlet familie-tilbud fra våre aktivitetsleverandører her

Ja, vi selger Tromsø pass i Turistinformasjonen. Tromsø pass inkluderer inngang til flere attraksjoner, samt bussbilletter. Det finnes fire forskjellige typer Tromsø pass og du kan lese mer informasjon og se priser her

Du kan også kjøpe kombinasjonsbilletter til Tromsø Museum og Polarmuseet. Billette kjøpes ved første museum du besøker. 

Om sommeren går Ishavstoget rundt til flere attraksjoner i byen. Du går av bussen når du måtte ønske. Bybussene i byen går året rundt. Se mer informasjon her

Ja: Tromsø Kunstforening, Botanisk hage og Folkeparken. Les våre tips om hvordan du kan oppleve Tromsø på budsjett her

Kirken har varierte åpningstider gjennom året og kan være stengt ved bryllup, begravelser o.l. Det er Gudstjeneste hver søndag kl. 11.00. Les mer om åpningstider her og arrangementer her

Ja, det finnes et gangfelt på høyre side av brua når du går fra sentrum. Brua er 1 km lang og det tar ca. 20 minutter å gå. 

Ja, Domkirken er vanligvis åpen ettermiddag. Gudstjeneste hver søndag kl. 11.00. Det er også åpent for "International Church" en gang i måneden.  

Botanisk hage er åpen 24 timer i døgnet og det er gratis inngang. Sesong for blomstring skjer fra vår til høst, og kan dessverre ikke nytes i vintermånedene. Hagen er uansett alltid åpen. 

Det er dessverre ikke noen fiskemarkeder i Tromsø, men det er mulig å kjøpe fersk fisk i større matvarebutikker. Det finnes noen små ferskvare butikker og fra tid til annen vil det være fiskebil på Stortorget. 

Det er julemarked i Tromsø fra slutten av november, men det er uavklart om julemarkedet kun er åpent i adventstiden eller gjennom hele juleferien. Det vil også være små markeder arrangert av lokale organisasjoner eller skoler. De tre første lørdagene i desember arrangeres det Bondens Marked hvor man vil få kjøpt lokale matvarer og produkter. Les mer om jul i Tromsø her.

Polaria er et arktisk opplevelsessenter med panorafilmer om Svalbard og nordlyset, akvarium med arktiske fisker, seler, kunnnskapsbaserte utstillinger og kafé.

Natur og turer

Absolutt! I og rundt Tromsø er det flere gåturer/fjellturer som byr på flotte naturopplevelser både for store og små.

Om sommeren er det veldig populært å gå opp til Fløya, hvor også Fjellheisen går (vi gjør oppmerksom på at turen er bratt). Om du er ute etter andre gåturer, kan vi anbefale turen gjennom skogen rundt toppen av Tromsøya.

Om du er eventyrlysten og ønsker å utforske fjell rundt Tromsø har vi flere guider som kan ta deg med. Du finner mer info om vandreturer her

Vinterstid er det vanligvis mye snø og vanskeligere forhold for gåturer. I stedet kan vi anbefale våre ski-turer (også for nybegynnere), eller gåturer i terreng med guide. Husk at forholdene om vinteren er vanskeligere, også på grunn av skredfare, så om du ikke er vant med dette vil vi råde deg til å alltid ha med deg guide på vanskeligere turer. Se våre tilbud her.

 

Ja, det er det. Tromsø Accessible Tours kan hjelpe til med å finne tilpassede aktiviteter. De fleste restauranter og hoteller tilbyr i tillegg løsninger for rullestolbrukere og mennesker med nedsatt funksjonsevne. Om dere ønsker å booke turer er det fint å gi beskjed om dette til oss på turistkontoret eller til andre aktører slik at det best mulig kan veiledes. Du kan lese alt om tilgjengelighetstilbud i Tromsø her.

Fra november til midten av april er det mulig å bli med på en samisk opplevelse for å se reinsdyr og oppleve samisk kultur. Reinsdyr går også fritt ute i naturen og i fjellene, og kan ofte ses langs veien. Kvaløya er spesielt kjent for mye reinsdyr. 

Samene bor ikke i egne landsbyer, men det tilbys opplevelsesturer hvor du kan lære mer om samisk kultur og bo i lavvo. Om vinteren kan du også være med på reinsledetur, lasso kasting og reinsdyrmating. 

Hvalene forflytter seg fra år til år, da de følger sildestrømmen i fjorden. De ses ofte ved kysten av Kvaløya og Skjervøy, men det anbefales å dra på en guided hvalsafari for å være enda sikrere på å få se de. Sesongen for hvalsafari i Tromsø er vanligvis fra november til slutten av januar, og noen ganger utover februar. 

Nordlys-sesongen varer fra september til slutten av mars. I løpet av denne perioden er det like mye garanti for å se det, som å ikke se det. Nordlyset er en naturfenomen og oppstår når det er nok solaktivitet. For best mulig garanti for å se nordlyset anbefaler vi å booke nordlysturer. I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite om nordlys i Tromsøregionen.

Tromsø ligger midt i nordlysovalen, som er det område med størst sannsynlighet for å oppleve nordlyset. I byen anbefaler vi å dra opp til mørke steder utenfor byen slik som Prestvannet, eller man kan dra på guidede nordlysturer ut av byen. Les mer om nordlyset her, eller book turer.
 

Det er viktig å booke nordlys-tur basert på dine behover og ønsker. Visit Tromsø tilbyr forskjellige type turer hvor du kan velge mellom nordlysjakt og nordlysopplevelse. Les mer og book turer her.  

Midnattssol er et naturlig fenomen som innebærer at solen ikke går under horisonten og dermed er synlig 24 timer i døgnet fra slutten av mai til slutten av juli. Perioden før og etter disse datoene vil solen såvidt bevege seg under horisonten, noe som bidrar til et fantastisk lys også verdt å få med seg. Les alt om midnattssol her.

Med tanke på at solen er lav rundt midnatt, anbefales det å komme seg opp i høyden for en finest mulig opplevelse. I Tromsø har du god utsikt fra Storsteinen hvor du enten kan gå eller ta Fjellheisen opp. Ellers er det et godt tips å dra til steder hvor du har god utsikt mot nordvest, som for eksempel en kjøretur til Kvaløyvågen, Sommarøy eller bare langs kysten.

Du kan gå over Tromsøbrua til inngangen til Fjellheisen på ca. 45 minutter. Det er også mulig å ta buss 26 fra Havnegata i nærheten av Stortorget. Vi anbefaler å kjøpe to enkeltbilletter per person for å dekke turen frem og tilbake. Se bussruter og priser her

Fjellheisen går hvert 30. minutt, på timen og halv. Se  www.fjellheisen.no for åpningstider og priser. 

Ja, det kan du. Billetter kan også kjøpes ved Fjellheisen. Man kan betale med NOK, Euro og kredittkort. 

I Turistinformasjonen selger vi også Tromsø pass som kombinerer Fjellheisen med andre severdigheter, samt bussbilletter. Les mer her.

Ja, du kan gå både opp og ned Storsteinen, så det er opp til deg selv om du velger å benytte deg av heisen frem eller tilbake. Om vinteren anbefaler vi å kun ta heisen begge veier for din egen sikkerhet. 

Ja, vi bemerker at det påbeløper ekstra kostnad for å ta med sykler på Fjellheisen. 

Fjellheisbilletten kjøpes vanligvis separat, men med Tromsø passet kan man kjøpe en pakke som inkluderer, blant annet, turer med Fjellheisen. Billetten er gyldig i 48 timer - 7 dager. Les mer om Tromsø pass og priser her

Når det kommer til bookbare turer har vi to sesonger – vinter og sommer. Noen av turene er også tilgjengelig alle årstider. Turer kan bookes her.

Eksempler på vinterturer for familier: Samisk opplevelse med reinslede og reinsdyrmating, hundekjøring, enkelte nordlys-turer, nordlystur på båt, Polar Zoo inkludert transport, hvalsafari, isfiske og turer til isdomen. 

Eksempler på sommerturer for familier: Husky-turer, valpetrening og arktisk familietur.  

Eksempler på familieturer året rundt: Fjord-turer, fisking, båtturer, Polar Zoo, Magic Ice. 

Vi bemerker at turene spesifiserer nedre aldersgrense, og gjester vil i enkelte tilfeller bli bedt om å spesifisere barnas vekt og høyde. 

Vi har også samlet en oversikt over turer for familien her.
 

Ja, forhåndsbooking av turer garanterer at turen du ønsker er tilgjengelig og ikke fullbooket i høysesong. Om det derimot skulle være mer beleilig å avvente booking for å se an været og andre planer du måtte ha, er du velkommen til å besøke oss på Turistinformasjonen slik at vi kan hjelpe deg å booke en passende tur. Se alle våre tilgjengelige turer her.

Nei, prisene på våre nettsider er de samme som hos våre samarbeidspartnere. 

Når du søker på turer på våre nettsider kan man først og fremst enkelt se hvilke kategorier av turer vi tilbyr. Når du klikker deg inn på et produkt kan du velge dato for din tur. Her kan man sammenligne priser, varighet, gruppestørrelse, transport-muligheter etc. Ved å snevre inn ditt søk vil det også bli enklere å velge den aktivitet som passer best for dine behov. Vi har også satt opp forslag til turer basert på din reisestil og du kan enklere finne riktig tur for deg her.

Hvordan kommer jeg meg til...

Det tar ca. 20 minutter å gå over Tromsøbrua. Buss 20, 24, 26 og 28 går også fra sentrum og over til Ishavskatedralen. Se busstider her

Om du kommer til Tromsø med cruise til Breivika er det 10 minutter å gå fra havna. Fra byen kan du ta buss 42. Se tider her.

Polar Zoo ligger i Bardu, 180 km. fra Tromsø. 

Det er 3 måter å komme seg dit på: Buss, guidede turer eller ved å leie bil. 

Buss: Buss 100 (Narvik) går fra Tromsø og stopper på busstopp Skogstad. Vi anbefaler å ta bussen kl. 06.10 i ukedager. I helgene går den første bussen kl. 10.00. Turen tar ca. 3 timer og så er det 3 km. å gå fra busstoppet til parken. .

Bil: Følg E8 og E6. Kjøreturen tar ca. 2 timer og 40 minutter (184 km).
 

Ta buss 420 fra Havneterminalen og gå av på busstopp Rya. Turen tar ca. 45 minutter og går kun på ukedager. Billetter kan kjøpes på bussen (kun kontant) og tider finner du her

Ta buss 420 (kun ukedager) fra Havneterminalen og gå av på busstopp Eidjordneset. Herfra går du over brua til øya. Ta til høyre og gå 40 minutter før du ser minnesmerket etter Tirpitz. 

Det er også mulig å ta buss 42 fra sentrum til Eidkjosen. Det tar ca. 1 time å gå fra Eidkjosen til minnesmerket på Håkøya. Se busstider her

Priser med taxi ligger på ca. NOK 500 hver vei. Priser kan også variere ut ifra tider på døgnet. Bestill taxi her

Hurtigruten går fra 2. etasje i Havneterminalen i Tromsø. 

Du kan ta buss 425 fra sentrum eller buss 42 fra sentrum til Eidkjosen og bytte til buss 425. Se busstider her

Du kan dra til Senja med offentlig transport eller bil. Les mer om Senja og kjøreforslag her.
 

Du kan dra til Sommarøy med offentlig transport eller bil. Les mer om Sommarøy og kjøreforslag her.

Du kan dra til Nordkapp med buss, bil, fly eller Hurtigruten. Les mer her